Column: Venis

Toenmalig fractievoorzitter Gerrit Venis. (Foto Geduld 2.0)

Raadslid Glawish Safai Pour (PRO Sliedrecht) heeft vanwege gezondheidsproblemen helaas moeten besluit haar zetel in de raad op te geven. Gevolg is dat de lokale fractie nog voor een week of tien een nieuw raadslid mag aandragen.

Daar bestaan wettelijke spelregels voor. Er wordt boven aan de kieslijst begonnen. En alle kandidaten – uitgezonderd de zittende raadsleden – worden na elkaar benaderd met de vraag of hij/zij de opengevallen plaats willen innemen.

Voor PRO Sliedrecht is de eerste kandidaat voor de invalbeurt voormalige wethouder Hanny Visser-Schlieker. In een interview met AD De Dordtenaar van 5 januari 2022 vertelde ze dat ze er helemaal klaar voor is om haar plaats in de raad weer in te nemen. Ze staat vierde op de kieslijst van PRO Sliedrecht. “De kans dat zij terugkeert in de raadszaal is dus levensgroot, aangezien de lokale partij nu vijf zetels bezet én zij is namens de partij ook nog eens wethouderskandidaat”, berichtte de krant. 

De vraag is wel hoe graag de oud-wethouder gemeenteraadslid wil worden, want voor de eer om nu al in de raad terug te keren, heeft ze vrijdag 14 januari 2022 bedankt.

Inmiddels is het voormalig PRO Sliedrecht raadslid Gerrit Venis benaderd om de opengevallen zetel van Safai Pour in te nemen. Dat betekent dat ook Peter de Borst al de zetel aan zich voorbij heeft laten gaan.

Zoals bekend is Venis niet welkom in de PRO Sliedrecht fractie. Hij werd in maart 2020 vriendelijk verzocht naar – toen zijn eigen zeggen – ‘op te rotten’ en begon een eigen fractie onder de naam Geduld-2.0.

Daarom een belletje vanmiddag van de redactie naar Venis…

Hij is niet van plan de plaats te claimen. “Ik liet bij mijn vertrek uit de raad in oktober 2020 volstrekt helder weten, dat met dat vertrek een einde kwam aan mijn bemoei met het raadswerk. Dat Hanny nu haar beurt voorbij laat gaan, snap ik niet zo goed. Als het weer begint te kriebelen, zoals in het interview wordt gezegd, dan pak je die kans toch met beide handen aan?”, zegt een verbaasde Venis.

Wie gaat de zetel van Glawish warm houden tot rond de gemeenteraadsverkiezingen? 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld