College geeft tijdens openbare bijeenkomst uitleg CUp

SLIEDRECHT – In de raadsinformatieruimte gaf het college van B & W maandagavond 15 oktober 2018 uitleg over het College Uitvoeringsprogramma (CUp) voor iedereen die daarvoor belangstelling had. Enkele tientallen inwoners waren voor het ‘ambitieuze collegeprogramma’ naar het raadhuis gekomen.”Veel plannen zijn haalbaar, maar we zullen stevig gas moeten geven”, sprak wethouder Tanis namens het college. 

Reacties gehad van inwoners en organisaties. Zij krijgen allemaal een schriftelijke reactie”, beloofde wethouder Hans Tanis (SGP-ChristenUnie). Volgens Tanis zaten daar waardevolle tips bij. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Aan de orde kwamen onder meer versterking van het centrum, zorginnovatie en de ruimtelijke samenhang verbeteren op de woonboulevard. Op de vraag van burgerraadslid Joop de Vries (CDA) of er ontwikkeligen zijn op het bedrijventerrein Nijverwaard. De Vries noemde het oude West-Nederland terrein en het voormalige terrein Slavenburg (dat nu te koop staat – red.). “Er ‘loopt iets’ “, antwoordde Tanis, die er verder niet op inging. 

Zorg
Wethouder Hanny Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht) vertelde dat ‘iedereen mee telt’. Visser wil de komende jaren een plaats voor ‘kwetsbaren’ in Sliedrecht. Visser: “Vraaggericht én mensgericht”. Komende vier jaar gaat het sociaal team voor veilig en gezond opgroeien, een senior-vriendelijk dorp, een goed onderwijsklimaat en dus ondersteuning aan kwetsbare mensen. Dat worden de speerpunten voor Visser, die voor meer maatwerk gaat. Visser vertelde drie tot vier uur per week bezig te zijn met het chemiebedrijf DuPont / Chemours. “Ze denkt nog altijd voor een budget bij de raad moet komen.” Dat heeft te maken het inhuren van bijvoorbeeld extern advies.

Groengebied
Pand Elektra en locatie Groen van Prinstererschool stonden bij wethouder Ben van der Plas (PvdA) op het lijstje. “We willen goed kijken of door het plegen van wat ingrepen multifunctioneel gebruik mogelijk is. We kijken ook naar het gebied vanaf de Grote Kerk”, aldus Van der Plas, die beloofde vanwege plannen van het kerkbestuur om met elkaar in gesprek te gaan. De Groen van Prinstererschool locatie wordt een groengebied. Van der Plas: “We gaan een plan daarvoor maken!” Er komt verder een Integral Accommodatieplan met de focus op het raadhuis en het gemeentekantoor. “Er is een zoektocht naar een adequate raadzaal, waarbij ook het Dr. Langeveldplein 30 aan de orde is”, aldus Van der Plas. 

Tekst gaat verder onder tweet.

Duurzaamheid
Voor wethouder Ton Spek (CDA) geldt dat Sliedrecht aantrekkelijk, kwalitatief en duurzaam wonen biedt. Hij buigt zich de komende jaren over het woningbestand, duurzaamheid, vergroening, leefbaarheid, doorstroming en verkeersveiligheid. Spek reageerde bij ‘duurzaamheid’: “Als we de straat opengooien, willen we dat combineren met andere zaken. Glasvezel is niet aan de orde, maar misschien biedt iemand zich na vandaag aan. Duurzaamheid is een thema waar we door alles heen aandacht vragen.” Spek beloofde eerder duizend bomen in het kader van de vergroening. Spek: “De bomen in Sliedrecht is een ding. Bomen in Sliedrecht wordt heel vaak niet oud. We moeten eens een keer een goed plan hebben. De bomen wordt echt wel een dingetje. In het begin zal er ook wat gekapt worden. Daarvoor komen wel weer de bomen terug, maar het past dan in het plan. We werken aan vergroening van Sliedrecht.” Het kan ook laag struikgewas zijn. “Je moet dan ook nadenken over de leefbaarheid. Hoe is de sociale structuur, wat gebeurt er in deze wijk en hoe gaan we met elkaarom”, sprak Spek. Er komt jaarlijks een leefbaarheidsmonitor. “Die in 2019 geldt als 0-meting.” Toehoorder in de zaal voorzitter Adrie Stuij van de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO) stelde de ‘leefbaarheid’ aan de orde. “Wat versta je daar onder? Ik doe ook op de zondag. Daar moet je goed over nadeken en dat vastleggen”, aldus Stuij, die ook het bedrijfsleven in het coalitieakkoord mist. Tanis vindt dat gemeente en bedrijfsleven samen moeten optrekken. 

Vuurwerkoverlast
Burgemeester Bram van Hemmen (CDA) vertelde dat veiligheid voortdurend aandacht vraagt. Sliedrecht moet een veilige gemeente zijn en blijven, maar ook gezellig en aantrekkelijk. “Er komt een veiligheidsplan 25.000 paar ogen. Dat moeten we nog verder uitwerken”, aldus Van Hemmen. Hij sprak ook over bewustwording, preventie en vuurwerkoverlast. “We kiezen niet voor een vuurwerkvrijezone, maar er komt meer handhaving. De pakkans zal groot zijn, maar geen honderd procent. Ook karbiet schieten wordt nauw in de gaten gehouden. Er zal mogelijk een locatie daarvoor worden aangewezen”, aldus Van Hemmen. Over evenementen vertelde Van Hemmen ‘Sliedrecht een evenementen vriendelijk dorp zal blijven’. Van Hemmen: “We zijn samen voor leuk en veilig. We willen ruimhartig (mee)denken en met regels om te gaan. Dat zet druk op vrijwilligersorganisaties. We willen er samen naar kijken, maar het wordt wel strenger vanuit rijkswegen. Ook wordt gekeken of de kermis jaarlijks terugkeert. Dat is een wens en mogelijk gekoppeld aan het Baggerfestival.”

(Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Watertorenterrein
Daarna kwam Tanis nog even terug na een vraag van Sliedrecht24. De vraag ging over het watertorenterrein aan de Rivierdijk. Zijn er ontwikkelingen? Tanis: “NV Watertoren terrein heeft een plan ingediend en daarna volgde jaren een radiostilte. Eind vorig jaar kwamen eerste gesprekken met de eigenaar van de grond, Dat heeft geresulteerd in een aantal schetsen. Die gaan we als college bekijken. We zetten er wel druk op en we moeten daar de komende periode iets mee.” 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld