Column: openbaar strand

In de haven zwemmen, is verboden. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Waar is het openbare strand aan de rivier de Merwede in Sliedrecht?
Waar staat dit in de vele gemeentelijke plannen tot 2030?
Wie heeft er een loep voor mij? 

Nee, het staat er niet in.

Sliedrecht verdient een eigen openbaar strand aan de Merwede. De locatie. Ja, dat is een punt maar van vooruitkijkende bestuurders mag je ook verwachten dat ze daar naar zoeken, kijken en wellicht vinden.

Sliedrechtse jongeren mogen zich niet meer in de weekenden begeven aan de strandjes langs de rivier de Merwede tussen Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Het wordt lastiger om een openbaar gedeelte van een strand te vinden langs de rivier in Sliedrecht, waar je je handdoek kan neerleggen. 

Eigenlijk is het van de zotte dat Sliedrecht, gelegen aan het water, geen openbaar strand(je) heeft.

Jongeren mogen met het zomerse weer niet meer in de haven springen. Doe je dat wel en je wordt aangehouden, dan krijg je een boete van € 140,–. De haven is dus ook geen optie. Maar waar dan wel?

De gemeente Sliedrecht is sterk in het aanwijzen waar níet gezwommen mag worden, maar geeft niet aan waar de jeugd wél terecht kan in de openbare ruimte. Je zou dan al snel worden doorverwezen naar Dordrecht, recreatiegebied Merwelanden. Zelfs het zwembad wordt niet als optie aangegeven, maar dat is wat de jeugd die in de haven duikt weer niet wil.

Sliedrecht verdient een strand aan het water. Een eigen openbaar strand!

Van de politiek moet je het niet hebben. Geen enkele politieke partij (ook al noemen ze het wel in hun verkiezingsprogramma, een enkele partij) maakt zich sterk voor een openbaar strand aan de Merwede. Ik herhaal. Geen enkele politieke partij. Terwijl ze wel zien dat er behoefte is aan openbaar zwemwater en de toegankelijkheid daarvan.

Hoe kan dat nou?

Ik denk dat de behoefte aan een openbaar strand in Sliedrecht groot is. 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

10 gedachten over “Column: openbaar strand”

 1. ik ben het helemaal met je eens Peter. Toen ik in de Gemeenteraad zat heb ik daar diverse keren naar gevraagd. ( periode 1998-2004). Destijds werd het strandje aan de Adriaan Volkersingel vol gestort met stoepranden en grote stenen. Ik heb daar zelf vroeger nog gezwommen tussen de kribben. Het antwoord is dat Rijkswaterstaat het te gevaarlijk vind om daar te zwemmen, omdat de schepen veel groter zijn dan vroeger en de motoren veel krachtiger. De water verplaatsing is enorm. Ik vrees dat ze wel een beetje gelijk hebben, jammer.

 2. De verbodsmomenten hebben ook consequenties voor de Sliedrechters, die daar willen zijn en veelvuldig gebruik maken van de rivierstrandjes. Uiteraard kan daaromheen wel van de strandjes gebruik worden gemaakt.

 3. het stukje waar staat dat sliedrechtse jongeren in de weekenden niet meer hun handdoek mogen leggen op de strandjes richting Hardinxveld-Giessendam klopt toch niet? in het artikel staat dat het gaat om een verbod vrijdag en zaterdag avond en nacht. dus overdag kun je daar nog wel gewoon terecht toch?

 4. En de omwonenden van het watertorenterrein met de overlast opzadelen.
  Het is eindelijk na vele jaren een beetje rustig!

 5. Het watertoren terein! Inmiddels ligt dat project al meer dan 20 jaar stil door vergunningen etc! Koop dat terrein als Sliedrecht gewoon terug, slagboom erop en de bootjeshelling heb je ook meteen te pakken… redelijk centraal gelegen…. win win

 6. De prachtige baai bij het Plaatje zou een schitterende locatie zijn voor een strand en uitbreiding jachthaven. Daar heeft heel Sliedrecht wat aan. Zonde om zo’n locatie op te offeren aan bedrijven die al zo lang op zich laten wachten.

 7. Vroeger had je diverse strandjes en ook aan de overkant kon lekker spelen en zwemmen, maar door de drukke scheepvaart is dat helaas voorbij.

 8. Peter luister de Algemene Beschouwingen terug van 13 juli. Wethouder Goverde doet hier de toezegging aan de raad om te kijken of er een strand kan komen in de waterbuffer in Sliedrecht-Noord. Dit idee wordt meegenomen in het uitvoeringsprogramma voor de recreatievisie 2030. Slydregt.NU zal erop blijven hameren dat dit ook in het programma terecht komt samen met een meerderheid van de raad en dat Sliedrecht daarmee een strand krijgt waar het zo naar uitkijkt.

 9. Ik denk het ook!
  Alleen waar zou je zoiets kunnen realiseren dat is lastig.
  Misschien bij het watertoren gebied?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld