Column: geen vuurwerkvrijezones

Hebben we net de Zwarte Pieten-discussie achter de rug (overigens elk jaar oplaaiend) komt de nieuwe discussie eraan.

Na uitspraken van de de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt duidelijk dat Nederland langzaam aan ook het vuurwerk afsteken aan banden gaat leggen. Daarvoor zijn alle aanwijzingen.

Vergeet niet dat in veel gemeenten al maatregelen zijn genomen. Geen vuurwerk meer als particulier afsteken, maar juist een gezamenlijke vuurwerkshow. Niet in Sliedrecht. Daar blijft alles bij het oude. Nee, sterker. In Sliedrecht steken inwoners het hele jaar gewoon vuurwerk af en zij weten kennelijk aan de verbalisant te ontkomen.

Maar ik wil het hebben over de vuurwerkvrijezones. Die kent Sliedrecht niet. Sliedrecht24 vroeg het onlangs nog via communicatie van de gemeente Sliedrecht aan het gemeentebestuur. Het antwoord was op maandag 21 november 2017: “Ha Peter, er zijn geen vuurwerkvrijezones in Sliedrecht dit jaar”. Een kort antwoord.

De reactie is toch opvallend vind ik. Want is het dan niet te handhaven? Wat is de reden dat de burgemeester als portefeuillehouder openbare orde en veiligheid daartoe niet besluit?

Ik kan er geen antwoord op vinden, omdat ik vooral verbaasd ben dat er geen vuurwerkvrijezones rond het dierenasiel en de kinderboerderij zijn. Is daar dan extra personeel? Zijn er vrijwilligers bij de dieren? Ik vrees dat het antwoord op deze laatste vragen ‘nee’ is. En hoe zit het met verpleeg- en verzorgingshuizen? Volgens mij moet je als gemeente nadenken over dit soort objecten. Ik ga er van uit dat dit is gebeurd. Wat dan de redenen zijn om niet tot vuurwerkvrijezones in Sliedrecht te besluiten?

De komende tijd verwacht ik vragen in de Tweede Kamer en dan zou het zo maar eens kunnen dat het afsteken van vuurwerk de komende jaren heel anders gaat.
Persoonlijk ben ik voor een vuurwerkshow in elke gemeente, dus ook in Sliedrecht. Afschaffen het vuurwerk? Zou goed zijn voor het milieu en dat het gevaarlijk zou kunnen zijn, maar andere voordelen kan ik niet bedenken.

Laat ik het maar kort hebben over de vuurwerkdetectie in het dorp. Het idee is te eenvoudig, maar ik zie geen meerwaarde, omdat handhaving lastig is. Voordat de handhaver (de politie) er is, is de aanstichter er al vandoor. Voor mij is het ongelooflijk dat ambtenaren in dit systeem geloven. Het geld had denk ik beter in voorlichting kunnen worden gestoken.

Dit jaar gaan we knallend en oude jaar uit.
Fijne dagen, mooie jaarwisseling en een geweldig 2018 gewenst in alle opzichten.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

2 gedachten over “Column: geen vuurwerkvrijezones

  1. Vuurwerk vrije zone’s zijn toch helemaal niet nodig in Sliedrecht, want met het “vuurwerk detectie systeem”hebben we toch elk rotje in het snotje ? Of toch niet helemaal zo te horen !

  2. Peter, ik verbaas mij over de opstelling t.a.v. vuurwerk door de gemeente Sliedrecht niet meer. Handhaving bij de steeds toenemende vuurwerkoverlast heeft ook absoluut geen prioriteit. Zeg maar totaal niet. Ik heb dan ook sterk de indruk dat de gemeente Sliedrecht op het gebied van handhaving het spoor volledig bijster is. En niet alleen waar het gaat om vuurwerkoverlast! Aan de competentie van de ambtenaren die hiervoor verantwoordelijk zijn waaronder onze burgemeester (is het onwil of desinteresse) mag je zo langzamerhand behoorlijk gaan twijfelen, voor zover je dat al niet deed. Legaal vuurwerk vind ik overigens prima, maar niet iedere dag en op iedere plaats.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld