Column: Schoon drinkwater?!

Alle tien de drinkwaterbedrijven hebben op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat watermonsters genomen bij de drinkwaterinnamepunten om de concentratie van GenX in hun drinkwater te laten analyseren.

Deze watermonsters zijn door het RIVM, samen met het KWR, Watercycle Research Institute, geanalyseerd. De uitkomsten staan in een rapport dat maandag 20 november 2017 door, geboren Ridderkerkse, minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat naar de Tweede Kamer is gestuurd.  

Er zit 30 nanogram concentraties Genx per liter in het kraanwater van Oasen Drinkwater. 

De door de provincie Zuid-Holland vergunde indirecte lozing aan chemiebedrijf Chemours bedraagt maximaal 2.035 kilo per jaar. Provinciebestuurders staan vervuiling dus toe! En dan komt de andere overheid.. het ministerie…het RIVM….

De uitkomst. Bij zeven drinkwaterbedrijven is geen GenX in het drinkwater gevonden. Bij drie dus wel, waaronder bij Oasen Drinkwater (naast Dunea en Evides-red.)

Alle metingen bleven volgens Van Nieuwenhuizen bij de bedrijven onder de aantoonbaarheidsgrens. “In een deel van het drinkwater van drinkwaterbedrijf Oasen, in het gebied van de Beneden-Merwede, is GenX aangetroffen in concentraties tot maximaal 30 nanogram per liter.”

De gevonden waarden liggen in alle gevallen, zo schrijft de bewindsvrouw, een factor 5 tot 15 onder de door RIVM bepaalde richtwaarde voor GenX in drinkwater. Deze richtwaarde bedraagt 150 nanogram per liter, oftewel 0,15 microgram per liter. In oppervlaktewater is sprake van verdunning van de gemeten concentraties. 

Maar toch. Ik moet er vanuit kunnen gaan dat als ik water uit de kraan drink, dat dit onberispelijk is. Oasen belooft dit en heeft zelfs een slogan: ‘Oasen levert altijd onberispelijk drinkwater’. Onberispelijk staat voor zorgvuldig, vlekkeloos, foutloos, maar ook voor correct, juist, keurig, onbesproken, smaakvol, tiptop, ….zuiver. Zuiver dus, niks schoon zonder sporen van gif. Ook al is het zo weinig en ‘onder de norm’.  

Deze richtwaarde geeft aan hoeveel een mens van deze stof gedurende lange tijd mag binnenkrijgen via drinkwater zonder de gezondheid te schaden. “Bij de gemeten concentraties GenX zijn geen effecten te verwachten voor de gezondheid van de bewoners door het drinken van kraanwater. RIVM concludeert hiermee dat bij deze concentraties GenX het kraanwater overal in Nederland veilig kan worden gedronken.” 

Stel dat je verkondigt dat het wel een gevaar voor de volksgezondheid oplevert? Dan ontstaat een opstand en dat wil niemand. Wie bepaalt of iets gezond is? Het RIVM dus en minister neemt het over.

Bij mij is er beeldvorming, argwaan en maalt de molen in het hoogste lichaamsdeel op volle toeren.

Ook al blijven ze monitoren. Ik koop voortaan wel drinkwater en gebruik het Oasen water wel voor het autowassen en de tuin, waar ik ook al geen groenten en fruit meer uit eet. 

Waar zijn we mee bezig? Wij zijn niet de laatste generatie op aarde. Denk ook aan de volgende! 

Verhuizen doen we maar even nog niet. Te druk met Sliedrecht24! -:)
Maar dit moet je toch niet willen. GenX in je drinkwater, ook al is het ‘binnen de norm’. 

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

2 gedachten over “Column: Schoon drinkwater?!

  1. Kun je nagaan dat het na een aantal jaren meetbaar is. Hoe lang blijft Chemours er nog mee doorgaan?

  2. Buiten GenX zitten er nog veel meer reststoffen in het water, medicatie en drugs, om er maar 2 te noemen. Kennelijk is dat niet interessant genoeg om ook te benoemen …

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld