Gemeente heeft geen zicht op aantal spookjongeren

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht zegt geen beeld te hebben hoeveel jongeren tot de groep spookjongeren kunnen worden gerekend. Dat blijkt donderdag 30 maart 2017 uit beantwoording door het college van B & W op vragen van de SGP-ChristenUnie. 

Spookjongeren zijn jongeren tussen 18 en 26 jaar oud, die om wat voor reden dan ook nergens meer geregistreerd staan. Ze volgen geen studie, hebben geen adres, en geen baan of inkomen.

“Wij hebben geen zicht op het aantal jongeren dat niet in het Basis Registratie Personen (BRP) geregistreerd staat en eventueel wel in Sliedrecht verblijft. Als deze jongeren uitgeschreven zijn, hebben wij geen adres en weten wij niet waar zij verblijven”, reageert het college. Jongeren die zich op school uitschrijven en niet beschikken over een startkwalificatie komen terecht bij het Regionale Meld- en Coördinatiepunt Zuid-Holland Zuid. De Dienst Gezondheid & Jeugd voert namens RMCcontactgemeente Dordrecht de RMC-taken uit voor de 17 gemeenten in RMC regio 030. Primair doel van de RMC-functie is het aantal voortijdig schoolverlaters te verminderen. “Wij hebben geen protocol waarin wordt nagegaan waar de jongeren heengaan als zij zich uit het BRP schrijven”, aldus het college.

Vanaf 23 jaar
Voor wat betreft de registratie van studie, baan of inkomen is een deel van de groep jongeren volgens het college van B & W wel in beeld bij het RMC van de Dienst Gezondheid en Jeugd. Er is een vergelijk met januari 2016 en januari 2017: 

Januari 2017 
Geen inkomen: 41 (was in januari 2016: 41 )
Werk: 52 (was in januari 2016: 2 )
Participatiewet: 17 (was in januari 2016: 12 )
Wajong: 69 (was in januari 2016: 80 )
Totaal: 179 (was in januari 2016: 185 )

Het RMC heeft een sluitend beeld van alle jongeren zonder startkwalificatie tot 23 jaar (van een startkwalificatie is sprake indien een opleiding met succes is afgerond op minimaal MBO 2-, HAVO- of VWO- niveau). Jongeren boven de 23 jaar zijn niet in beeld, omdat het wettelijk kader van RMC tot 23 jaar strekt. In veel gevallen weet het RMC de jongeren boven de 23 te bereiken door gebruik te maken van het netwerk; jongeren komen via het jongerenwerk of sociaal team ‘binnen’. 

Focus
De DG&J heeft samen met de arbeidsmarktregio’s Drechtsteden (waaronder Sliedrecht) en Gorinchem en met het UWV volgens de gemeente Sliedrecht beleid (regioplan) ontwikkeld om zo veel mogelijk jongeren die zich op school uitschrijven en niet beschikken over een startkwalificatie (in de regio Zuid-Holland Zuid) op te sporen en te begeleiden. Collegfe: “Centraal in dit beleid staat de inzet van ‘MatchMakers. De MatchMakers werken samen met veel lokale en regionale partijen, waaronder de sociale dienst, uwv, werk/leer loket, onderwijs, jongerenwerk en jeugdzorg (sociaal team). De aanpak bouwt voort op de ‘Inhaalslag Oud-Voortijdig Schoolverlaters’, waarmee de Dienst Gezondheid en Jeugd en Stichting Werkshop in maart 2016 zijn gestart. Samen hebben alle betrokken partners eind 2016 opnieuw een pakket aan maatregelen vastgelegd die moeten bijdragen aan een verdere daling van het aantal voortijdig schoolverlaters. Nieuw in de aanpak is dat nu ook meer focus op de jongeren die al langer niet meer naar school gaan en niet beschikken over een startkwalificatie.”

Regionale plan
Door de wethouders van de RMC-contactgemeente Zuid-Holland Zuid, het UWV en de centrumgemeenten van beide AMR-regio’s in Zuid Holland Zuid (Drechtsteden en Gorinchem) zijn in april 2016 zogenaamde “aanvullende bestuurlijke afspraken” ondertekend. Daarmee hebben deze bestuurders volgens het college een eerste stap gezet om jongeren zonder startkwalificatie een sluitend vangnet te bieden. “Met de ondertekening van de aanvullende bestuurlijke afspraken hebben de bestuurders afgesproken dat er meer zicht komt op de situatie van de in beeld gebrachte jongeren en dat een reële, regionale ambitie wordt geformuleerd over het aantal kwetsbare jongeren dat op jaarbasis wordt begeleid naar een (leerwerk)baan”, schrijft het college. Deze ambitie is uitgewerkt in het regionale plan ‘Aanpak voor toeleiding naar werk van jongeren zonder startkwalificatie tot 27 jaar’, waarin die ambitie wordt benoemd en met een aanpak onderbouwd. De aanpak is ontwikkeld door RMC ZHZ, arbeidsmarktregio Drechtsteden, Arbeidsmarktregio Gorinchem, LeerWerkLoket Drechtsteden, LeerWerkLoket Gorinchem, Sociale Dienst Drechtsteden, Avres en UWV.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld