CDA zet college aan het werk met ombuigingsvoorstellen

SLIEDRECHT – Fractievoorzitter Frank Dunsbergen (CDA) wil dat vier ombuigingsvoorstellen worden onderzocht. Het College van B & W kreeg dinsdagmiddag van de christelijke politieke partij huiswerk mee. 

Frank Dunsbergen komt met de ombuigingsvoorstellen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

“Dit zijn ombuigingen waar wij in eerste instantie onze hoop op vestigen. Vervolgens komen de scenario’s aan bod. Wij vinden het belangrijk dat de maximale boekhoudkundige ruimte wordt opgezocht. Wij vinden het belangrijk om reëel te begroten. Op het moment dat wij een afschrijvingstermijnhanteren die niet aansluit bij de realiteit, moet dit aangepast worden. Wij sluiten aan bij het verlengen van de gebruiksduur van de activa of toepassen van restwaarde. Daarnaast vinden wij dat het programma Sociaal bij voorkeur niet in het vaarwater van de andere programma’s terecht komt. Kort gezegd: wij hopen dat de problemen binnen het sociaal domein zijn op te lossen binnen het sociaal domein. Wij vestigen onze hoop dat op de uitkomsten van de Taskforce sociaal domein. Die omdenknotitie is van cruciaal belang. Verder vinden wij het logisch dat het college sowieso uitzoekt welke extra subsidies wij kunnen binnenloodsen. Hiermee kunnen wij toch beleid uitvoeren, maar ontlasten wij onze begroting. Tot slot vond het CDA het logisch dat ook de gemeenschappelijke regelingen op zoek gaan hoe zij geld kunnen besparen. Als wij ons hoofd niet meer boven water kunnen houden, betekent dat ook iets voor de GR. Daarom vinden wij deze ombuiging ook een verstandige. Wij hopen dat deze vier ombuigingen al voldoende soelaas bieden. Zo niet, dan is het afhankelijk van de omstandigheden welke ombuigingen wij willen”, sprak Dunsbergen.

Laten vallen
Bij het goed weer scenario gaat het CDA ervan uit dat de storm overwaait. Dunsbergen: “Wij kijken dan concreet naar de omdenknotitie. Met het oog hierop zouden wij het jammer vinden, als wij onze begroting straks overhoop gooien, terwijl het achteraf niet nodig blijkt. Dat is het kind met het badwater weggooien. Op het moment dat het onduidelijk is welke oplossing de omdenknotitie gaat bieden, maar het waarschijnlijk meevalt, roepen wij het college op om te kiezen voor ombuiging 4 bij de lasten: het nemen van de oplopende kosten als risico’s. Zorg er dan ook voor dat je reserves zijn aangevuld. Dit kan door het opnemen van de stille reserves. Op deze manier creëren wij tijd om na te gaan wat ons daadwerkelijk financieel te wachten staat, zonder de begroting drastisch te veranderen.?”

Slecht weer scenario
Naast het feit dat het CDA het goed weer scenario waarschijnlijk acht, vinden zij het belangrijk om een plan B te hebben. Dunsbergen: “Wij gaan er dan vanuit dat wij toch in de storm terecht komen en alle zeilen moeten bijzetten voor een behouden vaart. Wat voor ombuigingen stellen wij dan voor? Waar het gaat om de verhoging van de baten, kiezen wij voor het kostendekkend maken van de tarieven. Dat is jammer, maar daar kunnen wij nog mee leven. Dat geldt ook voor scenario 1 bij de precariobelasting. Ten slotte zijn wij ook benieuwd wat het oplevert om anterieure overeenkomsten te sluiten. Wij kiezen pertinent niet voor het verhogen van de OZB om de begroting sluitend te krijgen. Dat is voor ons op dit moment onbespreekbaar. Waar het gaat om de verlaging van de lasten, kiezen wij in eerste instantie voor het vrijvallen of uitstellen van investeringen. Wij zijn benieuwd wat dit oplevert. Als laatste zouden wij, met pijn in het hart, kiezen voor bijstellen van ambities of het niet meer uitvoeren van taken. Wij verwachten wel dat hier een discussie aan vooraf gaat wat wij niet meer gaan doen. Het gaat immers om een
zeer gevoelige kwestie.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld