SLIEDRECHT – De ambitie in het College UitvoeringsProgramma 2014-2018 was een dorps brede wifi-dekking, maar het College van B & W zet daar niet meer op in. “Wij constateren dat deze ambitie inmiddels door de tijd en de technologische ontwikkelingen is ingehaald. We hebben deze ambitie ook verbreed naar digitale bereikbaarheid. Dit betekent concreet dat wij de oorspronkelijke ambitie uit het CUP laten vallen. Dit betekent dat het college het niet opportuun acht een beroep te doen op het WiFi4EUplan”. schrijft het college van B & W aan de gemeenteraad na vragen van het CDA voor gratis Wi-Fi voor alle inwoners.
CDA-fractievoorzitter Ton Spek vond dat het college van B & W de handschoen snel moest oppakken voor een dorpsbrede gratis wifi. Dat plan gaat nu niet door. (Foto gemeente Sliedrecht)
De ambitie in het CUP 2014-2018 werd later verbreed naar digitale bereikbaarheid. Het rapport ‘Digitale bereikbaarheid Sliedrecht’ van Glasvezel Gemeente is op 24 december 2015 ter informatie naar de gemeenteraad gestuurd. In een College Informatie Brief (CIB) van januari 2016 is de gemeenteraad geïnformeerd.
Glasvezelmarkt
Daarin staat ook dat de gemeente zich liever niet met glasvezelzaken bezighoudt. “De glasvezelmarkt is voor een gemeente een onbekende markt. Gemeentelijke organisaties hebben over het algemeen geen kennis van de glasvezelmarkt, een markt waar veel aanbieders met elkaar in concurrentie treden. Onafhankelijke partijen zoals Glasvezel Gemeente en Vitrumnet adviseren dan ook een terughoudende rol te vervullen. De gemeente Sliedrecht gaat daarin mee. Deze terughoudendheid reduceert het risico dat de gemeente in de sfeer van staatsteun terecht komt. De keuze voor de aanleg van telecommunicatienetwerken is immers een economische aangelegenheid en geen zaak van gemeenten. Alleen als sprake is van marktfalen, is een overheidsinterventie toegestaan”, schreef toen wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) van Economische Zaken.
Geen peiling
Een andere flart uit deze CIB. Een behoeftepeiling uitvoeren is mogelijk, maar daarmee wordt door de gemeente ook een verwachting gewekt. Het is de vraag of die verwachting daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Tanis: “Zeker als de gemeente maar een zeer minimale rol heeft. Wij volgen deze aanbeveling dan ook niet op, maar zullen wel de exploitanten van de netwerken over de situatie informeren en hen uitnodigen een behoeftepeiling te doen.”
Wellicht kan de gemeente een tussenweg bewandelen. De technologie gaat inderdaad zeer snel en het is geen main core voor de gemeente. Wellicht kan de gemeente wel investeren in kale mantelbuizen. Als dit gecombineerd wordt met herbestraten of andere infrawerken kan dit relatief goedkoop. Het is dan voor andere commerciële partijen kostentechnisch heel aantrekkelijk om glasvezel etc. aan te bieden.
“Wij constateren dat deze ambitie inmiddels door de tijd en de technologische ontwikkelingen is ingehaald”
Kom op zeg, dus stel…dit plan was ooit in gang gezet, dat je nu kan zeggen dat je vandaag de dag achterloopt? Volgens mij, loop je achter, als je gaat roepen dat je je liever niet met glasvezelzaken bezighoudt. Glasvezel is juist de toekomst! Kort samengevat, een kostenkwestie waar ze niet in willen investeren.