Column: Groenbeleidsplan

Waar blijft het groenbeleidsplan van de gemeente Sliedrecht?

Het nieuwe College van B & W heeft ruim een half jaar nadat het aan de slag is gegaan nog niets op tafel gelegd. Dat is bijzonder jammer, want daardoor is elke beslissing die wordt genomen niet te toetsen. Niet door de leden van de gemeenteraad en niet door de inwoners, die de ontwikkelingen volgen. 

Het deugt niet, dat dit er nog niet is.

Een kreet in het College Uitvoeringsprogramma (CUp) dat er in deze collegeperiode (2018-2022) zeker duizend bomen bij komen in Sliedrecht blijft bij deze opmerking.

De politieke partijen in de gemeenteraad doen er wijs aan elk jaar aan het college een overzicht te vragen: hoeveel bomen zijn er dit jaar gekapt, om welke reden en om wat voor soort bomen ging het? Hoeveel bomen zijn er gepoot, waar en om welke bomen ging het? 

Zijn er dit jaar al meer bomen verdwenen, dan er zijn bij gekomen? Het zou me niet verbazen, maar cijfers… die zijn er niet. In ieder geval niet openbaar. 

De gemeenteraad zit er ook onvoldoende bovenop. Waarom is de vraag nog niet gesteld: waar blijft het Groenbeleidsplan?

Communiceer ook aan de voorkant over het weghalen van bomen met de reden. En zeg wat er voor in de plaats komt. De herplantingsplicht!

Als dit college bovendien meer burgerparticipatie wil (overheid is er voor de inwoners), waarom wordt dan niet op die dekselse gemeentepagina in plaats van een rijksoverheidsvuller een oproep geplaatst voor suggesties met betrekking tot het opstellen van een gemeentelijk groenbeleidsplan? Daar zouden wel eens mooie ideeën uit kunnen komen. Wees eens Groot in doen!

De laatste week kwamen bij Sliedrecht24 na het bericht over de gekapte achttien bomen aan de Parallelweg veel reacties binnen. De bomen zouden het licht bij de woningen wegnemen. Dat kan, maar als je nieuwbouw wilt, je werkt aan planvorming, dan kan je er ook rekening mee houden dat bomen blijven staan. En spreek dat uit naar de projectontwikkelaar, bouwer, dan kan die er met de uitvoerende architect rekening mee houden. Dit was een gek spelletje. 

Sliedrecht zou als gemeente moeten werken aan een bomenbesparingsprogramma. Bedenken bij veranderingen: hoe kunnen we bomen gaan sparen in dit plan? Te gemakkelijk wordt gedacht, we halen de bomen weg. Het is een slechte gedachte uit de vorige eeuw, die in deze tijd niet meer past. Bomen zijn hard nodig! 

Poot ze, graag nog dit jaar! Maak lanen echte lanen, zoals de Deltalaan. Poot er bomen langs tussen alle onlangs neergezette plantjes. Werk aan de winkel! Dat geldt ook voor de Grevelingenlaan en Sportlaan. 

De wethouder weet dat ik er graag over meedenk, maar er bestaat ook een Stichting Sliedrecht Groen. Die mag meer de hakken in het zand zetten! En gemeente, leg het oor te luisteren. Samen kan je veel bereiken.

Denk aan de diversiteit aan bomen. Niet allemaal dezelfde soort, want als er een ziekte uitbreekt, houden we niets meer over. Openbare fruitbomen zijn ook welkom! In Giessenburg aan de C.M. van Houwelingenweg (notenbomen, appelbomen en perenbomen. Maar ook bramen- en bessenstruiken) staat het praktijkvoorbeeld.

Bomen mensen, bomen…plant ze en maak een deel van de schoolplein groen.
Vergroenen! Waar? Hoe? Wanneer?

Het dorp schreeuwt erom en er zijn legio mogelijkheden. 

Peter Donk
redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief. 

1 gedachte over “Column: Groenbeleidsplan”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld