Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

College onderzoekt nog dit jaar ontsluiting oostzijde wijk Baanhoek-West

SLIEDRECHT – Het College van B& W van de gemeente Sliedrecht voert nog dit jaar een verkenning uit naar een mogelijke ontsluiting aan de oostkant van de wijk Baanhoek-West, in Sliedrecht-West. Dat blijkt donderdag 25 juni 2020 uit beantwoording van een aantal vragen van raadslid Vincent Prins (CDA), die hij eind mei 2020 stelde.

Het college gaat binnenkort onderzoeken of een ontsluiting aan de oostzijde van wijk Baanhoek-West kan worden gerealiseerd. Eind dit jaar hoopt het college meer te kunnen zeggen. Er komt geen ontsluiting door de busbaansluizen open te stellen. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Wij realiseren ons dat met genoemde tweede aansluiting de wijk Baanhoek-West geen directe(re) ontsluiting krijgt richting het oosten. Daarom gaan wij aanvullend verkennen welke mogelijkheden denkbaar zijn voor een extra ontsluiting in oostelijke richting. De bevindingen van die verkenning verwachten wij aan het einde van het vierde kwartaal te hebben”, schrijft het college. 

Busbaan niet aanpassen
Prins stelde de vragen met betrekking tot de veiligheid in Baanhoek-West. Hij vroeg of het college bereid is om de busbaan aan te passen, zodat deze bij incidenten een vluchtroute kan zijn voor de bewoners. Het antwoord van het college is ‘nee’. “Het aanpassen van de busbaan te ingrijpend en ook niet nodig. In geval van een incident waarbij bewoners met de auto moeten vluchten, zijn er andere mogelijkheden. Het is namelijk mogelijk om daarvoor het bromfietspad parallel aan de busbaan te gebruiken. Daar staan weliswaar palen op de hoogte van de beide bussluizen. Maar dit zijn zogenoemde flexpalen, die – zeker in geval van vluchten met de auto – relatief eenvoudig plat/omver te rijden zijn”, aldus het college.

T-aansluiting
Ook wilde Prins weten of het college bereid om te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de veiligheid, de bereikbaarheid en het woongenot in Baanhoek-West als één van de twee bussluizen zou worden verwijderd. College: “Nee, het (deels) openstellen van de busbaan is in het verleden met de provincie besproken. De uitkomst van die overleggen is dat de busbaan niet wordt opengesteld voor autoverkeer. De busbaan is een essentieel onderdeel van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer concept waarover in het verleden is besloten. De combinatie met autoverkeer is met name nadelig voor de rijtijden. Het is belangrijk dat bussen op tijd volgens de dienstregeling kunnen blijven rijden. Daarnaast is ontsluitingsstructuur van Baanhoek-West vastgelegd in de plannen op basis waarvan bewoners in voorkomende gevallen ook bewust hebben gekozen voor een autoluwe woonstraat.” Het deels openstellen van de busbaan leidt volgens het college tot andere verkeersstromen en verkeer op plaatsen waar dit ongewenst is. Een tweede ontsluiting voor Baanhoek-West is volgens hen in voorbereiding. “Het gaat daarbij om een T-aansluiting vanuit de wijk op de Ouverture tussen de beide rotondes in”, bericht het college aan Prins. 

1 gedachte over “College onderzoekt nog dit jaar ontsluiting oostzijde wijk Baanhoek-West”

  1. Ik heb begrip voor het handhaven van de busbaan maar waarom moet het zo lang duren voordat de tweede ontsluiting via de Rondo-Ouverture gerealiseerd wordt. Woon ruim twee jaar in de Monteverdistraat maar moet nu 1,5km omrijden om de wijk uit te komen terwijl met een simpele aanpassing een tweede ontsluiting te realiseren is.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld