Column: De foute gedachte. Fout?

Iemand stelde onlangs onder een artikel de vraag: Wat is de oorzaak eigenlijk dat het zo slecht gaat met een aantal ondernemers op de Kerkbuurt? Dat is een vraag waar je als journalist duizend antwoorden op kan bedenken. Nouja, wat overdreven, maar ik zou ver komen. 

Een deel van winkelpromenade Kerkbuurt jongstleden vrijdagmiddag. (Foto Sliedrecht24)

Heb er zo mijn gedachte eens over laten gaan. Er zijn verschillende scenario’s die misschien op de achtergrond spelen. Als journalist denk je vaak in problemen (dat is vaak het nieuws… helaas), moet je soms verder denken dan nu en ook soms wantrouwen als iemand iets zegt. Want je mooi voor doen, heeft bij mij weinig zin. Ik kijk er doorheen. Heb soms ook meerdere bronnen, die over deze persoon wat weten of over de instantie.

Een foute gedachte die bij mij opkwam, is dat de gemeente Sliedrecht de Kerkbuurt bewust laat verloederen. Dat ze er niks mee hebben. Dat ze andere plannen in het hoofd hebben. Dat het hen dus geen bal kan schelen, dat de ene na de andere ondernemer failliet gaat, er mee stopt en vertrekt. Dan komt het woord belangen om de hoek kijken. Ik heb de gemeente Sliedrecht nog geen visie horen uitspreken over de winkelpromenade Kerkbuurt. 

Jawel, hoor ik je zeggen. Ze willen een deel (Kerkbuurt-Oost) auto’s toelaten (er rijden nu al fietsers door de Kerkbuurt, maar waar zijn de borden?) en een ander deel mag winkelpromenade blijven. Oja? Er kan weleens een ander scenario liggen naast een kast met lijken op het gemeentekantoor. Ik heb daar niet meteen vertrouwen in. Vertrouwen en wantrouwen liggen op dit onderwerp voor mij dicht bij elkaar.

  • Waarom geen haast met de roltrap om de Kerkbuurt toegankelijker te maken?
  • Waar blijft de promotie voor de Kerkbuurt in de gemeenteinfo (ruil de rijksoverheidsinformatie daar eens voor in, laat die weg, beter gezegd, oja… en verspreid die gemeente info – nu we het er toch over hebben – ook naar andere media)? 
  • Waarom wel fietsers toestaan en geen borden plaatsen dat er fietsers mogen rijden? 
  • Waarom wel ruim twee ton steken in auto’s over Kerkbuurt-Oost steken en niet de winkelpromenade voor de rest aantrekkelijk maken door bijvoorbeeld deze overdekt te maken? Er valt steeds meer regen in Nederland en zo maak je het aantrekkelijk om ook bij slecht weer dat eind te wandelen? 
  • Waarom geen plan om de Kerkbuurt in zijn geheel te verplaatsen? Kost wat, maar het is nooit ter sprake gekomen (in de media). Waarom is niet gekozen voor één winkelcentrum?
  • Waar is een idee om winkelcentra (BW-plein en Kerkbuurt) te verbinden? Hoor er niets over
  • Visie Kerkbuurt 2030? Het woord visie is een lastig woord in Sliedrecht. Ligt het centrum nog wel waar het nu ligt tegen die tijd of staan er dan al woningen in het plan Zuidvleugel waar het Drechtstedenbestuur al mee heeft ingestemd net als de provincie? (bouwen over het spoor)
  • Welke belangen heeft de gemeente Sliedrecht met de Kerkbuurt?

 

Dat er bij mij als journalist vragen zijn, is tot daar toe. Maar ook ondernemers moeten zich toch soms afvragen wat de gemeente Sliedrecht met hen voor heeft, wat de plannen zijn, waar die blijven en ten uitvoer worden gebracht. Ik snap de moedeloosheid soms wel als ik met de ondernemers praat. Het woord ‘sluiting’ valt mij te veel. Mijn advies: ‘Wees creatief, origineel, kom met ideeën, plannen en gebruik de media’. Profileer je waar het kan! De gemeente moet nu toch eens laten weten hoe zij over de Kerkbuurt denkt. Komen we toch op visie uit. Misschien moet om te beginnen de huidige portefeuillehouder Kerkbuurt Len van Rekom (VVD) de portefeuille overdragen aan een collega. Frisse blik is belangrijk voor voortgang!

Ik hoop dat ik er helemaal naast zit.

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

11 gedachten over “Column: De foute gedachte. Fout?”

  1. Binnenkort komt er weer een groot (te groot?) pand leeg.
    Charles Vögele is failliet en heeft geen doorstart. Jammer hoor. Dit modeconcern hielp toch wel veel ouderen en mensen met een kleinere portemonnee aan leuke mode.
    Hoek Merwedeplein leeg (groot). Bongers te koop (groot). DA te huur (groot),
    en naast Anne de Vries een heel groot pand te koop of te huur. Dus lijkt het mij dat het juist de grote panden zijn die leeg staan en waarschijnlijk voor een gezellige starter te duur.

  2. Helemaal waar ! Sliedrecht is nu wel te laat, had moeten investeren in de crisis dan had men nu kunnen oogsten. Papendrecht was op tijd en heeft nu een mooi centrum hoewel de meningen daar over verdeeld zijn. De politiek heeft de hand op de knip gehouden waardoor je nu te laat bent. Burgemeester Winklerplein staat er ook nog niet. Voordeel is dat als ze pas over 20 jaar beslissen ze dan wel weer nieuw zijn en de omliggende plaatsen oud. Zelfs Hardinxveld doet het momenteel beter…

  3. Hmmm…, Kerkbuurt gedeeltlijk openstellen voor autoverkeer. Ik heb deze discussie op afstand geprobeerd te volgen, maar zoals ik waarneem zijn alle winkeliers en alle bewoners tegen. Wat is dan de reden dat bestuurders dit plan doorzetten? Heb ik iets gemist of zijn er onzichtbare agenda’s?

  4. Naar mijn mening zijn er veel te veel kleine oude dijkpandjes met minimale oppervlakte. Leuk voor kleine winkeltjes, maar niet voor de bekende ketens/publiekstrekkers. Sloop eens een aantal panden en maak er grotere winkeloppervlakten van. Zelfs al willen ketens hier komen, dan kan dat niet eens. Kijk eens naar Papendrecht… na de verbouwing kwamen daar veel nieuwe winkels. Zelfs de Kerkbuurt mocht nieuwe winkels als Van der Ven, Street One, Bonita en Sandwich verwelkomen na een stukje nieuwbouw. Toeval of….?

  5. Ik denk dat er zo ie zo iets meer voor jeugd gedaan moet worden op de Kerkbuurt en dan bedoel ik niet de glijbaan die onder de vogelenstrond zit, maar bijvoorbeeld een speelhal (jammer dat daar geen vergunning voor wordt afgegeven) ook bijv. een zaak voor autospullen en hifi of iets met muziek (dat leeft) en trekt mensen. Ook meer buitenverkoop, denk aan kraampjes op de zaterdag bijv. en dan niet van de ondernemer zelf maar van andere verkopers die ook wat te koop willen aanbieden zonder dat ze worden gehinderd door de huidige ondernemers.

  6. De huren op de Kerkbuurt zijn zo hoog dat het niet haalbaar is voor een startende ondernemer. Lagere huren en kortere looptijden huurcontracten zijn een oplossingen om ondernemers te trekken. De huidige eigenaren zitten te comfortabel om hierin mee te gaan. Ergo leegstand!

  7. Plannen worden gemaakt door mensen die denken dat ze er verstand van hebben. Wat anderen hiervan vinden interesseert ze niet. Sliedrecht is te klein voor 2 winkelcentra’s. Het gevolg is overcapaciteit en dus leegstand.

  8. Helemaal mee eens, kijk maar op het Winklerplein. Daar zitten de door u genoemde bakker (2x), slager (2x) en groenteboer. En nog diverse andere winkels en daar op het plein is het wel druk. Natuurlijk als trekker AH, maar de Kerkbuurt heeft als trekker de Jumbo, als het in de Kerkbuurt zo rustig is moet je toch echt even achter je oor gaan krabben.

  9. Wil je een gezond winkelgebied begin dan met minimaal een bakker, slager en een groenteboer. Dat is de basis. Hopelijk komt de rest dan vanzelf.

  10. Er staan wel degelijk borden, dat er gefietst mag worden in de kerkbuurt! In ieder geval als je via de Rivierdijk de Kerkbuurt op fietst!
    Via de Grote Kerk ook, wel met taalfout (of inmiddels hersteld) maar staat/stond er wel.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld