Japans restaurant Oishi Fusion

Column: Onbekend

Onbekend maakt onbemind.
Je kan niet van iets of iemand houden (of tenminste begrijpen) van wat je niet kent. 

Onbekenden zitten op een erf bij iemand aan de koffie. Deze foto is dinsdagmorgen 6 augustus 2019 vroeg in de ochtend gemaakt in een woonwijk in Sliedrecht. De politie vraagt bij een bijzondere, vreemde of verdachte situatie te bellen.

Het deugt niet, daar moet je niet zijn, daar moet je niet naar toe gaan, dat moet je niet eten, want…
Maar in een aantal gevallen klopt dit vooroordeel niet.

Als het om personen gaat, is het soms verstandig op hen af te stappen. Soms! Als je het bijvoorbeeld niet vertrouwt, bel meteen de politie. Anders: Vraag wat ze doen, waar ze vandaan komen, wat hun plannen zijn? Of je bent dan overtuigd, of je moet hen geloven op de kleur ogen of je belt meteen de politie en doet een melding (als je het niet vertrouwt).

Veel aandacht is er tegenwoordig voor spookjongeren. Ze leven op straat, slapen ’s nachts ergens onder een brug of misschien wel in een schuurtje waarvan een deur open staat. Ze komen niet voor in de gemeentelijke basisadministratie, leven op straat, van wat ze tegenkomen. Doordat ze nergens in systemen voor komen, kunnen deze spookjongeren ook nergens aanspraak op maken. 

Ook Sliedrecht kent spookjongeren. “Wij hebben geen zicht op het aantal jongeren dat niet in het Basis Registratie Personen (BRP) geregistreerd staat en eventueel wel in Sliedrecht verblijft. Als deze jongeren uitgeschreven zijn, hebben wij geen adres en weten wij niet waar zij verblijven”, reageerde het college eind maart 2017. De politie wil hen in beeld hebben.

Zie je dus iets geks? Mensen op straat die zich wat vreemd gedragen en iets dat duidelijk vragen oproept? Bel de politie. Zekerheid voor alles, waarmee ik niet wil zeggen dat je om elk wissewasje dat beeld op het netvlies moet hebben.

Maar het kunnen ook vluchtelingen zijn die zijn meegekomen in een vrachtwagen, zwervers of anderen zonder een vaste woon- of verblijfplaats. Voor hetzelfde geldt zijn het gewoon vakantiegangers. Ook dat kan hartje zomer!

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief).

6 gedachten over “Column: Onbekend”

 1. Ik ken deze personen. De hangen inderdaad overal rond in de Westwijk. Ook rond Jumbo Populierenhof.

 2. Ik zie ook overal Nederlanders buiten sigaretten roken omdat het binnen niet meer mag. Wat is het verschil?

 3. Vakantiegangers? Ik vraag het mij af. Let alleen eens op hun kledij. Ze zitten er warmpjes bij.

 4. Oh dat met waterpijp zie je veelvuldig in Sliedrecht.
  Wij Nederlanders worden geacht aan dit soort taferelen te wennen.

 5. “Als het om personen gaat, is het soms verstandig op hen af te stappen.”
  Politie geeft zelf aan liever direct te bellen dan zelf navraag te doen. Dit om een evt misdrijf niet te verstoren en de kans op aantreffen / heterdaad te verhogen.

  Wat je dus later zelf ook schrijft, “Zie je dus iets geks? Mensen op straat die zich wat vreemd gedragen en dat duidelijk vragen oproept? Bel de politie. Zekerheid voor alles” 😉

 6. In park Sliedrecht-Oost zitten de ‘nieuwe Nederlanders aan de waterpijp. Ik vraag er maar niet naar, voor je het weet heb je door spraak misverstanden ruzie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld