DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemours in Dordrecht zegt een belangrijke mijlpaal te hebben behaald op weg naar het zo dicht mogelijk naar nul brengen van zijn uitstoot. Het gaat om de volgende stap van het in 2018 aangekondigde programma van maatregelen om emissies te minimaliseren en omvat een vermindering van 80% van de vergunde uitstoot van gefluoreerde organische stoffen ten opzichte van 2017.
Deze stap bestaat volgens Chemours uit de verlaging van de emissies van gefluoreerde gassen uit het productieproces in Dordrecht: het installeren van buffercapaciteit om gassen tijdelijk op te vangen en vervolgens te vernietigen; gecombineerd met een systeem om de fabrieken sneller stil te kunnen leggen in geval van een storing. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
Deze doelstellingen voor de verlaging van de uitstoot die Chemours in 2018 aankondigde, zijn ook opgenomen in de vergunning. Zowel het eerste doel – de verlaging van de uitstoot van GenX-stoffen – als het tweede zijn inmiddels volgens plan behaald. Intussen werkt Chemours hard door aan het bereiken van het derde doel: een vermindering met 99% van de uitstoot van gefluoreerde organische stoffen ten opzichte van 2017.
Doel bereiken
Deze stap wil Chemours zo snel mogelijk en uiterlijk voor 2030 behaald hebben. An Lemaire, directeur Chemours Nederland: “We zijn ons bewust van de zorgen van omwonenden over emissies, dus geven we gehoor aan de vraag om de uitstoot te minimaliseren en blijven we hard werken aan maatregelen om dit doel te bereiken. Deze maatregelen klinken misschien eenvoudig: gassen tijdelijk opslaan en sneller de fabrieken uitschakelen. Echter, de omstandigheden waarmee we in de praktijk te maken hebben – temperaturen tussen -45֯ en 1150֯ Celsius en drukverschillen tussen vacuüm en 18 Bar – maakten het ontwerpen, installeren en testen van deze installaties een ingewikkelde opgave. Ik ben trots op alle medewerkers die ervoor hebben gezorgd dat we dit project zo snel als mogelijk hebben weten op te leveren. Hiermee zetten we opnieuw een belangrijke stap om onze uitstoot zo dicht mogelijk naar nul te brengen.”
“Als het kalf verdronken is, dempt men de put.”
En 99 % minder emissies ?
Waarom nu pas ?
Waarom niet meteen gedaan ?
En is dat wel waar ?
Waarom komt de milieudienst daar niet controleren en zeiken ze tegen mij dat er meer dan vijf spuitbussen in het pand aanwezig zijn ?
Terwijl Chemours heel de Alblasserwaard heeft vergiftigd ?
En tot aan Schoonhoven mogen mensen met een eigen groentetuin hooguit twee keer per week van eigen tuin eten .
En waar houdt dat op , nét voorbij Schoonhoven ?
En wordt de hele Alblasserwaard nu afgegraven ?
En dan nog een “ roddel “ van enkele ex-medewerkers .
Er zou een leiding onder de grond liggen richting Biesbosch waarin stiekem geloosd wordt .
Kan de provincie dat even uitzoeken ?
Na alle ellende die Chemours aangericht heeft , het verdoezelen van de feiten , etc ,
de hoge mate van kankergevallen in Sliedrecht , de leugens en het bedrog , waarom zouden we de directie van Chemours nog geloven ?
Het beste zou wezen om die toko gewoon definitief te sluiten !
Na drie keer kanker te hebben gehad en vele buren , die aan dezelfde aandoening overleden zijn , ben ik op z’n minst “ nogal sceptisch “ tegenover Chemours .
En zeker de directrice , dat lijkt me een secreet die over lijken gaat !
Pfas is altijd schadelijk ook de producten die ze maken We moeten gewoon geen enkele pfas meer.
Uw reactie is duidelijk heeft U ook naar die gegevens gevraagd bij iemand? Zoniet dan alsnog gaan vragen en erop aandringen dat die gegevens boven tafel komen. Aan percentages heb je niets…als je de beginwaarde niet hebt. Succes en een fijne avond.c
Met dit mooie PR verhaal van mevrouw An Lemaire, neemt ze nog geen verantwoordelijkheid voor de enorme schade die haar fabriek (en DoPont) in het verleden heeft aangericht. Hoe zit het met onderzoek om PFOA en aanverwante stoffen weer uit het milieu te krijgen ? In 2017 en 2018 was er een klankbordgroep. Daar werd verteld dat om de 4 jaar het PFOA voor de helft uit zich zelf afbrak en dus op lange termijn zou verdwijnen. Maar het was niet zo dat je dus uit kon rekenen wanneer PFOA verdwenen was. Daar hoor ik helemaal niets meer over. Als die afbraak van PFOA verbindingen niet op lange termijn uit zichzelf afbreken, zou Chemours en of DuPont daar veel geld aan moeten besteden, om de door hen aangerichte schade te beperken.