Column: Voorheen verkiezingsborden?

De gemeente Sliedrecht zet op een aantal plaatsen net als bij elke verkiezing voor de gemeenteraad, provincie, een nieuwe Tweede Kamer of Europees Parlement in de gemeente Sliedrecht borden neer. Dat gebeurde eerder dit jaar nog. Bij de verkiezingen in maart 2019 (voor nieuwe Provinciale Staten) en in mei 2019 (voor een nieuw Europees Parlement). 

Deze borden zijn alle jaren van tijdelijke aard geweest. Tot nu! (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

In maart 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen werd een debatposter nog van het bord ‘gesloopt’. Dat debat was lokaal en werd gehouden met alle politieke partijen, die kans wilden maken op één of meer raadszetels. Er was veel ophef over. Een poster met de aankondiging van het debat, waar alle politieke partijen hun medewerking aan zouden geven, kon niet volgens de gemeente Sliedrecht.

Ik zeg de burgemeester, want hij heeft oordelend opgetreden (denk aan de posterborden, die niet konden en weg moesten). Ook over de debatposter! Anders had hij invloed kunnen uitoefenen om juist deze poster te behouden. Ik houd de eerste burger daarvoor verantwoordelijk. Erg te betreuren hoe dat toen is gegaan, want hij had als ‘hoofd verkiezingen’ het ook positief kunnen bevorderen. Het debat was zoiets! Juist omdat alle partijen meededen. En de posters waren kostbaar!!! Ik vond het bijzonder kinderachtig!

We zijn weer een jaar verder…

Wat schetst mijn verbazing! Na de verkiezingen donderdag 23 mei 2019 voor een nieuwe Europees Parlement bleven de borden waar de posters ophingen staan. Ze werden zelfs ontdaan van de posters. Nu worden de borden gebruikt voor het aankondigen van het 13e Baggerfestival. De afbeeldingen zijn zelfs voor de borden gemaakt en stevig bevestigd. Dat is dus vooropgezet! Allemaal best als je daarvoor kiest, maar wat mij betreft, is hier sprake van eigen belang, vriendjespolitiek en met twee maten meten. Daar zijn ze goed in in Sliedrecht. In iedere geval gaat hier wel een precedentwerking van uit.

Want…

Gaan de borden na het Baggerfestival weg? Ook als iemand ze graag wil gebruiken voor het aankondigen van een evenement? Is er een vergunning verstrekt voor publicatie via deze borden? Worden ze gehuurd door de Stichting Baggerfestival Sliedrecht? Kan dit zo maar? Kan ik of een andere organisatie deze borden straks ook huren en wel op deze plaatsen? Hoeveel gaat dat kosten? Waarom kan het dat er nu wel van derden iets mag worden opgehangen? Moesten daarvoor niet borden worden gehuurd bij een extern bedrijf, die deze dan aan palen zouden plaatsen? Wie maakte deze deal? Wat is het belang hierin van de gemeente Sliedrecht? Wat was de rol van burgemeester Bram van Hemmen? Of wie heeft hier wel een beslissende rol gespeeld? Het zijn tenslotte verkiezingsborden en van tijdelijke aard. Verkiezingsborden!!! Althans dat heb ik gedacht als inwoner. 

Ik heb veel vragen! Waar blijven de politieke partijen met hun vragen? Hebben ook zij belangen? Hoe kan dit? En wat betekent dit voor andere ‘derden’ die iets willen organiseren in het dorp. 

Ik wil op alles een antwoord! Hoe kan dit? Wie stemde hierin toe? 

Dit dorp hinkt met dit gemeentebestuur en college op twee benen. De ene staat al jaren in de Drechtsteden en de andere in de Alblasserwaard. Ook dit heeft hier mee te maken. Ze kunnen geen keuze maken of in dit geval… er is sprake van vriendjespolitiek. Jij mag dat wel, jij niet.

Ik ben zeer benieuwd wat de uitleg wordt, wie er vragen over gaat stellen? Maar ben vooral benieuwd naar de antwoorden en het vervolg. Blijven de borden na eind juni staan voor een ander evenement? Worden het plakborden, waar iedereen wat op kan en mag hangen? Komen er dan regels voor? 

Waarom die vragen? Het meten met twee maten moet afgelopen zijn. Laat ik namelijk nou net in maart 2018 dat debat hebben geleid in Hof van Sliedrecht, dat mede door deze instelling werd georganiseerd. Maar dit is slechts één voorbeeld van de afgelopen tijd in Sliedrecht. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief. 

2 gedachten over “Column: Voorheen verkiezingsborden?”

  1. Ik sprak iemand van de Gemeente op een ander platform hierover aan, omdat het mij ook opviel. Deze persoon heeft dit voor mij nagevraagd en de gemeente verklaarde dat ‘men’ vond dat dit festival zo typisch bij het dorp hoort dat dit gehonoreerd is????
    Ik vond het frappant omdat voor deze ‘verkiezingsborden’ bepaalde regels gelden die ook vastgelegd zijn. Daar dient men zich aan te houden.
    Dat deze ‘reclame’ daar nu gebruikt van maakt is niet zo erg . Maar of raadsleden zich nu ook nog ‘netjes’ aan de geldende regels moeten gaan houden????? Tjaaa…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld