SLIEDRECHT – Het College van B & W wil structurele maatregelen nemen zodat de overlast op de Tiendweg, ook uit oogpunt van veiligheid, verdwijnt. En zegt daar al werk van te maken. Dat bericht het college na vragen van het raadslid Johan Oostrom (SGP-ChristenUnie), die hij eind januari 2023 stelde. Op de Tiendweg vormen zich regelmatig (modder)plassen, die vooral bij vorst op het fiets-voetpad langs de snelweg A15 tot verraderlijke situaties leiden.
De situatie aan de Tiendweg, zoals deze was. Rijkswaterstaat berichtte eerder dat water wegsijpelde vanaf de snelweg naar het fiets-voetpad. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
“Wij vinden dit een onwenselijke situatie die we graag opgelost zien. De afgelopen periode hebben we ons daarom ingezet om (tijdelijke) maatregelen te nemen. Zo zijn er grindputten gemaakt en zijn de bermen gedeeltelijk verlaagd. Deze maatregelen blijken helaas niet afdoende te zijn”, schrijft het college aan Oostrom. De maatregelen werden genomen na gesprekken met Rijkswaterstaat en het Waterschap Rivierenland. Het Waterschap Rivierenland is wegbeheerder. Dat is zo geregeld op grond van de Wet herverdeling wegenbeheer uit 1993.
Uitwerking nodig
Het college zegt in gesprek te blijven. “Om de veiligheid op korte termijn te waarborgen, is het essentieel om dit jaar nog aanvullende tijdelijke maatregelen te nemen. Met name om te voorkomen dat er ijsvorming ontstaat. Ondertussen is het van belang dat er structurele oplossingen worden gevonden, waarbij onder andere ook waterkwaliteit een rol speelt. Daarover zijn we in gesprek met het waterschap”, aldus het college. Een mogelijkheid ter verbetering van de veiligheid van de voetgangers ligt volgens het gemeentebestuur in de aanwezige ruimte naast de weg. College: “Dat heeft echter uitwerking nodig in verband met de waterhuishouding, groen, materiaalgebruik, kosten en afstemming met betrokken partijen. Het provinciale project F15 (snelfietsroute Papendrecht-Gorinchem) zien we hiervoor als meekoppelkans.”
Ik ben het met Joop Keesmaat volledig eens.
Sinds de sloot aan de kant van de rijksweg is gedempt, loopt het over.
Dit is voor de rest van de fauna en sloot aan de andere kant heel slecht lijkt mij.
Nu komt het afvalwater van de rijksweg in de bodem en sloot aan de andere terecht. Als je er loopt krijg je er dan ook geen natte voeten meer.
meneer keesmaat sprak iemand die had over de deuren in de schutting.
en het gevaar men in sloot zou vallen denk dat daarom boel dicht zit ?
is zo moeilijk iets verzinnen sloot/afwatering open en veilig over sloot ?
Heel vroeger – ja, ik weet het “opa vertelt” – toen je nog met de auto (langzaam) langs de Tiendweg mocht en daarnaast een door een haag afgescheiden fietspad lag, was er ook een smalle sloot c.q. brede greppel tussen dat fietspad en de rijksweg, waardoor het water vanaf de rijksweg A15 wegliep.
Die is destijds dichtgegooid, maar het lijkt me het overwegen waard om te onderzoeken om die greppel (+ verdere afwatering) weer in ere te herstellen, toch?