Column: Het zal toch niet gebeuren…

Sliedrecht, de bakermat van de Nederlandse baggerindustrie, moet zich zorgen maken.

Het Nationaal Baggermuseum denkt na over de toekomst. (Archieffoto Bob Rekelhof / Sliedrecht24)

Dit voorjaar beslist het bestuur van het Nationaal Baggermuseum of het nog in Sliedrecht of elders – mogelijk samen met een ander museum – de kop boven water wil houden. Dat is zorgelijk nieuws, want Sliedrecht loopt dus kans om het Baggermuseum te gaan verliezen als Baggerdorp, het dorp van het Baggerfestival.

De zorg deelt de gemeente Sliedrecht, want met een stevige vertegenwoordiging van burgemeester en wethouder Financiën. is afgelopen maandag een gesprek gevoerd met het bestuur van het Nationaal Baggermuseum. Sliedrecht wil als gemeente het museum met zoveel Sliedrechte alure, museumstukken en het huis van voorheen waterbouwer-baggeraar Adriaan Volker niet verliezen. Het zal toch niet gebeuren…

Sliedrecht24 ‘Nieuws uit het Baggerdorp’ begrijpt de onrust in het gemeentekantoor over de museumkwestie. “Voor mij, en het hele college, is het Nationaal Baggermuseum onlosmakelijk verbonden met de gemeente Sliedrecht. Het zou een aderlating zijn als dit museum uit ons dorp zou verdwijnen”, schreef wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) van Financiën donderdagmorgen 29 november 2018 op sociale media.

Een vertrek van het Nationaal Baggermuseum uit Sliedrecht zou spijtig zijn, een aderlating voor de bakermat en treurig zijn voor het dorp met zoveel baggerhistorie. Grote van oorsprong Sliedrechtse bedrijven als Royal IHC en het voormalige Sliedrechtse bedrijf (ook al buiten de gemeente) Koninklijke Boskalis Westminster zouden een vertrek door financiële hulp mee moeten voorkomen, vind ik. Het gaat niet alleen om een historische overdracht naar een nieuwe generatie door o.a. exposities, maar een vertrek zou ook een enorme deuk zijn in de dorpshistorie. 

Het Nationaal Baggermuseum = Sliedrecht. Hopelijk is dat besef er ook bij het bestuur van dit museum, waarin onder meer een oud-wethouder zit. Ongetwijfeld gaan de voor en tegens op de weegschaal de komende maanden.

Dit voorjaar valt er een besluit. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief)

5 gedachten over “Column: Het zal toch niet gebeuren…”

  1. Alles op alles moet worden gezet om het museum voor Sliedrecht te behouden. De Gemeenteraad moet zich hier ook hard voor maken. Sliedrecht is en blijft het baggerdorp.

  2. Ongetwijfeld kan de gemeente meer doen maar ook de twee grote Belgische baggerbedrijven zouden meer betrokken kunnen worden maar ja dan kan je niet meer van Nationaal Baggermuseum spreken. Ook mijn idee om de Offshore meer te laten zien en hierdoor grote sponsors binnen te halen en in te spelen om de veranderende markt is nooit serieus genomen en nu te laat omdat dit gat is opgevuld door het Maritime Museum Rotterdam

  3. Beste Peter
    De twee bedrijven die jij noemt in jouw artikel dragen al ruimschoots bij evenals Koninklijke van Oord Rotterdam
    Damen Gorinchem als de grootste sponsors.
    Het echte probleem ligt dieper
    Bert Lodonk vrijwilliger Baggermuseum

  4. “Een vertrek van het Nationaal Baggermuseum uit Sliedrecht zou spijtig zijn, een aderlating voor de bakermat en treurig zijn voor het dorp met zoveel baggerhistorie”, aldus Sliedrecht24.

    Het vertrek van de vele (bagger) bedrijven die ons dorp echt op de kaart hebben gezet zijn, om wat voor reden dan ook, al lang vertrokken uit Sliedrecht. Nog maar een enkeling is over…! Dát waren aderlatingen en veroorzaakte regelmatig veel treurigheid binnen ons dorp.

    Het Baggermuseum houdt niet op te bestaan, mogelijk verhuist het dus enkel naar een andere plaats. Daarmee blijft de baggerhistorie dus echt wel zichtbaar voor hen die het willen zien. En in Sliedrecht zijn er dat te weinig vermoed ik.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld