SLIEDRECHT – Het Verkeers- en Mobiliteitsplan (VNp) Sliedrecht 2035 is een plan naar het hart van wethouder Ton Spek (CDA) van Mobiliteit en Bereikbaarheid. “Zelf wandel ik iedere dag minimaal een half uur, voordat ik naar mijn werk ga,” vertelt Spek, “Actief vervoer, zoals lopen of fietsen, is belangrijk omdat het niet alleen bijdraagt aan een betere gezondheid en fitheid. Het helpt ook om de luchtkwaliteit in ons dorp te verbeteren en de files in ons dorp te verminderen. Dat draag weer bij aan een duurzamere en leefbaardere omgeving.”
Dit is de situatie op verschillende momenten van de dag op de Ouverture. Na de zomer bespreekt de gemeenteraad het VMp. Het plan richt zich op het verbeteren van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid in Sliedrecht en is inmiddels vastgesteld door het college. (Foto dashcam Sliedrecht24-auto)
Het college gaat in het VMp uit van het STOMP-principe: Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer, (deel-)Mobiliteit en Personenauto. Vijf uitgangspunten zijn volgens het college in het plan leidend: veilig, bereikbaar, duurzaam, inclusief en actief. Na de zomervakantie, de gemeenteraad is nu met reces, komt het VMp in de raad aan de orde.
Bruikbaar en toegankelijk
“De openbare ruimte is van iedereen. En moet ook zodanig ingericht zijn dat deze bruikbaar en toegankelijk is voor iedereen”, stelt de gemeente, die het bovendien belangrijk vindt dat inwoners en bezoekers van Sliedrecht zich altijd en overal veilig kunnen verplaatsen. “De gemeente kiest voor meer groen in de openbare ruimte. Dat komt de beleving van de omgeving ten goede. Bovendien draagt meer groen er ook aan bij dat deze ruimte klimaatbestendig wordt. In het plan staat vooral de veiligheid van de inwoner centraal”, schrijft de gemeente Sliedrecht donderdag 25 juli 2024.
Belangrijke punten uit het VMp zijn voor het college:
• Onderzoek naar verbeteren van veiligheid op voetpaden, oversteekplaatsen en rotondes: veiligheid van voetgangers en fietsers staat hierbij voorop.
• Onderzoek naar oplossingen om verkeersdrukte, onder andere op de Stationsweg te verminderen: minder opstoppingen en meer rust voor omwonenden.
• Nieuwe fietsverbindingen onder andere langs de Deltalaan: fietser voelen zich veiliger en comfortabeler.
• Vrij liggende fietspaden: meer veiligheid voor fietsers. Fietsers kunnen meer genieten van de buitenruimte.
Online onderzoek
Voorafgaand aan het opstellen van het VMp heeft de gemeente een online onderzoek gehouden. Aan een aantal inwoners en ondernemers in Sliedrecht is gevraagd wat zij goed vinden gaan en wat beter kan op het gebied van verkeersveiligheid. De feedback was volgens de gemeente ‘enorm waardevol’ en de gemeente zegt dat het heeft geholpen om de juiste prioriteiten te stellen.
Meneer Groeneveld, mensen mogen bij ons hun mening houden dus ‘niet meer zeuren’ past daar niet in.
De uitleg van de rotondes. Als de rotondes te klein zijn dus het fietspad vlak langs de rotonde, dan krijgen de auto’s voorrang. Het is bewezen dat er dan een veiligere situatie is. Dus niet meer zeuren.
We moeten gewoon de verkeersregels toepassen rechts gaat voor (de regel snelverkeer op langzaam verkeer is al jaren gelden vervallen) tenzij door borden anders aangegeven. Dus geen eigen regels gaan toepassen. Bij heel veel rotondes is door borden aangegeven dat verkeer op de rotonde voorrang heeft.
Ik rij regelmatig op de fiets door Sliedrecht maar ook met een bestelwagen en soms met een vrachtauto. Als je nu zo veel mogelijk fietsers wilt verwonden dan moet je die categorie vooral voorrang geven op rotondes. Ze zijn namelijk in de enorme dode hoek van bestel- en vrachtauto s onzichtbaar en tegenwoordig met die accus razendsnel . Bij steeds meer rotondes zijn de fietspaden ook nog twee richtingen.. verkeersregels zijn er overigens niet ter interpretatie . Voorrang is voorrang.fietsers die geen voorrang hebben moeten dit ook niet krijgen zo krijg je misverstanden en gewonden. Hou je aan de regels ook al ben je het niet altijd met ze eens.
Totdat je langs het AZC fietst, je vrouw ge – pssst en je kind bespuugd. Ow wat mooi en veilig en super..
Wat ik niet begrijp; weer onderzoek zus, onderzoek zo, de problemen kan bijna iedereen zo uit het hoofd benoemen, maar nee, daar is eerst weer een (kostbaar ? ) onderzoek voor nodig.
Wat de heer wink beschrijft hoor je vaker. Doe een melding bij de gemeente. Maar schakel ook je
Verzekering in evt. met rechts bijstand. Voor het verhalen van de schade. Gemeente draagt hier verantwoording voor openbare wegen. Wordt echter met een bloemetje en stilte afgedaan.
ook maar even een reactie van mij.
Ruim twee jaar geleden is mevr. Korevaar wonende in het Rondeel, en dik 80 jaar. Over een opstaande tegel op het trottoir van de Rembrandlaan gevallen. Ter hoogte van de Jan Steenstraat. (Ze hadden daar net de stoep open gehad voor het aanleggen van nieuwe kabels) Resultaat kapotte bril, gebroken vinger. Haar gezicht zag er niet uit. Bont en blauw. Ik heb voor deze dame een mail naar de gemeente Sliedrecht gedaan. Na enkele weken nog maar eens een herinnering gestuurd. Groot was mijn verbazing toen er een gele gemeente auto zijn raam opendraaide bij de Rabobank, en mij toeriep. Je kan mails blijven sturen. Maar of het nut heeft weet ik niet. Dat was een opzichter van de gemeente Sliedrecht. Er is wel contact met mevr. Korevaar opgenomen van uit de gemeente. Op voorhand heeft zij wel een bos bloemen gekregen van de gemeente. Er is haar medegedeeld dat zij nader contact met haar zouden opnemen. Maar zoals je wel begrijp. Is dit tot op heden niet gebeurd.
Maar we kunnen wel op iedere opstaande tegel zout strooien ?? OF WAS DIT OP EEN SLAK!!!Maar zoals dhr. SPEK aangeeft.(…) Tja wat geeft hij eigenlijk aan!!(…) Het is een manneke van veel woorden. Maar hij zegt zo weinig. Maar is de rest die daar zitten een haar beter. Nééé natuurlijk niet. Maar die zwijgen tenminste.
Ik hoop dat Ton Spek eerst eens contact opneem met mevr. Korevaar. Of de desbetreffende gemeente opzichter die toen zijn raam opendraaide. Het is mijn buurvrouw. Ze mogen ook mij benaderen. Ik sta deze mevr. Korevaar wel bij.
Als je op de Deltalaan een zebrapad oversteek wordt je er regelmatig haast van afgereden. Doe hier wat aan!
Ik heb afgelopen winter ingesproken voor de gemeenteraad betreft de onveiligheid op de trottoirs.
Ik hoop dat dit ook waardevol is geweest voor de gemeente.
De fietsers rijden veelal electrisch, ook de steppen. Je hoort ze niet aankomen en rijden hard langs je heen. Zelfs brommers hebben het trottoir gevonden.
Dit voelt voor de voetgangers ontzettend onveilig.
0 handhaving hierop.
Fijn dat een wethouder een half uur per dag kan wandelen voor de werkdag.
Maar niet iedereen kan dit lichamelijk.
De ouderen krijgen zeer beperkt hulp en zorg. Denk alstublieft eens aan elkaar zoals het hoort.
De veiligheid voor voetgangers is nu echt ver onder de maat.
De wegen blijven al veel te lang een bouwput. De stoeptegels liggen overal ongelijk.
Parkeren is een bende. Nergens worden regels gehandhaafd.
Een VMp is echt niet nodig. Wandel als bestuurder eens door de wijken, uw ogen zullen open gaan.
Ik fiets graag de polder in met mijn gezin, we beginnen dan de ronde vaak de spoorwegoversteek nabij Intratuin…ben benieuwd hoe dat gaat als dat AZC er staat…
Stomp. Weer zo’n ambtenaren verzinsel. Stom is beter op zijn plaats. Om veiligheid en op stoppingen te voorkomen gaat men b.v. een bushalte pal naast een zebrapad , fiets oversteekplaats en rotonde verplaatsen. Ook het ik gehalte is weer goed aanwezig. Als ik wandel kijk dan eens naar beneden hoe schots een scheef de stoepen er bij liegen met grote kieren tussen de tegels. Breng eerst de boel eens op orde voor je weer met een idioot plan kom.
Hoogste tijd dat de Rijksoverheid met duidelijke regelgeving komt, fietser wel of geen voorrang op rotondes.
De verkeersveiligheid zou altijd boven moeten staan!
Ik ben geen deskundige en kan er niet over oordelen.
Maar als het inderdaad zo is dat auto’s op de rotonde in voorrang voor minder verkeersslachtoffers zorgt dan moeten de omringende gemeenten de rotondes aanpassen.
Ieder verkeersslachtoffer groot of klein is er een te veel!
Helemaal mee eens, op de rotondes zouden de fietsers voorrang moeten hebben, net als in (bijna) de rest van Nederland.
Ik ben net terug uit Hardinxveld; heerlijk die rotondes !
Voor er weer plannen ten uitvoer worden gebracht, eerst denken en onderzoeken. Punt 1 zorg dat overal in Sliedrecht de bouwputten dicht kunnen. Punt 2 ga dan eerst de kwaliteit van de bestaande straten, stoepen, voet- en fietspaden en brugjes in kaart brengen. Punt 3 ga vervolgens eerst alles in orde maken, zodat de vele onveilige situaties verbetetd worden. Losse en scheef leggen tegels en stenen. De vele te rond liggende wegen, zodat je op je scootmobiel niet constant het idee heeft ik kiep om.
Punt 4 ga met de omliggende gemeenten in de pas lopen wat betreft voorrang fietsen op de rotonde.
Het maak mij niet uit of de overige drechtgemeenten Sliedrecht volgen of Sliedrecht de ovetige gemeente zorg voor eenheid komt, zodat de veiligheid van de fietsers verbeterd wordt, waar heb ik voorrang, waar neem ik voorrang, waar krijg ik voorrang.
Een voorbeeld je fiets op het fietspad bij de moestuin richting boerenpad, je schikt elke weer als de tegels bewegen onder je wielen.
Het winklerplein bij de primera je ramelt van je fiets door de vele los liggende stenen. Dit is niet nieuw maar ja je doet niets want ooit gaan ze er bouwen. Je rijdt met auto of fiets op het winklerplein van de wibra richting primera, het is wachten tot een fietser valt over de veel te hoge put of een auto komt er vast te zitten.
Kijk eerst wat alles opknappen kost voor je weer een nieuw geld verslindend idee lanceert. Het lanceren is niet het probleem maar zonder dat de inwoners er achterstaan weer ik weet niet hoeveel geld gaan uitgeven is wel een probleem. Wethouder Spek je wandelt toch zo graag loopt dan de komende maanden door alle straten van Sliedrecht en maaktvaantekeningen van de problemen en ga zorgen dat die opgelosd worden. Alleen een rondje in eigen wijk krijg je tunnelvisie. Nu heb u dat al gedeeltelijk, Noord Zuid verbinding en nieuwe woningen is alles wasr je aan denkt en over doordramd. Maar dit nieuwe plan past daar niet in. Meer groen als je honderden bomen wilt opofferen voor je stokpaardje.
Zorg dat er op het Winklerplein, watertorengebied eerst gebouwd gaat worden,. ZOrg voor goed onderhoud van het bestaande groen.
Naar mijn idee heb je het daar druk genoeg mee, en laat de inwoners in 2026 eerst stemmen, zodat duidelijk wordt wat zij willen.
Want een referendum erover kan niet.
Begin eens met de rotondes, zoals omliggende gemeenten, fietsers vrije doorgang geven op het snelverkeer. Nu is men afhankelijk van de goedheid van de bestuurders van motorvoertuigen. Geef duidelijkheid op alle rotondes, voetgangers en fietsers vrije doorgang. Dat haalt ook de snelheid uit het verkeer.
De een doet het wel en de ander geeft nog wat extra gas. Zojuist ook weer een bestuurder van een personenauto, die extra gas gaf en een man in een invalidevoertuig op de voetgangers oversteekplaats Stationsweg – Deltalaan nog net de pas afsneed, gevolg: De invalide kon de auto maar net ontwijken. Hufterig!
Prioriteit in het STOMP-principe zou moeten zijn: “Fietsers hebben op rotondes voorrang “, zoals ook in onze buurgemeenten.