Column: Samenwerken en verbinden

Als het aan wnd. burgemeester Dirk van der Borg (CDA) ligt, dan gaat de gemeenteraad zich niet meer opstellen als een oppositie en coalitie. De eerste burger zou graag zien dat de gemeenteraad als een gezamenlijke raad gaat functioneren en optreden. Alles in het belang van het dorp Sliedrecht!

In Sliedrecht is dit nooit zo geweest. Er werd zelfs in het verleden in de gemeenteraad menige keer de woorden ‘de overkant’ gesproken. Dat kon in de opstelling van de raad in de raadzaal aan het Dr. Langeveldplein. Er waren kampen. Zijn die er nu nog? Ik stel vast dat dat nog altijd zo is. Dan zijn er nog andere kampen naast oppositie en coalitie. De niet-christelijke partijen en de andere partijen in de gemeenteraad.

Soms gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet en dat moet anders vindt Van der Borg. Hij is veel meer voor samenwerken en verbinden. Dat moeten de politieke partijen in praktijk brengen, maar is dat mogelijk? Over ruim anderhalf jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen (of zoveel eerder). En nu klinkt er al verkiezingsretoriek of maken raadsleden / politieke partijen het leven van die ander zuur met een rake opmerking op sociale media. Dus samenwerken en verbinden… het wordt steeds lastiger met de verkiezingen in aantocht (in 2021 eerst kiezen voor een nieuwe Tweede Kamer en in 2022 een nieuwe gemeenteraad). 

Wat voor gemeenteraadsverkiezingen krijgen we? Gaat de ChristenUnie alleen de verkiezingen in zonder de SGP? Scheiden zij zich af (en kom je wellicht in een coalitie weer tot samenwerking of niet)? Komen er nieuwe politieke partijen bij? Stoppen er partijen in 2022? Gaan anderen samen? Nu is het nog gissen en wordt in de wandelgangen van alles gezegd, waar ik hier nog niet over kan schrijven. Eén voxpop is geen voxpop. Meerdere bronnen zijn dan nodig.

Wel zie ik partijen en raadsleden elkaar soms vliegen afvangen, iemand of een partij voor schut zetten op sociale media. Of de journalistiek beschuldigen van het ‘bashen van de gemeente’, terwijl je juist als media die kritische kijk moet houden en er over moet kunnen berichten als dat nodig is. Een aantal politici in de Sliedrechtse gemeenteraad heeft daar lak aan. En de grootste mond hebben over… samenwerken en verbinden.

Samenwerken en verbinden geldt niet alleen voor in een raad, tussen politieke partijen of naar een college. Maar ook naar mensen, instellingen of organisaties buiten deze Sliedrechtse gemeenteraad. Want er is meer voor nodig om de sfeer goed te krijgen en te houden. 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

4 gedachten over “Column: Samenwerken en verbinden”

 1. Peter Donk vraagt wat voor Gemeenteraads Verkiezingen krijgen wij ??
  Het is denkbaar dat bij een succes 2e Kamer Verkiezingen 2021 de Christenunie, immers Hr Segers is een goede leider en in het debat standvastig,maakt Natuurlijk Compromissen maar eigen standpunten worden met verve verdedigt.
  Misschien kan de plaatselijke C.U. weer het niveau en in aantal van 2014 2259 stemmen behalen in 2022
  In tegenstelling tot 2018 729 stemmen.
  Vraag komen er Nieuwe Partijen waarom niet??
  Het beste is een Partij die Binding heeft met de 2e Kamer en of Provincie.
  Stem en kiesgedrag tussen 2006 2019 op Partijen welke Geen Binding hebben met College en of Gemeenteraad maar Wel met de 2eKamer en of Provincie.
  Ook een tip aan alle Plaatselijke Partijen probeer eens veranderingen en aanpassingen aan te brengen in de z.g.n. 7 Speerpunten om de ZWM Nu nog7761 stemmen om te buigen.
  Stem en kiesgedrag inwoners Sliedrecht in 13 jaar 10 verkiezingen op Partijen met meer dan 100 stemmen welke Géén Binding met College en Gemeenteraad van Sliedrecht hebben

  1 PVV 11660 Stemmen

  2 SP 9093 Stemmen

  3 Groen links 2880 Stemmen

  4 Forum zDemocratie 2793 Stemmen

  5 P.v.d. Dieren 2218 Stemmen

  50 plus 1123 Stemmen

  Denk 372 Stemmen

  Totaal 30139 Stemmen

  Ter Info sommige Grote Landelijke Partijen hebben door dit soort informatie enkele wijzigingen aan ge bracht in hun Verkiezings Programma ter Leering

  Veel Succes

 2. Als we al weer beginnen met “mitsen en maren”, kunnen we een lijst maken van hier tot Tokio en is iedere aanzet tot samenwerking bij voorbaat gedoemd te mislukken. Dat geldt voor politiek, media en algehele samenleving. Eerlijke openheid van alle kanten, verbeter de wereld en begin bij jezelf, ben ik wel met Den Dunnen eens. Maar dat moet dan wel gelden voor alles en iedereen

 3. Natuurlijk ben ik eens met de burgemeester. Wie niet? Maar verbeter de wereld en begin bij jezelf.

  Want tegenstellingen komen niet zomaar. Als je steeds het bos ingestuurd wordt als niet ‘regerende’ partij dan creëer je tegenstellingen. En dat krijg je steeds venijnigere vragen.

  Ik zou dan ook de eigen houding van het college ter sprake brengen als ik burgemeester was. Hoe vaak worden partijen en de media gedwongen om steeds weer nieuwe vragen te stellen en steeds weer geen of een wazig antwoord te krijgen. Ik ben daar echt van geschrokken.

  Zonder een spiegel voor het optreden van het college en de zwijgende coalitieraadsleden lijken het dan ook loze woorden. Je kunt je gemakkelijker neerleggen bij besluiten als er volledige openheid wordt betracht. Dan kun je zeggen: OK, het besluit is genomen en alles is duidelijk.

  Maar ik hoef de voorbeelden van gebrek aan transparantie vanaf het uiteenvallen van het college niet meer te noemen denk ik. Maar de burgemeester kan die vandaag natuurlijk nog verduidelijken, allemaal, schoon schip en dan verder.

  Eenheid kweken en (dat vreselijke woord) verbinden kan alleen indien alle raadsleden serieus genomen worden en het college een eerlijk antwoord geeft op vragen. Transparantie is het toverwoord dat voor eenheid kan zorgen. Voorkomen van WOB verzoeken, vragen van raadsleden van welke partij dan ook en van de media serieus beantwoorden, tenminste het idee geven dat de stem van een raadslid telt en dat men de controle door media accepteert.

  En dan gaan we er weer als hechte eenheid tegenaan.

 4. Ik ben het eens met onze wnd. burgemeester om eenheid te kweken, ondanks meningsverschillen die natuurlijk ook in ons dorp bestaan. Laten we in ons “Baggerdorp” niet met “Modder” gaan gooien.
  De geschiedenis leert ons, dat overleg met wederzijds begrip voor elkaars mening de beste samenleving oplevert.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld