Column: VAKANTIE(leed)

Op het moment dat ik deze letters neerkrabbel is het Baggerfestival 2017 voltooid verleden tijd. Een dorpsfeest waar organisatie, gemeente, horeca en bezoekers met genoegen en voldoening op terug kan kunnen kijken.

(Foto politie Drechtsteden Buiten)

Ook voor mijn collega’s en ondergetekende was het prettig om 2 dagen tussen de hoofdzakelijk Sliedrechters dienst te doen. Nagenoeg zonder enige wanklank ontpopte het festival zich tot een groots spektakel waar boven de muziek uit, de gemeenzaamheid van de Sliedrechtse populatie de boventoon bleef voeren. Het drankgebruik steeg uit tot ver boven het landelijk gemiddelde, maar kreeg geen vat op de stemming. Oplaaiend laakbaar gedrag werd door de consumenten onderling op een ontspannen wijze in de kiem gesmoord. En zo hoort het ook. Klasse!!

Langzamerhand raakt het dorp nu leger en stiller. Vele senioren, maar ook de bofkonten die dankzij hun gunstig geboortejaar gebruik konden maken van een vervroegde uittredingsregeling, zijn ons reeds vooruit gegaan en met hun campers, sleurhutten, klapkarren en overig rollend materieel vertrokken naar verschillende vakantieoorden waar het volgens de brochures goed toeven moet zijn.

De werkelijke Exodus zal zeer binnenkort plaatsvinden. Dan steken heel veel lokale vakantie-kandidaten de gemeentegrens over en wordt de welverdiende rust en ontspanning elders gezocht, om enkele weken later met hun kroost uitgerust en ontspannen in het dorp terug te keren.

Althans….. de meeste onder ons. Er is namelijk een categorie binnen de bevolkingsgroep die, door welke oorzaak of omstandigheid dan ook, vermoeid en gesloopt de auto uit komt rollen, hunkerend naar rust, reinheid en regelmaat in. Vakantie vieren is namelijk een behendigheid die niet iedereen onder de knie krijgt. Maar goed, kennelijk heeft een mens vakantie nodig, lichaam en geest dienen volgens geleerden mensen op tijd tot rust te komen en los geweekt te worden van dagelijkse belastingen en beslommeringen.

Er zit echter nóg een andere keerzijde aan dit jaarlijks terugkerend welzijn.
Voor de inbrekers onder ons zijn dit namelijk geen vakantiemaanden maar een populaire tijd die kansen biedt om hun onrechtmatige slag te slaan.
Voordat u straks de deur voor een paar weken achter u dicht trekt, wil ik u vragen om eens in en rondom uw woning te lopen en haar eens te beoordelen door de ogen van die inbreker.

Degelijk sluitwerk? Voldoende verlichting rondom uw woning? Geld en sieraden veilig opgeborgen? Geef uw woning in ieder geval geen verlaten indruk!

Met deze tips in de achterzak ben ik ervan overtuigd dat de kans reëel is dat bij uw terugkeer u de woning in de staat aantref zoals deze is achtergelaten. Uw eigen stekkie, gelegen in een rustiek dorp waar het niet te koud en niet te warm is, waar het op tijd lekker regent, waar het eten en de bedden in orde zijn, waar we elkaar kennen en verstaan, waar ze een Baggerfestival hebben en……waar altijd wifi is. Kortom: uw werkelijke vakantieadres.

Mede namens mijn collega wijkagenten Simone, Hans, Simon en Frank wens ik u een hele goede en ontspannen vakantie toe en kom veilig en uitgerust terug.

Klaas Blokland
Wijkagent Sliedrecht-West
Politie Drechtsteden-Buiten

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

3 gedachten over “Column: VAKANTIE(leed)

Een reactie plaatsen