College van B & W H’veld-G’dam over komst azc: ‘Locatie onaanvaardbaar’

door Peter Donk
HARDINXVELD-GIESSENDAM / SLIEDRECHT – De gemeente Hardinxveld-Giessendam is furieus over de locatie voor een mogelijk asielzoekerscentrum (azc) tegen de gemeentegrens aan op Sliedrechts grondgebied, nabij de Zwijnskade in Sliedrecht-Noord. Donderdag 28 september 2023 reageert het College van B & W. “Uit het oogpunt van veiligheid, zorg en bereikbaarheid vinden wij deze locatie onaanvaardbaar voor onze inwoners. Wij blijven daarom in gesprek met de gemeente Sliedrecht en dringen erop aan om op zoek te gaan naar een andere locatie.”

Er komt een azc in Sliedrecht-Noord voor 250 mensen voor een periode van maximaal vijf jaar. Het gaat om het gebied ten oosten van de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Kweldamweg/Zwijnskade in Sliedrecht. De gemeente Hardinxveld-Giessendam is not amused over het Sliedrechtse plan. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Het college van B & W van Hardinxveld-Giessendam is onaangenaam verrast met de keuze van de locatie. Na de bekendmaking hebben de gemeentebesturen gesprekken met elkaar gevoerd.  Onder andere over de beweegredenen voor de keuze van deze locatie. Voor Hardinxveld-Giessendam staat fijn en veilig wonen centraal. Dat is waar het college zich te allen tijde hard voor maakt. Daar kunnen de inwoners van Hardinxveld-Giessendam op rekenen”, bericht het college en vervolgt: “We nemen onze verantwoordelijkheid in het leveren van een bijdrage aan de opgave van het Rijk in de opvangcrisis. We doen wat nodig is op een schaal die past bij het karakter van de gemeente Hardinxveld-Giessendam, waarbij maatvoering en draagvlak van inwoners is geborgd.”

Eerder geïnformeerd
Het college van Hardinxveld-Giessendam reageert donderdag voor het eerst, omdat de locatie voor een azc woensdag 27 september 2023 via online krant Sliedrecht24 uitlekte, waarna de gemeente Sliedrecht besloot de broek niet langer op te houden en woensdagavond met een bericht aan de media kwam. Toch wist het college al sinds donderdag 31 augustus 2023 van het plan voor een azc. Het College van B & W van de gemeente Sliedrecht stelde hen op de hoogte.

17 gedachten over “College van B & W H’veld-G’dam over komst azc: ‘Locatie onaanvaardbaar’”

 1. Dat een burgerraadslid onderstaande tekst online zet is voor mij duidelijk dat Sliedrecht een azc wil bouwen, maar dan liever in een andere gemeente. Het is dan ook niet raar dat de buurgemeente hierop reageert. Het is notabene op steenworp afstand van een nieuwbouwwijk in aanbouw.

 2. We kunnen gemeente Hardinxveld maar beter te vriend houden, wellicht hebben we ze in de toekomst nog nodig om een nieuw zwembad op de gemeentegrens te financieren 😁

 3. Wat een typisch VVD kletsverhaal weer onderstaand zeg, knap om hier woningbouw en klimaat bij te halen, volgens mij gaat het daar nu net niet over. Behalve dan het leefklimaat, dat zal flink verslechteren. En die woningen? ASZers krijgen vast en zeker voorrang.

 4. Niemand wil het niet is niet correct.
  Ik ben voor een AZC en daarin ben ik niet de enige.

  Sliedrecht24 verandert langzaam aan in een klaagzang. Mopperen op de gemeente, mopperen op Chemours, mopperen op een gay-pride.

  Zonde!

 5. “Wat een negatieve reacties hier weer. En ook vanuit Hardinxveld. Nederland staat voor enorme uitdagingen op het gebied van klimaat, asiel en bouwen van woningen. En Sliedrecht heeft daarin ook zijn verantwoordelijkheid te nemen en te dragen.”

  Het bovenstaande is een citaat uit de reactie van VVD-er Koppelaar. Wat voor verantwoordelijkheid neemt Sliedrecht hier, nu dat AZC in het uiterste hoekje van de gemeente wordt gepropt? In de praktijk zal het meer invloed hebben op Giessendam dan op Sliedrecht. En dan dit soort hoogdravende praat doen….?

 6. Koppelaar, burgerraadslid, heeft natuurlijk gelijk dat spreiding over Nederland echt noodzakelijk is. Helemaal eens. Bovendien verfrissend dat iemand uit de raad reageert.

  Maar voor zover ik lees is Hardinxveld ook wel die mening toegedaan maar heeft het bezwaar tegen de wijze waarop: pas als Sld24 iets bekend maakt gaat het college contact opnemen. Dat doe je de buren natuurlijk niet aan. Dat heet communicatie en overleg vooraf. Misschien komen ze overeen de krachten te bundelen maar het helpt dan als je vooraf overlegt.

  Voor wat betreft klimaat zegt hij ook zinnige dingen. Wellicht nog eens kijken naar de verdichtingsplannen, versteningsplannen, verstikkingsplannen?

  Nogmaals dank voor de reactie en wellicht kan dit foutje als voorbeeld dienen hoe het college en de raad met de inwoners om zou moeten gaan met al die wilde plannen. Volgorde: plan maken, overleg met betreffende inwoners, plan waar nodig aanpassen, nieuw plan met inwoners aftikken en dan pas doen. En is het gerealiseerd, dan evalueren.

 7. Het COA is een zeer onbetrouwbare partner. Het is net, vandaag donderdag 28 sept. 2023 uitgezonden op TV NPO 1 – nieuwsuur – van 18.15 en 18.30 uur.

 8. Dat achterbakse gedoe gaat hun heel goed af. Naar mijn mening moet hier dan ook een referendum over komen. En ik lees ook nog eens dat het duidelijk is dat er een AZC moet komen. Waar komt deze wijsheid vandaan het is namelijk totaal overbodig. Er is voldoende opvang maar men is kennelijk niet in staat om de echte vluchtelingen te scheiden van de gelukzoekers. Wat ook een rare verhouding is dat 70% van de vluchtelingen man is. Ik zou denken je laat je vrouw toch niet achter?

 9. Sliedrecht heeft al stiekum lange vakantievierders opgevangen. Hier en in HVG zit er niemand er op te wachten.
  Geen politie dus oplopende criminaliteit is nu al te voorspellen.
  Weg met zo’ n Azc.

 10. Wat een negatieve reacties hier weer. En ook vanuit Hardinxveld. Nederland staat voor enorme uitdagingen op het gebied van klimaat, asiel en bouwen van woningen. En Sliedrecht heeft daarin ook zijn verantwoordelijkheid te nemen en te dragen.

  Want je kunt niet tegen de mensen in Ter Apel zeggen vangen jullie ze maar lekker op want wij willen ze hier niet hebben. En je kunt niet wel willen dat onze jongeren ook in Sliedrecht kunnen blijven wonen en tegelijkertijd niet willen dat er woningen bijgebouwd gaan worden. En je kunt niet het klimaatprobleem tegengaan zonder te investeren in niet altijd even leuke maar wel klimaatvriendelijke oplossingen.

  Alleen door samen onze verantwoordelijkheid te nemen lossen wij de problemen in dit land en ons dorp op. En daar moeten we met z’n allen een bijdrage aan leveren.

  En met telkens maar roepen dit wil ik niet en dat wil ik niet en die wethouder deugt niet en dat raadslid luistert niet komen we geen enkele stap verder.

 11. Niemand wil het… wat doet Jan? Doordrukken..nu snap ik waarom hij daar zo graag fietst. Zal dat ook zo zijn, als dat azc er straks staat.

 12. Op m’n facebookpagina staat een brief van de provincie Zuid Holland, hiertegen kan een ieder bezwaar aantekenen. Het gaat over het azc kweldamweg. Helaas kan ik de brief hier niet delen

 13. Sliedrecht wil, net zoals die huichelaars bij Chemours , graag een goede buur zijn. Als jij maar alles accepteert wat zij hebben uitgedacht en vooral nergens kritiek op zult hebben . Dan ben je namelijk negatief en dat vinden ze niet fijn (om het heel voorzichtig te formuleren )

 14. We kunnen stellen dat de gemeente Sliedrecht zich arrogant opstelt door deze plaatsing op de grens van Hardinxveld. Hoe denkt de gemeente dit zich te kunnen permitteren?
  Als de inwoners betrokken zouden zijn geweest bij de besluitvorming creëer je wellicht meer draagvlak.
  Dat het AZC er moet komen is duidelijk. Dat niemand er op zit te wachten ook. Maar om zo zonder overleg dit te besluiten is niet hoe wij inwoners met onze buurgemeenten om willen gaan.
  Dat stiekeme van we wisten het al vanaf 31 augustus is heel achterbaks.

 15. Goede keuze van wethouder ton spek, als een echte Sliedrechter die staat voor dit dorp. Iemand die zijn verantwoording neemt en grooste deel van de inwoonders achter hem staat

Plaats een reactie

*=Verplicht veld