Collegebesluit dr. Pieter Langeveldpenning viel daags voor afscheid Tanis

SLIEDRECHT – De nieuwe onderscheiding dr. Pieter Langeveldpenning is bij collegebesluit van dinsdag 19 februari 2019 opgenomen in de bestaande regeling voor het toekennen van de Erepenning, Gemeentepenning, het Sliedrechts Compliment en het Jeugdlintje. Veertien dagen daarvoor besloot het College van B & W tot het instellen van de nieuwe gemeentelijke onderscheiding. Oud-collegelid Hans Tanis (SGP) kreeg het eerste exemplaar. 

De vertrokken wethouder Hans Tanis ontving donderdagmiddag 21 februari 2019 als eerste Sliedrechter de bijzondere penning, die door inwoners en bedrijven kan worden aangevraagd. (Archieffoto gemeente Sliedrecht)

De uitreiking van de penning (zelfs de naam) bleef strikt vertrouwelijk, zo blijkt uit de College Informatiebrief (CIb), waar het stempel ‘vertrouwelijk’ op staat, geschreven dinsdag 19 februari 2019. Zelf de media werden op het laatste moment (dus niet onder embargo, zoals gebruikelijk is) donderdagmiddag geïnformeerd. Navraag door Sliedrecht24 bij verschillende leden van het presidium (de fractievoorzitters van de politieke partijen en de burgemeester – red.) geven een beeld weer van ‘een krampachtige houding’ van het college. De naam van de penning mocht absoluut niet bekend worden en de kaken moesten stijf op elkaar worden gehouden.

Voorwaarden
Vrijdag, de dag na het afscheid van Tanis, gaf het college ‘publiekelijk’ via het raadinformatiesysteem uitleg waarom de penning er moest komen en wie de dr. Pieter Langeveldpenning krijgt. Het gaat om personen die door hun inbreng op al dan niet vrijwillige basis van grote toegevoegde waarde zijn geweest voor de Sliedrechtse samenleving. Maatschappelijk bewogen mensen die zich in een aaneengesloten periode heel intensief inzetten of ingezet hebben voor de samenleving van Sliedrecht. Markante personen met nét dat ietsje meer voor wie een zichtbare en tastbare onderscheiding een kroon op hun inzet is. Deze onderscheiding wordt toegekend bij goedkeuring van het college. Inwoners en bedrijven kunnen de onderscheiding voor iemand aanvragen. Criteria om voor de penning in aanmerking te komen zijn dat de penning wordt toegekend aan personen die op al dan niet vrijwillige basis naast hun hoofdfunctie op verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid, het gaat om activiteiten van minimaal tien jaar en minimaal zes uur per week, de activiteiten van toegevoegde waarde voor (een deel van) de Sliedrechtse samenleving zijn geweest en aan personen wordt toegekend, die maatschappelijk en/of politiek betrokken zijn en hun sporen hebben verdiend in de Sliedrechtse samenleving. 

Puzzel
In september 2018 constateerde het college een hiaat tussen de erepenning en de gemeentepenning. “De hoogste onderscheiding, de erepenning, wordt toegekend aan personen die grote prestaties voor Sliedrecht hebben verricht. Het gaat om prestaties op één of meer gebieden van de wetenschap, economie, kunst, cultuur. De persoon aan wie de penning wordt uitgereikt mag zich voortaan ereburger van de gemeente Sliedrecht noemen. De gemeentepenning (vrijwilligerspenning) wordt als blijk van waardering uitgereikt op de nationale Vrijwilligersdag aan personen die zich ten minste tien jaar op vrijwillige basis hebben ingezet voor de gemeente Sliedrecht”, legt burgemeester Bram van Hemmen (CDA) uit. Het College belandde volgens hem met enige regelmaat in situaties waarin het een puzzel was om personen te waarderen die voor wat betreft hun verdiensten niet in aanmerking komen voor de erepenning of de gemeentepenning. Van Hemmen: “Zij kunnen geen welverdiende onderscheiding ontvangen, terwijl zij wel degelijk waardering en erkenning verdienen.”

Groot hart
Om het hiaat tussen de erepenning en de gemeentepenning op te vullen besloot het college een nieuwe gemeentelijke onderscheiding in te stellen die recht doet aan de verdiensten van degene aan wie de onderscheiding wordt uitgereikt. “Randvoorwaarde was dat aan de onderscheiding een passende naam verbonden moest worden
van een markante inwoner van Sliedrecht die van grote toegevoegde waarde is geweest voor Sliedrecht. Unaniem is ervoor gekozen de naam van dr. Pieter Langeveld aan de penning te verbinden.” Dr. Pieter Langeveld, gepromoveerd huisarts, was lid van de Sliedrechtse Debating Club en mede initiatiefnemer van de aanleg van de buitendijkse uitbreiding en de Sliedrechtse haven. Van Hemmen: “Hij had een groot hart voor zijn medemens in Sliedrecht die in zijn tijd veelal in armoede leefde. Het idee van Langeveld was voor die tijd opvallend: het inpolderen en ophogen van de Huibert de Baatplaat voor de bouw van meer en vooral betere sociale woningen. Een groot gedeelte van de bevolking leefde destijds onder miserabele omstandigheden in huizen waar hygiëne te wensen overliet met als gevolg onder meer veel kindersterfte.”

Vooruit geholpen
Dr. Pieter Langeveld was ook de grondlegger van de Stichting Sliedrecht Vooruit die ervoor zorgde dat het plan voor de buitendijkse uitbreiding werd verwezenlijkt. Van Hemmen: “Een kostbaar project, dat niet zonder slag of stoot van de grond kwam. Op 28 april 1911 werd het plan van dr. Pieter Langeveld met algemene stemmen aangenomen. Ook de heren Van den Houte Willems en de wethouders Kraayeveld en Van Rees maakten zich sterk voor de uitbreiding. Naar ieder van hen is een plein of straat vernoemd. De naam van dr. Pieter Langeveld, die Sliedrecht letterlijk vooruit heeft geholpen, is niet voor niets verbonden aan het belangrijkste plein van Sliedrecht, het Raadhuisplein, als initiator van de buitendijkse uitbreiding.” Sliedrecht profiteert tot de dag van vandaag van die buitendijkse inpoldering. Het leverde Sliedrecht onder meer een haven op in een tijd dat de Sliedrechtse baggerindustrie nog in de kinderschoenen stond.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld