Column: Grens of geen grens

De ‘kleine’ Ark aan de Schuttevaerkade. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Is er een grens van wat een gemeente wel of niet kan / moet promoten of is er helemaal geen grens? Of moet je je er helemaal niet druk om maken? Wordt er over nagedacht door de gemeente? Of doen ze het alleen maar, omdat iets leuk is? 

Vandaag besloot de gemeente Sliedrecht om de ‘kleine’ Ark van Noach te promoten. Vast zonder er bij na te denken of het hebben van bijbedoelingen. Maar er ontstaat na zo’n promotie wel beeldvorming. 

In oktober 2010 kocht tv- en theatermaker Aad Peters de Ark, omdat hij de mogelijkheid zag om het eerste drijvende Bijbelse themapark in Europa te ontwikkelen. De Ark is gebouwd op een voormalig binnenvaartschip en ligt komende weken in de gemeentehaven. Een entreekaartje om te mogen kijken op de Ark kost een volwassene € 14,50. Nergens staat dat de opbrengsten naar een goed doel gaan, dus is sprake van een commerciële zaak.

De gemeente Sliedrecht ziet dat helemaal niet zo. “De Ark van Noach is een bijzonder object dat in Sliedrecht is gebouwd, en daar zijn we best trots op. Dat de Ark nu na 15 jaar terug is en bezocht kan worden delen we graag met onze inwoners. Het is daarbij – nu het herfstvakantie is – wellicht een leuk uitje. Niet alleen voor onze eigen inwoners, maar ook voor inwoners vanuit de regio”, reageert de gemeente Sliedrecht.

Tekst gaat onder tweet verder. 
De foto hieronder is ook nog niet eens in Sliedrecht gemaakt!

Het zou naar mijn mening chiquer zijn als de gemeente non-profitinstellingen in de gemeente zou promoten, als je dat al wilt als gemeente. Kies dan voor bijvoorbeeld hét Nationaal Baggermuseum, de activiteiten van SOJS of verenigingsactiviteiten met herfstactiviteiten.

Je maakt je als gemeente kwetsbaar en de beeldvorming is niet onafhankelijk en niet onbevangen. Ik ben benieuwd welke andere bedrijven komende dagen worden gepromoot op sociale media door deze gemeente Sliedrecht. 

Peter Donk

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op: de column is echt een column en geen ingezonden brief).

6 gedachten over “Column: Grens of geen grens”

 1. Ik ben er geweest. Opvallend vond ik, dat de man achter de receptie zelf geen christen was. Hij vertelde me ook, dat er meer niet-christenen dan christenen het Arkmuseum bezoeken.

  En wat betreft de scheiding tussen kerk en staat, dat is misvatting. Officieel is het ONDERSCHEID tussen kerk en staat! We hebben het toch ook niet over een scheiding tussen sport en staat om een ander voorbeeld te noemen.

  En Peter …. volgens mij is het Arkmuseum een non-profit-instelling, dus …

 2. Moeilijke. Ja, het is weer eens religieus maar toch is het iets bezienswaardigs. Een gigantisch schip met leuke inrichting. Wij hier vinden de aandacht van de gemeente hiervoor dan ook niet zo’n punt deze keer.

  Wij zijn er geweest met kleinkinderen en het was heel leuk. Natuurlijk weten kinderen wie Adam en Eva zijn (daar begint het) maar je krijgt 23 vragen mee die je moet invullen. Echt leuk bedacht. Die verhaaltjes zijn ook best spannend voor kinderen waaruit maar weer blijkt hoe slim de bijbel is opgebouwd. Voor ons en de kinderen waren het echter leuke sprookjes waarbij vooral Salomo indruk maakte. Dus ook voor ons ‘soort’ was het aangenaam.

 3. Echt weer iets voor het christelijk Sliedrechtsbestuur, gaat men hier een grens over tussen de scheiding van staat en kerk?
  Voor mij wel.

 4. Al lezende verwachtte ik dat het in de brief over het feit zou gaan dat in het theater op deze Ark een aflevering van de “Ark van Stekeltje” aan de kinderen wordt voorgeschoteld die uitgerekend over inentingen gaat. Dat is toch vrij bizar. Bizar, een woord dat steeds vaker wordt gebruikt.

 5. Eens met Peter Donks insteek. Ik vraag me af als het thema niet een Bijbelse achtergrond had maar bijvoorbeeld Halloween of deze promotie dan zou hebben plaats gehad.

 6. Juist goed dat gemeente Sliedrecht een regionale publiekstrekker als Arkmuseum promoot! Kan de nodige toeristen naar Sliedrecht trekken, waar ook andere plaatselijke sectoren profijt van kunnen hebben! Toeristen komen echt niet voor lokale verenigingsactiviteiten. Denk dus dat we als dorp blij mogen zijn met een (tijdelijke) publiekstrekker als deze.

  Kan inmiddels uit eigen ervaring zeggen dat Arkmuseum een bezoek meer dan waard is!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld