Lokale omroep MerweRTV (volgens de papieren nog altijd stichting MerweRadio, de lokale omroep voor de gemeenten Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam) is weer met hun zomerkrant uitgekomen. Niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat er nogal wat dingen in hun ‘krant’ staan die gewoon niet juist zijn.
Het lef om deze toch te brengen, begrijp ik geenszins. Het is namelijk helemaal niet het goede moment voor de lokale omroep om naar buiten te treden. Het punt van waarheid kaarten de vrijwilligers zelf aan. Ze zitten na een conflict tussen bestuur en medewerkers in een overgangsfase. Dat moet leiden tot een nieuw bestuur en daarover moet de rechtbank nog altijd een uitspraak doen. Een medewerker ging er bovendien met in de studio door hem neergezette apparatuur vandoor, waardoor de zender noch in de ether / kabel en noch op het lokale tv-kanaal kan uitzenden.
De timing is totaal verkeerd. Waarom kom je niet met een dergelijke uitgave als alles weer in kannen en kruiken is? Dan kan je met je MerweRTV-krant zelf de primeur van het nieuws pakken en het aan iedereen bekend maken. Ik snap er geen snars van. Heeft daar dan niemand een journalistiek gevoel? De krant verschijnt dus op een verkeerd moment. Je zult misschien denken… dat krijg je als je geen bestuur hebt. Maar waarom heeft niemand de zomeruitgave tegengehouden? Leverde de uitgave van de krant de lokale zender soms inkomsten op en trapten ze daarom niet op de rem?
Het leidt in ieder geval tot tal van onwaarheden in wat zij hun ‘MerweRTV-krant’ noemen, waarin oud-nieuws, hoe goed ze wel niet zijn en alles hebben gebracht de boventoon voeren. Had even gewacht! Dan had je nieuws kunnen brengen in plaats van vooral veel oude foto’s op een redactiepagina. De hoofdtaak van een krant! De oproep voor vrijwilligers had dan niet op de laatste pagina moeten staan, maar opvallend op de voorzijde.
MerweRTV is geen streekomroep, zoals staat vermeld onder het logo staat, maar volgens de Mediawet moet dit gebied uiteindelijk wel tot een streekomroep komen, maar met met meerdere publieke lokale omroepen. MerweRTV is dus niet de streekomroep voor de Alblasserwaard! Dat klinkt natuurlijk fantastisch. Het is mogelijk een droom voor hen. Daarbij nog even de etherfrequentie noemen FM 105.4, die al maanden stil is.
Het in je hoofd halen om een radioprogrammering te presenteren, die nergens op slaat, is nog het meest misdadig. Programma’s die bij de omroep niet meer bestaan. Medewerkers die weg zijn gelopen en doen alsof je een toffe programmering hebt elke dag. Met onder de radioprogrammering een tekst ‘on air’. Eén leugen! Het is bovendien stil in de ether en op de kabel.
De krant lag wel in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam bij mensen deze week op de deurmat. Een omroep die een zendmachtiging heeft gekregen door instemming van de gemeentebesturen, omdat er geen alternatief was en deze omroep toch al ‘aan het uitzenden’ was. Het is meer dan schandalig dat de machtiging door het Commissariaat voor de Media is verstrekt voor de periode 2023 – 2028.
Dan toch maar geen lokale omroep of misschien later voor een nieuw initiatief. Deze omroep krijgt namelijk ook subsidie van de gemeenten. Waar was de zorgvuldigheid van de gemeenten? Zijn ze in mooie praatjes getrapt? Welke bestuurders vergaten hun verantwoordelijkheid te nemen en door te vragen? En dan nog zo’n krant, waarin zaken niet kloppen. Pertinent onjuist zijn.
Hoe kan dit?
Ik betreur dit in het bijzonder, omdat ik een voorstander ben van een publieke, functionerende lokale omroep.
Peter Donk
Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).
Wat moet ik überhaupt met een krant tegenwoordig?
Verdwijnt net als het kompas direct ongelezen de blauwe container in
Als voorzitter van het PBO wil ik gaarne reageren op de verspreiding van de Merweradio-krant. Dit doe ik namens de oud-bestuursleden en het PBO, het enige orgaan binnen Merweradio wat nog bevoegdheid geniet, volgens de notaris en het NPLO. Ongepast, ongehoord en helemaal slecht getimed. Er staan allemaal onwaarheden in en artikelen die niet actueel zijn. Wij hebben met de gemeenten Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam afgesproken dat er geen activiteiten zullen plaatsvinden, zolang de rechtbank het nieuwe bestuur niet heeft bekrachtigd. Deze krant komt niet van de mensen die het verzoekschrift bij de rechtbank hebben ondersteund. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid komt dit uit de hoek van de mensen die tegen de vorming van een nieuw bestuur zijn en het liefst het oude dictatoriale bewind willen voortzetten? Deze mensen proberen nu de nieuw te vormen omroep in een kwaad daglicht te zetten. Wij als PBO staan de vorming van een omroep voor, die heel anders zal worden ingericht. Op democratische wijze en met stevige wortels in de samenleving.
Met vriendelijke groet,
Jan Keij (voorzitter van het PBO)
Naar buiten mooi weer spelen, maar intern de zaakjes niet op orde.
Vond de krant vreemd en onbegrijpelijk.