Aloë Vera – praktijk voor beeldende therapie – opent deze week

SLIEDRECHT – Vera Lammers (25) start deze week in het gebouw van jongerencentrum Elektra / SOJS aan Stationsweg 4 met praktijk Aloë Vera. Deze is gericht op kinderen en jongeren met een concrete hulpvraag zoals concentratie verbeteren, emoties leren uiten of omgaan met een lastige thuissituatie. Maar ook om beter te kunnen slapen of voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast kunnen kinderen en jongeren met autisme, hechtingsproblematiek, gedragsproblematiek en een taalontwikkelingsachterstand bij praktijk Aloë Vera terecht.

Vera Lammers: “Ook als je geen concrete hulpvraag hebt, maar gewoon even niet lekker in je vel zit of een steuntje in de rug kan gebruiken, kan je bij mijn praktijk terecht.” (Foto praktijk Aloë Vera)

Binnen praktijk Aloë Vera wordt de therapie zowel individueel als in groepsverband aangeboden. Het is mogelijk om onder en na schooltijd de therapie te volgen. Tijdens de intake wordt het doel voor de therapie gevormd. “Je vraag hoeft nog niet concreet te zijn als je contact met mij opneemt. Er wordt een individueel behandelplan geschreven en elke sessie wordt geëvalueerd. Als ouders word je betrokken bij de therapie door middel van rapportages en gesprekken. Als de therapie in een groepje wordt aangeboden zal het doel tussen de kinderen / jongeren overeenkomen. Dit kunnen bijvoorbeeld meerdere kinderen/jongeren uit een gezin zijn, waarbij de ouders gaan scheiden of er sprake is van een lastige thuissituatie. Daarnaast kan de groep ook bestaan uit meerdere kinderen / jongeren die als doel hebben om de sociale vaardigheden te vergroten, op te komen voor zichzelf binnen een groep of samenwerken”, vertelt Vera Lammers. 

Droom
Lammers volgde de opleiding kunstzinnige therapie op de Hogeschool Leiden. Na haar opleiding heeft ze gewerkt met kinderen en jongeren met autisme, gedragsproblematiek en ontwikkelingsachterstand. Trauma’s en een lastige thuissituatie. Ook gaf Vera Lammers dansles bij Synergos en is zij sinds september 2021 haar droom aan het verwezenlijken om Aloë Vera – Praktijk voor beeldende therapie – te openen. Vera Lammers: “Aloë Vera betekent droom. Mijn droom is om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te helpen om via schilderen, tekenen en / of boetseren aan hun doel te werken. Bij beeldende therapie wordt er aan een hulpvraag gewerkt door te tekenen, schilderen en/of boetseren. Je hoeft hier niet goed in te zijn. Tijdens de therapie gaat het namelijk niet om het resultaat, maar om de ervaring tijdens het werken. In de therapie hoef je niet te praten. De beelden spreken namelijk al voor zich.” Een traject duurt ongeveer twaalf tot veertien weken, waarbij er elke week een sessie van 60 minuten plaatsvindt.

Voorbeeld
In de sessies worden meerdere kunstzinnige werken gemaakt. Het grootste werk wordt gekoppeld aan een verhaal, gedicht of sprookje om daar een beeld van te vormen. “In elke sessie vormt dit verhaal de leidraad, waarbij het beeld langzaam veranderd”, zegt Lammers, die als voorbeeld geeft: “Wanneer je bijvoorbeeld verlegen bent, kan het erg fijn zijn om jezelf te verschuilen. Maar hoe laat je jezelf meer zien of spreek je andere mensen aan? Er kan worden geoefend met het maken van een grotschildering, waar het veilig en knus aanvoelt. Vervolgens kom je elke sessie een stukje verder uit de grot om de wijde wereld in te gaan. Van elke plek maak je een schildering. Na twaalf sessies ben je op verschillende plaatsen geweest en heb je geoefend om contact te maken met de mensen die je op je pad bent tegengekomen. Uit je eigen veilige grot komen, zorgt ervoor dat je met een open blik de wereld in kan gaan kijken. Bij dit voorbeeld kunnen ook aan doelen worden gewerkt, zoals zelfvertrouwen en assertiviteit.”

Informatie
Praktijk Aloë Vera is geopend op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag. Tot 18.00 uur kan je op deze dagen terecht. Een intake met beeldend therapeut en eigenaar van praktijk Aloë Vera, Vera Lammers, is altijd gratis en vrijblijvend. Ze is per e-mail te bereiken via: veralammers@praktijkaloevera.nl of bel / stuur een WhatsApp naar tel. 06-30975011.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld