College stuurt brief rond coronamaatregelen aan minister-president en aan politiek

SLIEDRECHT – Het College van B & W van de gemeente Sliedrecht is van mening dat de middenstand, de horeca, kappers, sport, cultuur e.d.  een veilig perspectief nodig hebben. Om aandacht te vragen voor hun nijpende situatie is dinsdag 11 januari 2022 een brief gestuurd aan premier Mark Rutte (VVD). De brief is ook naar alle politieke partijen in de Tweede Kamer gegaan.

Vrijdag 14 januari 2022 wordt een nieuwe persconferentie verwacht van de premier. (Archiefschermafbeelding Peter Donk / Sliedrecht24)

“We hebben dagelijks contact met ondernemers uit Sliedrecht ook de firma Van Mourik. Zij maken zich grote zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf. De huidige lockdown heeft onze ondernemers opnieuw hard geraakt, immers juist de decemberomzet is erg belangrijk voor hun jaaromzet. We maken ons dan ook ernstig zorgen over de gevolgen van deze sluiting”, stelt het college.

Ernstig zorgen
Het college beseft dat het nieuwe kabinet voor grote maatschappelijke opgaven staat, waaronder de aanpak van de coronacrisis. “Deze crisis raakt ons allemaal. Dagelijks zijn wij over de gevolgen van deze crisis in gesprek met onze inwoners en ondernemers. De Sliedrechtse ondernemers maken zich grote zorgen over het voortbestaan van hun bedrijf. Ondernemers die wij in de gemeente Sliedrecht hard nodig hebben om de winkelcentra levendig te houden en onze gemeente aantrekkelijk te houden om te wonen, te werken en te winkelen”, stelt het college, “De huidige lockdown heeft onze ondernemers opnieuw hard geraakt. Juist de decemberomzet is erg belangrijk voor hun jaaromzet. Wij maken ons ernstig zorgen over de gevolgen van deze sluiting. Het is ook niet de eerste sluiting waarmee onze ondernemers te maken hebben.”

Afnemend draagvlak
De stapeling van kosten en inkomstenderving is voor velen intussen zo hoog opgelopen dat men volgens het college in de brief vreest voor bedrijfsbeëindiging of faillissement. College: “Het resultaat daarvan is een minder aantrekkelijk winkelaanbod, leegstand in winkelcentra en forse maatschappelijke en emotionele schade, ook op de langere termijn, voor iedereen. Het gemeentebestuur voelt zich met onze ondernemers verantwoordelijk voor het naleven van de coronamaatregelen. De Sliedrechtse gemeenschap neemt daarin haar verantwoordelijkheid. Wij  maken ons echter wel zorgen over het afnemende draagvlak voor deze maatregelen, onder zowel onze inwoners als ook onze ondernemers. Ondernemers zien met lede ogen dat de lokale online aankopen afnemen, uitstapjes om te winkelen in het buitenland worden gedaan, groothandels voor bijna iedereen open zijn en op warenmarkten niet essentiële producten wel worden verkocht. Ook de verhouding van veilig winkelen tussen de als essentiële en niet-essentiële aangemerkte winkels raakt in hun ogen zoek. Bovendien ervaren de ondernemers pijn dat een beeld wordt geschapen dat ze ruimhartig worden gecompenseerd, terwijl er nog hoge kosten voor elke ondernemer resteren.”

Nieuwe passende maatregelen
Voor de korte termijn het college van Sliedrecht in het schrijven aan de premier voor veilig winkelen in alle winkels, zoals dat eerder was toegestaan met onder meer een afsprakensysteem. “Ondernemers en dienstverleners hebben zich eerder innovatief getoond om veilig werken in deze tijd mogelijk te maken. Wij hopen dat uw kabinet dit samen met de brancheorganisaties kan uitwerken en vertalen in nieuwe passende maatregelen. Voor de lange termijn is een duurzaam perspectief nodig. Zolang de pandemie zich nog laat gelden, begrijpen wij dat er maatregelen nodig zijn om de schadelijke effecten hiervan te minimaliseren”, aldus het college. Dat vereist volgens hen een nieuw concept waarbij inwoners én middenstanders op een zo veilig mogelijke manier verder kunnen. College: “Overigens is dit ook van belang voor ondernemers in de horeca, de kappers en vergelijkbare dienstverleners, de culturele sector en voor tal van activiteiten in onze gemeente.” In de brief aan premier Mark Rutte doet het college een dringend beroep op hem om op de kortst mogelijke termijn veilig winkelen in de, nu als niet-essentiële branches aangemerkte, winkels toch mogelijk te maken. Het college schrijft: “Wij verzoeken u met spoed een duurzaam perspectief te bieden voor onze samenleving in deze tijd. De gemeente Sliedrecht is bereid met u samen te werken aan een dergelijk duurzaam toekomstperspectief.

3 gedachten over “College stuurt brief rond coronamaatregelen aan minister-president en aan politiek”

  1. Dit heeft niets meer met gezondheidszorg te maken. Maar zolang de meeste zich slapende houden, gaat deze tirannie gewoon door. De winkels die kapot gaan, is al een andere bestemming voor bedacht. Die worden omgebouwd tot woonruimte. Immers het doel is alle MKB-ers kapot te maken. En dan de vele dwazen die dit ondersteunen, door te stellen dat de inefficiëntie van de medicatie (vaccins), te wijten is aan de mensen die deze medicatie/vaccins niet nemen. Wat een waanzin, iedere vorm van logica ontbreekt in deze

  2. Ziekte proberen te voorkomen en drukte in ziekenhuizen proberen te voorkomen IS juist denken aan kinderen en hun ouders.
    Verdeel en Heers zorgen de eigenwijze prikweigeraars en fake news-gelovers zelf voor.

  3. B&W en nu gelijk het zwembad open voor de kinderen die zwemles hebben! Toon lef zoals de stad Groningen. En zonder QR code! Weg met VERDEEL en HEERS en denk eens aan onze eigen Sliedrechtse kinderen en hun ouders!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld