Choral Evensong in Gereformeerde Kerk

SLIEDRECHT – In de Gereformeerde Kerk Sliedrecht aan de Middeldiepstraat/hoek Oranjestraat wordt zondag 14 november 2021 om 18.00 uur een Choral Evensong worden gehouden, waaraan medewerking wordt verleend door het Alblasserwaards Vocaal Ensemble o.l.v. Henny Korevaar, organist Niels de Klerk en de solisten Diane Tweedlie en Cor Janse.

Medewerking verleent het Alblasserwaards Vocaal Ensemble. (Archieffoto Gert van Tent)

Er is een liturgie, de toegang is gratis met een collecte bij de uitgang. Iedereen zit op anderhalve meter afstand tot elkaar. De Evensong kent een vaste orde van dienst, waarbij de teksten soms ‘a capella’, soms met orgelbegeleiding worden vertolkt. Wordt de Choral Evensong in Britse kathedralen en universiteitscolleges nog steeds dagelijks gezongen, in Nederland vindt er hier en daar soms een opvoering plaats, zoals nu in de Gereformeerde Kerk Sliedrecht. 

Geschiedenis
De Choral Evensong ontstond bijna 500 jaar geleden toen de Engelse koning Henry VIII in 1534 de Anglicaanse kerk stichtte na een hoogoplopend conflict met de paus in Rome. Er werd een nieuwe liturgie ontwikkeld met een nadruk op de landstaal (Engels) in plaats van het Latijn. Tot op de dag van vandaag kent deze, voornamelijk uit meerstemmige koormuziek bestaande avonddienst, een hoog gehalte aan Engelse muziek. Op enkele korte gesproken bijdragen na, wordt de Choral Evensong in zijn geheel gezongen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld