CDA wil weten of bij gebruik van geothermie ook lithium kan worden gewonnen

SLIEDRECHT –  Volgens het CDA Sliedrecht biedt geothermie kansen voor Sliedrecht. “Want daarmee kunnen we huizen op een duurzame manier verwarmen. Uit onderzoeken in het buitenland blijkt dat uit geothermiebronnen lithium kan worden gewonnen”, aldus raadslid Vincent Prins (CDA), die promt maandag 18 september 2023 hierover vragen stelde aan het College van B & W.

Lithium is een belangrijke grondstof voor batterijen voor o.a. elektrische auto’s. In lithiummijnen komen teer en kwik of andere schadelijke stoffen vrij, maar bij geothermie gebeurt dat niet. (Stockfoto)

In een bericht van begin april 2023 staat dat HVC bezig is om vergunningen aan te vragen. “Voor de winning van aardwarmte is een vergunning nodig van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De huidige stand van zaken van de vergunningaanvragen is mij niet bekend”, zegt Prins. Volgens het CDA Sliedrecht is het verstandig om te onderzoeken of het winnen van lithium uit de Sliedrechtse geothermiebron haalbaar is. En of dat veilig en verantwoord kan gebeuren. Begin juli 2022 besloot de gemeenteraad over geothermie. 

Vragen
Prins wil van het college horen wat de stand van zaken is van de vergunningaanvragen van HVC voor geothermie in Sliedrecht. Ook wil hij weten wat het college ervan vindt dat in verre landen schadelijke stoffen vrijkomen bij de winning van lithium en andere grondstoffen voor batterijen voor elektrische auto’s. “Hoe gaat u ervoor zorgen dat wordt onderzocht of het winnen van lithium uit geothermie in Sliedrecht haalbaar is en op een veilige en verantwoorde manier kan gebeuren?”, stelt Prins, die ook wil weten hoe het college ervoor gaat zorgen dat HVC in de vergunningenprocedure nu al aandacht besteedt aan een mogelijke toekomstige winning van lithium uit geothermie. Prins wil binnen vier weken een schriftelijk antwoord van het college.

2 gedachten over “CDA wil weten of bij gebruik van geothermie ook lithium kan worden gewonnen”

 1. Reactie op CDA van Vincent Prins.
  Beste Rehana de Groot.
  Gethermie Lithium winnen in Limburg is dus gewoon in het Nederlands
  Niks bijzonders aardwarmte
  De proef met winnen in Noord Limburg dus niet in het Buitenland geeft hoop aan doorstart van een faliet bedrijf in Horst in Limburg
  Vraag zit Limburg op een pot goud?
  Antwoord op deze vraag voor Sliedrecht is dus aan Vincent Prins van het CDA
  Misschien wonen wij allen schathemeltjerijk op een speciale aardwarmte straal en of gebied ? In Nederland en niet in het Buitenland
  Wie weet?

 2. Is dit gevaarlijk, kan dit aardbevingen veroorzaken??? Ik heb gelezen dat de kans klein is maar wel aanwezig….dus voorzichtigigheid geboden!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld