Column: Verschillende ringen

Worden de regels voor met PFOA vervuilde grond opgerekt in het eigen belang? Je zou het bijna gaan denken. Je moet tenslotte als overheid of semi-overheid ergens heen met je grond. Dit heet de regels veranderen tijdens het spel, slager eigen vlees…

Het gebeurt en wordt kennelijk nog geaccepteerd ook. Ook door leden van onze gemeenteraad! Het is jammer dat de overheid zich hier duidelijk voor iedereen aan schuldig maakt. Het is dezelfde overheid die besluiten neemt en nam over uitstoot van stoffen, waar ze geen bal verstand van hadden en de gevolgen niet kennen / kenden. Tientallen jaren krijgen / kregen wij inwoners troep over ons uitgestort waarover in Den Haag in het provinciehuis werd besloten en de gemeente Sliedrecht onvoldoende waakzaam was. Jaren werden geen vragen gesteld uit het raadhuis hierover!!! Het is dezelfde overheid die het RIVM onderzoek liet doen en niet de vervuilingsringen van het RIVM aanhoudt, maar kennelijk (Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid !!!) eigen vervuilingsringen legt, waardoor zaken uiteindelijk worden toegestaan.

Het is de wethouder in Sliedrecht die Chemours in haar pakket heeft en de raadsleden over deze situatie informeert en moet weten dat letterlijk met twee maten (door RIVM en OZHZ) wordt gemeten. Dat deze zelfde overheid mensen op de kast heeft gejaagd, gif over ons inwoners blijft uitstorten en maar niet begrijpt dat de mensen politici onbetrouwbaar vindt. De hele overheid in Nederland heeft moeite met woorden als ‘eerlijk’ en ‘verantwoordelijkheid nemen’. Stop met het sturen van een dergelijke CollegeInformatieBrief (‘Herziene tijdelijke handreiking hergebruik PFOA houdende grond’)! Recht praten wat krom is! Neem een eigen standpunt in! 

Zeg gewoon dat je stoffen in het verleden nooit goed hebt onderzocht. Zeg dat je daarvoor een provinciale of parlementaire enquête wilt houden om te achterhalen wat er mis ging en gaat, dat je hebt gefaald in kennis van gevaarlijke of zeer zorgwekkende stoffen, dat je het mis hebt gehad wat de gevolgen waren van uitspraken en voor de gezondheid. Een huis in zo’n gebied is minder waard geworden door alles wat mis is gegaan, door geuitte onderzoeksresultaten en hetgeen als gevolg ook in de media is verschenen over het gebied. Waar is de verantwoordelijkheid van de overheid? Waar zadelen jullie jezelf en alle inwoners mee op? Hoe kon het zover komen?

Waarom wordt er in twee maten gemeten? En waarom vindt de gemeente daar niets van en wordt dit klakkeloos overgenomen? Omdat de OZHZ een mandaat is gegeven? Ik zeg onmiddellijk dat mandaat intrekken en zelf de baas blijven wat er gebeurt. Dan word je ook niet overgeslagen in het informeren over verplaatsen van vervuilde grond, sorry… deze is in eens licht vervuild… Weet u overigens nog dat bouwen maanden onmogelijk was op het Land van Matena vanwege… met PFOA vervuilde grond.

Stop met ons als inwoners te foppen! Heb er even geen ander net woord voor. De beeldvorming is ook dat mensen uit Sliedrecht die een PFOA-test wilden doen, maar net buiten het RIVM-gebied vielen niet mee mochten doen. Het gebied zo door het RIVM aanduiden leek al een wasse neus (het blauwe gebied was zeer rechtlijnig), maar nu wordt het duidelijk. Dat wat het RIVM voor ringen van vervuiling stelden, die klopten niet. Nu snap ik ook dat het geen urgentie had om deze mensen te laten testen op overheidskosten. Het viel allemaal mee, want OZHZ heeft tenslotte eigen ringen. In het eigen belang en grond zo maar verplaatsen, is dan geen probleem. Ringen komen nu in eens met elkaar overeen?!?!?! Ik geloof er geen bal van! Is er nu niemand bij de betrokken gemeenten en provincie die dit eens wil aankaarten. Je maakt je als overheid echt ongeloofwaardig.

Ik geloof meer in de waarde van mijn eigen ring! Deze heet trouwring. Het symbool voor nakomen wat je destijds hebt beloofd. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: Verschillende ringen”

 1. Waarom inwoners foppen?
  Ik denk dat het probleem veel dieper zit: “wethoudertje spelen”. Niet iedereen is als wethouder geschikt of voor een portefeuille met specifieke problemen.
  Dat komt doordat zetels en portefeuilles verdelen als sinds jaar en dag een spelletje is om partijen tevreden te houden. Daarbij wordt niet gekeken naar inzicht en kennis, maar naar macht. Het kan daardoor voorkomen dat iemand wethouder wordt en voor die functie ongeschikt is. Of iemand wordt wethouder terwijl hij/zij heeft een absoluut gebrek aan inzicht in en kennis van portefeuille heeft.
  Het foppen draait om macht. Voldoende om wethoudertje te blijven spelen. Het onthouden van kennis aan anderen geeft tenslotte ook weer macht.

 2. Het is maar net wat je vervuild noemt.
  Neem bv asbest,geeft niet waar je in Nederland een grondmonster neemt,met de huidige analyse methoden zal men vrijwel overal asbest aan kunnen tonen.Gelukkig meestal in hele lage concentraties.
  We moeten ons niet gek laten maken.

 3. …en dan toch de volgende keer maar weer braaf dat zelfde hokje roodkleuren, want je weet maar nooit wie er van boven meekijkt in het stemlokaal. Dan zijn even de gedachten aan vergiftigde kinderen weer weg.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld