Column: Verharding

“We praten én luisteren niet meer met elkaar, ga het gesprek aan met wie dan ook, heb begrip voor ieders mening. We moeten ons vooral niet gek laten maken door uitingen op social media, we moeten zelf aan de bak, het begint bij onszelf.” Woorden die zondagavond zijn gesproken tijden ‘Zondag met…’ in de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat.

Als redactie van Sliedrecht24, we bestaan eind juni 2020 precies vijf jaar, herkennen we veel in deze woorden. Ook wij hebben er dagelijks mee te maken. Al vijf jaar lang…

Keiharde woorden op sociale media, een oordeel geven over personen die elkaar niet kennen of maar wat roepen om populair te doen. Wij zijn van feiten en niet van aannames. De mensen die een reactie schrijven onder artikelen van Sliedrecht24 op sociale media weten soms niet hoe ze anderen kwetsen. Het maar denken dat je alles kunt schrijven en zeggen, kan gewoon niet. Anderen, maar ook wij als redactie worden op deze wijze vaak benaderd, aangeschreven of aangesproken. 

Voor reacties die op Sliedrecht24 worden geplaatst, wordt gemodereerd. Eerst gelezen en door de redactie geplaatst. Onfatsoenlijke (denk aan schelden en vloeken) komen met een (…) online of helemaal niet (anonieme reacties). Hier heeft de redactie het in de hand. Op alle sociale media niet. Er zijn mensen, die denken juist daar alles maar wat in hun opkomt, neer te zetten. Wij schamen ons soms daarvoor. Neem nu afgelopen weekend na de schietpartij en onze berichtgeving. Denk eens na voordat je reageert en je mening neerzet!

Wat velen vergeten, is dat de redactie van Sliedrecht24 met weinig mensen zo goed en zorgvuldig mogelijk wil berichten. Dat ook wij mensen zijn en dus fouten maken. Dat online voortdurend in beweging is (weghalen of aanvullen van tekst en foto’s) en dat veel berichten in en over Sliedrecht. Ook achter deze redactie gaan gezinnen schuil. Een aantal mensen denkt dat achter de redactie robots zitten, dat er maar wat wordt geschreven (alles wordt gecheckt of we zijn er bij) en zoals al gezegd, iedereen maar denkt alles over ons te kunnen zeggen. Tot het uitschrijven door iemand van een poll toe: ben je voor of tegen Sliedrecht24. Het is beschamend! Sliedrecht24 bericht van links tot rechts, groot en klein nieuws…

Wat ons vooral opvalt, is inderdaad de verharding van de maatschappij en naar de media, naar journalisten, naar lokale journalisten… Achter Sliedrecht24 zitten journalisten met veel ervaring.

Tot vandaag wilden we nog weleens reageren op berichten op sociale media. Daar stoppen we mee. Op goede of slechte reacties reageren we niet meer. Uiteraard wel op reacties via de e-mail. Altijd! Of in een persoonlijk bericht via sociale media. En mocht je meer willen weten. Ga met mij het gesprek aan. Praten en je persoonlijk uiten, wordt op prijs gesteld. Gewoon doen, want ik sta er voor open om vragen te beantwoorden. Oja, en de reacties onder artikelen blijven bij ons bestaan. Veel media zijn daar al mee gestopt.

Dit was beslist geen klaagzang, maar het is wel gewoon realiteit.

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

5 gedachten over “Column: Verharding”

 1. Democratie en vrijheid van meningsuiting is hier nog steeds ver te zoeken
  Als ik met mijn hond op het voetpad loop en omver wordt gefietst mag ik hier niets van zeggen want dan wordt ik verrot gescholden door een turf van 8 jaar oud
  Als ik niet wil dat de kerk klok mij wakker maakt op zondag dan mag ik daar niks van zeggen want ik geloof niet en wordt daardoor scheef aan gekeken
  Als ik met mijn vrouw hand in hand loop wordt ik vuil aan gekeken want dit kan niet omdat ik zelf ook een vrouw ben
  Als ik in discussie ga met jeugd die lopen te blowen of met jeugd die de flesjes glas kapot op straat gooien kan niet want dan krijg ik een grote bek of sterker nog het woord kanker gebruiken ze allemaal
  En dan heb ik het nog geen eens over het verkeer in sliedrecht
  50 km over de Delta laan , breek mij de bek niet open
  O o o wat is het toch fijn om op deze aardkloot te zijn
  Kortom ik kan nog wel wat meer sputteren en klagen maar 1 ding is zeker
  Respect is ver te zoeken en het maakt geen verschil uit waar je woont

 2. Peter, met je column ben ik het in meer dan alleen grote lijnen wel eens:
  Er wordt (te) snel op de boodschapper geschoten (in dit geval: een persmedium) met middelen, die vast niet zijn toegestaan in het “Landoorlogsreglement”.
  Van een discussie is vaak geen sprake meer, niet alleen door het taalgebruik , maar ook niet inhoudelijk omdat partijen verschillend lijken te lezen.
  Er is inderdaad sprake van verharding en ik vraag me wel eens af, of er niet meer verbaal vermoord
  wordt, dan fysiek? Terwijl beiden even erg zijn!
  Sinds er digitaal gereageerd kan worden is de drempel daarvoor, die papieren ingezonden stukken nog wel
  hadden vrijwel verdwenen. En dan moet er gemodereerd worden, wat niet alleen tijd kost (ik heb
  daar ervaring mee), maar weer nieuwe reacties uitlokt.
  Verharding: standpunten komen niet tot elkaar en publiek je eigen ongelijk bekennen is
  kennelijk niet iedereen gegeven.
  Toch een kanttekening bij Sliedrecht24: Er is bericht over een echtpaar in nood en er is bericht over een verslaggever in (andere) nood. Op beiden is gereageerd, maar de uitkomst heb ik niet gezien.
  Waarom niet? T.a.v. het echtpaar versus de Voedselbank is de goede naam van die bank in diskrediet gebracht. Bij de verslaggever in de gemeenteraad is de mogelijkheid van een goed verslag over het handelen van de raad in geding. Is dat wel opgelost?
  Zeker goed verslag kunnen doen van gemeenteraadswerk is belangrijk want de
  gemeente Sliedrecht laat het hier vaak enorm afweten.
  Er is een papieren Gemeentepagina in het Kompas, maar of de duvel er mee speelt: De Merwestreek
  werd slecht bezorgd, toen die pagina daar in stond. En nu mis ik al weken Het Kompas (want: wordt niet bezorgd hier) waar het gemeentenieuws nu te vinden is.
  Daarom alleen is de goede nieuwsvoorziening van Sliedrecht24 zo belangrijk. Ga daar vooral mee door.
  En die discussies(reacties): Gewoon mee stoppen. De liefhebbers openen maar een FB pagina of starten op internet een forum.

 3. Dat is ook helemaal waar!
  Maar de instanties, organisaties en noem het maar op hebben zelf wel liever dat je een mail stuurt dan dat je langs mag komen. Het persoonlijke contact is hier ook eigenlijk mee verbroken. Tegen een scherm aanpraten valt ook niet mee.
  We moeten wel met elkaar in discussie blijven om van elkaar te leren. Het gebruik van vrijheid van meningsuiting moet wel ‘goed’ gebruikt worden en dat is jammer genoeg niet altijd zo…..nog niet.

 4. Wat een mooi stuk! Ik ben het er dan ook roerend mee eens… met het risico om bestempeld te worden als technofoob (het ironische is dat ik voor mijn werk juist véél uren maak ‘op’ social media, en me daardoor wellicht extra bewust ben van de voor- en nadelen ervan) denk ik dat een flink deel van het probleem ligt bij de nieuwe media.

  Het is nou eenmaal héél anders om te “discussiëren” met onpersoonlijke lettertjes op een scherm, (hoewel daar soms een foto bij staat) dan om dat in het echt te doen. Face to face krijg je namelijk meteen terugkoppeling in de vorm van een gezichtsuitdrukking of verbale reactie. Je ziet dus meteen welke impact jouw woorden hebben op iemand: of hij/zij daardoor geschokt is, of dat het pijn doet. Dat ontbreekt helemaal online, evenals de toon of de uitdrukking van degene die schrijft. Zo kunnen dingen heel gemakkelijk verkeerd worden opgevat.

  Tel daarbij de talrijke groepjes/pagina’s op die polarisatie in de hand werken en je hebt een recept voor ellende. Als iedereen om jou heen (in jouw informatiebubbel dus) het over een onderwerp eens lijkt te zijn, is het heel makkelijk om iemand met een afwijkende mening als tegenstander of zelfs als vijand te zien. Gesterkt door de groep dus, én omdat de andere persoon toch geen gezicht heeft. Het zijn maar lettertjes.

  In 2019 is de vrijheid van meningsuiting soms misschien een beetje doorgeslagen. Je mág overal een mening over hebben, maar móet je die dan ook maar ongezouten overal neerschrijven? De drempel om dat te doen is i.i.g. helemaal weggenomen. Vroeger moest je, na een artikel in de krant te hebben gelezen, eerst een pen en papier pakken… je gedachten opschrijven… misschien nog een keer herlezen… om er vervolgens een envelop voor te pakken, die te adresseren en voorzien van een postzegel op de bus te doen. Nu zijn mensen boos en in hun woede of irritatie staat er binnen 30 seconden een haatbericht te pronken.

  Het zijn maar lettertjes… maar oef, wat kunnen die soms (onnodig!) pijn doen.

 5. Ik geef de burgemeester en jou, Peter, helemaal gelijk! Maar het zijn ook organisaties, corporaties e.d. die ook verhard zijn naar de burger toe. Zij hebben niet in de gaten dat ze wel een voorbeeldfunctie hebben. Daar zijn verharde uitingen niet mee goed te praten, absoluut niet!
  Ik vond het dit weekend nogal wat om een brief in te zenden over ‘binnenkomen met een loper’. Ik wil niemand schaden. Maar wij lopen als bewoners tegen muren op! We praten al een paar jaar en we komen niet verder. Verharde reacties als je als burger iets ontdekt. Ik heb ook haatbriefjes en huisvuil in m’n brievenbus gekregen omdat ik me inzet voor m’n woonomgeving. Wie helpt mij?
  Verharding van organisaties!
  Het was een heftig weekend. Voor de ene was het vernieling en inbreuk op privacy voor de ander was het juist groot feest in een tent. We moeten als samenleving dit weekend juist gebruiken als kantelpunt. Daar hoort echt iedereen bij. Het zijn de sociale vaardigheden die niet altijd beheerst worden. Het begint al met luisteren naar elkaar…..en goed lezen!
  Sliedrecht 24 zie ik als een verbinding. Het is ook maar goed dat er tv programma’s zijn die alles onder de loep nemen. Je mening met respect geven en niet meelopen dat maakt het verschil. Het hoort bij democratie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld