Column: Overheidsbemoeienis

Het is vast allemaal goed bedoeld, maar ik vraag me als inwoner en als Nederlands staatsburger echt af waar de overheid zich toch soms mee bemoeit. Deze week werd ik met twee tweets geconfronteerd in mijn tijdlijn op Twitter.  Met overheidsbemoeienis en het hebben van een mening in een tweet op een overheidsaccount.

Het ging om deze tweet van de gemeente Sliedrecht:  

Dat de overheid je in spotjes op radio, tv, online of sociale media wijst op voordelen, die je kan behalen door bijvoorbeeld je huis goed te isoleren tot daar toe. Het gaat om tekst en toon. Voor mijn gevoel gaat de overheid op mijn stoel zitten. Vooral als het niet blijft bij een verwijzing van een ‘mogelijkheid’, maar doorslaat in tekst. 

Neem nu de gemeente Sliedrecht. Even afgezien van het feit of een gemeente ons inwoners in een tweet moet wijzen op dat het ‘morgen Warme Truiendag’ is, is de afzender iemand die ons inwoners wil wijzen op de klimaatverandering en gevolgen (…’en bespaar per graad 6 procent energie en CO2′). Waarom zou je dit gaan versturen op het gemeente-account? Doe dat op je privé-account. Er staat verder: ‘Buiten wordt het lente-achtig warm, dus het moet lukken!’ Pardon, dat voelt wel als opdringerig.

Als je nu een overheid voorstaat met minder regels probeer het dan niet links of rechtsom. Met ook nog eens een verwijzing met een link (die het overigens niet eens doet) naar het Klimaatverbond! Ben je nu helemaal! Dit gaat richting een mening-tweet. Dat je dit plaatst op een account van de gemeente? Sec informeren is voldoende. Houd het zakelijk! Maar dan nog over dit item, een warme trui. Dan ben je toch doorgeslagen?

En dan deze tweet, die veel ophef veroorzaakte op sociale media.

Ik vraag me werkelijk af wat het UWV wil bereiken met deze toch wel amateurische spot? Als je hem bekijkt, zie ik voxpops waar ik niet veel mee kan. Het doel dat ze waarschijnlijk voor ogen hadden,was ‘kies voor een baan waar je je brood mee kan verdienen’. Maar wat een bizar iets. Iemand die voor muziek kiest verdient volgens het UWV een derde van het salaris voor iemand die kiest voor econometrie. Het UWV komt dus met een advies op welk vakgebied je méér kan verdienen. Ik heb altijd gedacht dat het UWV er was om voor iemand weer mee een baan te vinden. 

Volgens mij moet je je in een baan gelukkig voelen, het naar je zin hebben en dan geldt niet voor iedereen dat je ook een topsalaris moet hebben. Neem nu de vele docenten in het primair onderwijs, die daar hart en ziel in stoppen en jaren werden onderbetaald. Het UWV, ook weer een overheidsinstantie, gaat veel te ver door op de stoel te gaan zitten van ons. Houd het zakelijk en geef een onafhankelijk advies! Werk aan de winkel voor Maarten Camps, die per 1 juni 2020 de nieuwe voorzitter wordt van de Raad van Bestuur van UWV.

Het doet me denken aan de milieu-activistische brief voor dieselrijders van de Belastingdienst onlangs. Ook daar schreef ik een column over. Maar ook met ‘van het gas af’ wil de overheid vaak de mening opdringen. 

Wie de overheid adviseert over dit soort spotjes en acties, wie deze tweets plaatst, monteert…ik zou ze persoonlijk wel eens willen spreken. Denk eens een keer na: wie wil ik bereiken, wanneer, met wat en hoe kan ik mijn doel wel bereiken zonder die mening erin of door een andere montage. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

3 gedachten over “Column: Overheidsbemoeienis”

  1. Het UWV is ijdel.
    Zegt, wij helpen daarom stuur nog post door terwijl ik al twee maanden geen uitkering meer heb.
    U hebt gelijk.
    Overheid bemoeit zich vaak met de verkeerde zaken.
    Men wil huizen bouwen, maar waar?
    Dat kantoren leeg staan, altijd, daar gebeurt niets mee.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld