Chemours betaalde geen winstbelasting door ‘cynische constructie’

DORDRECHT / AMSTERDAM – De Amerikaanse chemiemultinational Chemours in Dordrecht maakt honderden miljoenen aan winst, vervuilt de omgeving met giftige stoffen, maar hoefde de afgelopen jaren toch geen winstbelasting te betalen. Dat bericht maandag 5 februari 2024 The Investigative Desk bij onderzoeksplatform Follow the Money.

Chemiebedrijf Chemours aan de Baanhoekweg in Dordrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Dankzij een ‘cynische constructie’ kon de Amerikaanse chemiemultinational Chemours de winst in Nederland drukken en naar Zwitserland verschuiven: door intern de prijzen te verlagen en extern te verhogen. Het verkoopkantoor in Genève maakte een mooie winst, die als dividend weer naar Nederland vloeide. Omdat die winst waarschijnlijk in Zwitserland belast is, voor een lager tarief dan hier, hoefde het bedrijf hier geen belasting te betalen.

Immoreel
Een duidelijk geval van belastingontwijking, zeggen hoogleraar belastingen Arjan Lejour en oud-FIOD-inspecteur Jan van Koningsveld. “Die constructie is misschien niet illegaal, maar wel immoreel”, zegt Lejour, “Dit is een multinational die alleen geeft om maximale winst, zonder rekening te houden met de maatschappij.”

Reactie
Chemours zegt dat de constructie om zakelijke redenen is opgezet en niet om belastingen te ontwijken. “Maar los van de vraag of het moedwillig was”, zegt Van Koningsveld, “Het feit dat zo’n fabriek zulke schade aan de omgeving veroorzaakt zonder winstbelasting te betalen in Nederland, vind ik al heel erg.”

4 gedachten over “Chemours betaalde geen winstbelasting door ‘cynische constructie’”

  1. Natuurlijk bewust om belasting te ontduiken. Maar de Overheid schept deze mogelijkheid.
    Moet jij en ik als burger eens proberen. Meteen label opgeprikt. Dit soort bedrijven komen er mee weg.

  2. Tjonge jonge Kees van der Hel….het is dus nog schandaliger en corrupter als we al dachten. In welke handen zijn we gevallen?!

  3. Ze kregen zelfs minimaal € 8.000.000,00 terug van de fiscus ,dus van ons als belastingbetalers ! Wij financieren dus onze eigen beulen ….

Plaats een reactie

*=Verplicht veld