Chemours en gemeente willen niet betalen in PFOA-zaak

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht en het chemiebedrijf Chemours Nederland B.V. zijn vooralsnog niet bereid de portemonnee te trekken. De gemeente voelt er niets voor om voor inwoners krap bij kas bloedonderzoek te betalen. De gemeente wil overleggen met de Kringloopwinkel Sliedrecht. Het chemiebedrijf wil niet bijdragen aan het RIVM-onderzoek.

Zowel de gemeente Sliedrecht als chemiebedrijf Chemours Nederland B.V. houden de hand op de knip. De gemeente houdt zich aan gemaakte afspraken; Chemours ziet zich niet als partij in het RIVM-steekproefonderzoek. (Foto Hans van der Aa)

Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de PvdA Sliedrecht aan het college van B & W. De brief met de reacties van het college van B & W wordt woensdag 13 juli 2016 openbaar gemaakt. 

RIVM
Chemours Nederland B.V. wil vooralsnog niet opdraaien voor de kosten van het steekproefonderzoek. Volgens de gemeente Sliedrecht heeft het chemiebedrijf aangegeven dat het ‘een wetenschappelijke aanvulling is op het rapport van het RIVM’ waarvoor Chemours zich niet als partij ziet. “Zij erkennen dat als uit het steekproefonderzoek blijkt dat er een gezondheidsonderzoek voor omwonenden noodzakelijk is, de vraag opnieuw gesteld zal worden”, schrijft het college. 

Geen ‘parallel’ bloedonderzoek
De overheden hebben onderling een afspraak gemaakt om niet in de buidel te tasten, zolang het RIVM-onderzoek loopt. “De afspraak tussen de overheden is, dat er gedurende het steekproefonderzoek door de gemeenten geen ‘parallel’ bloedonderzoek wordt uitgevoerd, tenzij er urgentie en dwingende redenen zijn”, schrijft het college van B & W. Wat die ‘urgentie en dwingende redenen zijn’, leggen zij niet uit. “Dit betekent dat indien iemand direct een onderzoek wil, hij of zij doorverwezen wordt naar particuliere initiatieven. Er is nu geen reden om af te wijken van deze afspraak.”

Kringloopwinkel
Wel komt het college terug op een aanbod van Arie de Ruiter van de Kringloopwinkel Sliedrecht. “Tijdens de raadsbijeenkomst over het RIVM-rapport is het aanbod gedaan door de Kringloopwinkel Sliedrecht om een bijdrage te leveren. Het college gaat het gesprek aan met de Kringloopwinkel Sliedrecht om het particuliere initiatief voor inwoners met een krappe beurs mogelijk te maken”, aldus het college in de beantwoording aan de PvdA Sliedrecht. Het college van B & W wil ook met de Kringloopwinkel Sliedrecht praten over onderzoek bij oud-inwoners. Het idee zal worden ‘gedeeld met de Kringloopwinkel Sliedrecht’ staat in de beantwoordingsbrief. 

Periodiek overleg
Sinds december 2015 spreekt het college van B & W van de gemeente Sliedrecht periodiek met de directie van Chemours Nederland B.V. Tijdens deze gelegenheden spreekt het college de directie aan op haar verantwoordelijkheid voor omwonenden in de PFOA-zaak (C8). Fractievoorzitter Anton van Rees betreurt de beantwoording door het college. “Hoe stelt de kringloopwinkel of de gemeente vast wie het wel of niet kan betalen? Gewoon doen en op termijn de rekening bij de provincie Zuid-Holland of Dupont neerleggen”, stelt Van Rees dinsdagavond 12 juli 2016. 

1 gedachte over “Chemours en gemeente willen niet betalen in PFOA-zaak”

  1. Voor DuPont-medewerkers wordt alles gedaan en bewoners krijgen niks. Worden dan voor de zoveelste keer in de steek gelaten. Er is totaal nog niks voor deze mensen opgezet. Het spelletje is ijskoud! U zoekt het maar uit! De media kijkt er niet naar om, de FNV en die toxicoloog ook niet. Het riekt hier naar discriminatie.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld