College herkent zich niet in de teneur van het artikel

SLIEDRECHT – Het college van de gemeente Sliedrecht zegt zich niet te herkennen in de teneur van het artikel “Ouderen niet gerust op vervuilde grond bij Sliedrechts Museum” dat op Sliedrecht24 is gepubliceerd zondag 14 mei 2018. Dat schrijft de gemeente Sliedrecht donderdag 17 mei 2018 aan de redactie van Sliedrecht24.

De vervuilde grond ligt afgedekt onder plastic op de bouwlocatie. (Archieffoto Peter Elschot)

“Het artikel suggereert dat de procedure bij het verlenen van de vergunning voor de verbouwing van het museum niet juist is geweest. Van die suggestie neemt het college afstand. Het Bouwplan is een plan van het museum en het is dus ook aan het museum om hierover met de omgeving te communiceren”, schrijft het college. 

Vrij te starten
De gemeente laat verder weten: “Voor de verbouwing van het Sliedrechts museum is een vergunning aangevraagd. Deze is op 18 april 2017 verleend. Op deze vergunning is bezwaar gemaakt en dat werd eind oktober 2017 door de onafhankelijke algemene bezwaar- en beroepscommissie ongegrond verklaard.  Daarmee staat het het museum vrij om te starten met het bouwplan.  De rol van de commissie is toetsen of de gemeente correct heeft gehandeld. Als de commissie concludeert dat de gemeente niet goed gehandeld heeft dan tikt zij het college altijd op de vingers.”

Begrip
Het college kan zich voorstellen dat omwonenden zich verbazen over de gang van zaken bij de uitvoering en begrijpt dat dit tot verwarring bij inwoners kan leiden. “Ten behoeve van de verbouwing wordt grond verplaatst en afgedekt met zeildoek. Dat biedt een ongebruikelijke aanblik. “De grond is weliswaar vervuild, maar niet zodanig dat er niet meer op gebouwd mag worden. Wel geldt op deze plek de bijzondere omstandigheid van mogelijke archeologische vondsten. Daarom is specialistische archeologische begeleiding nodig. Het museum huurt daarvoor een specialistisch toezichthouder in.”

Onjuist
De grond die er nu ligt wordt volgens het college van B & W overigens terug gebracht op de locatie, tussen twee lagen folie. “Daar bovenop komt schone grond. Onze (gemeentelijk) toezichthouder houdt vinger aan de pols en heeft tot op heden geen onrechtmatigheden geconstateerd”, aldus het college van B & W, “De suggestie die in het artikel wordt geuit als zou de slager zijn eigen vlees keuren is derhalve om twee redenen onjuist: ten eerste gaat het dus niet om een gemeentelijk bouwplan en ten tweede is de algemene bezwaar- en beroepscommissie onafhankelijk.”

1 gedachte over “College herkent zich niet in de teneur van het artikel”

  1. Wat een teleurstellend en feitelijk onjuist verhaal van de kant van de gemeente Sliedrecht. De duiding ‘slager die zijn eigen vlees keurt’ van ons als bewoners was helemaal niet gericht tegen de commissie. Het ging over het feit dat het door de gemeente Sliedrecht te beoordelen bouwplan was gemaakt door het Sliedrechts Museum in sámenspraak met de gemeente. De door ons opgevraagde papieren geven dit simpelweg aan. Al ruim een half jaar voordat wij als bewoners voor het eerst mondeling zijn ingelicht, bleek het bouwplan al besproken te zijn in een vooroverleg met de gemeente.

    Ten aanzien van de commissie werd gesteld dat het ons als bewoners bevreemdt dat aantoonbare fouten in een gemeentelijke rapportage, bijvoorbeeld over het aantal bezonningsuren, waarvan de commissie in de hoorzitting aangaf deze te zullen bekijken en hierop een reactie te zullen geven, vervolgens in hun rapportage ongenoemd blijven en men hierop níet meer terugkomt. Mogen we dan aangeven dat we dit een ‘bijzondere gebeurtenis’ vinden? Dit vond onze jurist namelijk ook, nadat hij de opname van de hoorzitting had opgevraagd en terug beluisterd had.

    En als uitsmijter zijn we afgelopen dinsdag gebeld door de gemeente met het verhaal dat de werkzaamheden voor de bouw NIET gestart zijn, maar dat er slechts sprake is van archeologisch onderzoek en dat de grond teruggeplaatst zal worden in de kuil, afgedekt door een tweetal lagen folie. Vanmorgen heeft een bouwbedrijf een betonnen vloer gestort in de bouwput, vast en zeker in het kader van archeologisch onderzoek en zal men nu ongetwijfeld de bouwput weer dempen met de vervuilde grond (SIC!). Over de levensgevaarlijke verkeerssituatie ( al maanden geen stoep aan beide zijden van de weg en over de straat lopende schoolkinderen) wil men het liever helemáál niet hebben. Wat dit betreft, komt bij ons dat spreekwoord boven drijven over dat verdronken kalf en, wederom, die te dempen put !!

    Oftewel: Wie houdt wie hier nu voor de gek !!!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld