Column: vrije watertapplaatsen

In verschillende gemeenten heb je watertapplaatsen. Soms in parken of op schoolpleinen. Handig als het warm weer is. Op deze plaatsen kan je dan kraanwater tappen. Water dat je dus kunt drinken. In Sliedrecht niet! 

De bidon vullen, levert ook minder vervuiling op. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Een tijdje geleden deed ik nog deze suggestie aan één van de wethouders van het College en B & W van Sliedrecht. Dat ging toen over wat ideeën die ik heb over de inrichting van sport en speelplaatsen of op een schoolplein. De drinkwatertap kwam ter sprake, omdat ik er voor een ander platform een onderwerp over maakte.

Juist nu de zomer is begonnen en warme dagen voor de deur staan, zijn de vrije watertapplaatsen weer actueel. Misschien heeft de wethouder aan wie ik dit voorlegde al gesproken met de een drinkwaterleverancier, met een school of liggen er plannen in de lade van zijn (ja, het is een hij) bureau.

In Sliedrecht is er tot nu toe nog geen watertap. Hoe kan dat Oasen? Hoe kan dat gemeente Sliedrecht?

Hoe kan het dat nog geen enkele politieke partij in Sliedrecht hier een vraag over heeft gesteld. Oasen Drinkwater heeft zelfs een special pagina online. Heeft Oasen drinkwater al een aanbod gedaan om deze op Sliedrechts grondgebied te plaatsen? 

Ik concludeer dat we ook (ja, ook ja) op het gebied van watertaps achterlopen in Sliedrecht!

De watertap kent veel voordelen. Het drinkwater uit de watertap is koel, een 100% natuurproduct met 0,0 calorieën. Een watertap stimuleert je bidon mee te nemen en niks steeds bekertjes. Beter voor het milieu dus. De afvalberg met plastic bekers of flesjes wordt minder. Water is gezonder dan frisdrank en al die pakjes voor de kinderen op school. Sliedrechtse scholen zouden dus allen over een watertap op het plein of in de school moeten beschikken. 

Benieuwd wanneer de uitnodiging voor de eerste watertap binnen de gemeente Sliedrecht bij ons binnenkomt.
De uitnodiging mag overigens ook van Oasen drinkwater komen. 

Ik ben benieuwd.
De zomer is nog maar net begonnen tenslotte.

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief.

8 gedachten over “Column: vrije watertapplaatsen”

  1. vrees net als velen ideeen gebeurd niet heeft wethouder of ambtenaar niet bedacht dus gebeurd dan ook niet. of zal eerst onderzocht moet worden of nodig is ?

  2. Als er dan toch tappunten moeten komen, aan de Singel zou een mooie plek zijn en bij de Dijksynagoge bijvoorbeeld. Bij scholen en en sportvelden vind ik onzin daar heb je gewone kranen en daar kan iedereen gebruik van maken.

  3. Een heel goed idee, heel veel plaatsten zie je zo’n watertapkraan staan, sinds kort ook in Wijngaarden, maar zag ook in winkelstraat in Oosterhout. Fijn lekker koud water voor wandelaars, voor fietsers en honden, dus doen in Sliedrecht b.v. bij de halte van de waterbus. En de voor degene die bang zijn dat ze vernield worden, ze zijn hufter proef. Sliedrecht is een sociaal dorp, we zorgen ook goed voor de bijen en vlinders, dus ook voor de medemens, laat dit dan ook eens blijken en laat het geen jaren duren met heel veel discussies.

  4. Wat is de toegevoegde waarde van openbare tappunten en wie gaat het betalen? Op scholenpleinen zijn ze al niet openbaar, en scholieren kunnen binnen water pakken / krijgen. Of zouden ze geen kraan hebben? Bidon kan je thuis vullen, tegenwoordig zijn er Bidons waarin dat erg lang lekker koel blijven. En met werk neem je een koelbox of tas mee, dan blijft alles lekker fris.
    En wat te denken van vernieling e.d. van tappunten? Stroomt er zomaar kostbaar drinkwater weg.

  5. Wij noemen dit gewoon een kraan.Het drinkwater uit de kraan is koel, een 100% natuurproduct met 0,0 calorieën. Zelf hebben we er vier in huis en in elk klaslokaal op school bij de wasbakken in het sanitair zijn kranen. Lijkt mij ook bij iedere sportkantine (buiten de biertap punten om????). Bidons kosten een paar euro, een lege frisdrank fles een kwartje de kleine zijn zelfs statiegeld vrij.
    Niet dat ik geen voorstander ben van een tappunt bij bv. station of toeristische attracties maar…
    Wie loopt er hier achter?

  6. Op school kan je je flesje toch onder de kraan houden? Deden we vroeger ook. En voor het stukje van huis naar de supermarkt en terug, heb je dan echt een watertap nodig? Sliedrecht wordt niet echt plat gelopen door toeristen. Lijkt mij een zinloze besteding van gemeenschapsgeld. Mocht je zon tap toch willen hebben? Er is vast niemand die sliedrecht24 tegen zal houden om er eentje te sponsoren. Zet hem op sliedrecht24.

  7. Fantastisch idee. Ik ben voor! Zeker op schoolpleinen. Schoon drinkwater zou overal en voor iedereen vrij beschikbaar moeten zijn.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld