Cheques Rotaryclub voor Sliedrechts Museum en samenstellers Bonkelaarboek

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Rotary Sliedrecht e.o. reikte dinsdagavond 2 november 2021 twee cheques uit in het Sliedrechts Museum aan Kerkbuurt 99. De twee gelukkigen waren deze keer het museum zelf en de samenstellers van het Bonkelaar-herinneringsboek. Een speciaal moment in de expositieruimte van het museum, waar sinds vorige week een nieuwe expositie over De Bonkelaar van start is gegaan.

De uitreiking van de twee Rotarycheques. Van links naar rechts Piet Mostert, Michiel van Houselt, Rotaryvoorzitter Cees Boer met voor zich het bijzonder geslaagde boek, Joost Verhoef en Bert Gort. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Na een woord van welkom van voorzitter van het Sliedrechts Museum Joost Verhoef ging het gezelschap naar de expositieruimte, waar het vroegere cultureel centrum/theater De Bonkelaar in de spotlights staat. Voorzitter van Rotaryclub Sliedrecht Cees Boer reikte als eerste een cheque van € 450,– uit aan de samenstellers van het Bonkelaar-herinneringsboek, Bert Gort, Michiel van Houselt en Piet Mostert. Een tweede cheque van € 750,– werd uitgereikt aan het Sliedrechts Museum. Verhoef nam de cheque dankbaar in ontvangst.

Historie leeft voort
Verschillende bestuurs- en commissieleden van de Rotaryclub – onder wie Hans van Andel, Piet van Houwelingen, Ad Riebergen en Miranda Visser – waren op uitnodiging aanwezig om de uitreiking bij te wonen. Rotaryvoorzitter Boer roemde de functie van het museum. “Mooi dat de historie van Sliedrecht in veel facetten voortleeft in dit prachtige museum. Bijzonder dat nu met de huidige expositie het unieke theater De Bonkelaar een plaats heeft gekregen. De Bonkelaar heeft voor verschillende generaties toch een belangrijke rol gespeeld”, sprak Boer.

Leestafelexemplaren
De samenstellers van het Bonkelaarboek zijn van plan om het geld van de cheque te gebruiken om bij dokterspraktijken en zorginstellingen op de leestafel een exemplaar van het herinneringsboek ter inzage neer te leggen. Met de cheque van het Sliedrechts Museum wordt een deel van het onlangs aangeschafte hightech beeldscherm – waarmee verschillende films kunnen worden vertoond – gefinancierd. Momenteel wordt daarop een interessante Bonkelaarfilm van ruim twintig minuten vertoond.

Goede samenwerking
Sinds de realisatie van de aanbouw bij het museum – mei 2019 – zijn het Sliedrechts Museum, de Historische Vereniging Sliedrecht en de Genealogische Vereniging De Stamboom in één gebouw gevestigd. Vertegenwoordigers van de drie ‘inpandigen’ – resp. Joost Verhoef, Remco van de Ven en Zwanie Erkelens-Aanen – gaven ieder een korte toelichting over hun ontstaansgeschiedenis en rol in de huidige Sliedrechtse samenleving. De drie partijen profiteren van de goede samenwerking. De avond werd afgesloten met een drankje en iedereen maakte van de gelegenheid gebruik om de vroegere Bonkelaar nog even van ‘dichtbij’ te bekijken.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld