CDA wil totaal verbod op het oplaten van plastic ballonnen

SLIEDRECHT – Het moet afgelopen zijn met het oplaten van plastic ballonnen. Dat vindt het CDA Sliedrecht. Liever zien ze een landelijk verbod, maar de landelijke overheid laat het aan de gemeenten over. Terwijl het probleem gemeentegrensoverschrijdend is. “In Sliedrecht is er geen ballonnenbeleid. Het CDA zou graag zien dat het college op korte termijn gaat beginnen met het ontmoedigen van het oplaten van ballonnen”, zegt raadslid Vincent Prins (CDA). Hij komt dinsdag 19 maart 2019 met vragen hierover in de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad.

Dat zwerfafval raadslid Vincent Prins een doorn in het oog is, dat was wel bekend. Eerder stelde hij al ver vooruitlopend op de vestiging van Mc Donalds in Hardinxveld-Giessendam en het plan van Burger King in Sliedrecht al vragen daarover. Prins is tegen ‘verrommeling van de leefomgeving’. “Ook ver weg kunnen er gevolgen zijn. Afval stroomt via de Merwede naar zee. Daar komt het terecht in de plastic soep. Of het wordt opgegeten door dieren die eraan dood gaan”, zegt Prins. (Foto gemeente Sliedrecht)

Dan gaat het volgens Prins niet alleen om gewone ballonnen, maar ook om afbreekbare ballonnen. Prins: “Volgens de Universiteit van Wageningen kunnen dieren namelijk ook stikken in resten van afbreekbare ballonnen. Uit gegevens van Stichting De Noordzee blijkt dat in Molenlanden al een ontmoedigingsbeleid geldt en dat het in Papendrecht en in Dordrecht verboden is om ballonnen op te laten.” Verschillende gemeenten zoals Zeist, Rotterdam en Den Haag kennen ook al een verbod. Prins hoopt dinsdagavond 19 maart 2019 van het college te horen of ze het met hem eens zijn dat het oplaten van vrolijke ballonnen kan leiden tot veel dierenleed en of het college bereid is om vanaf nu het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Prins wil bij een ‘nee’ horen, waarom dan niet. 

Vreselijke beelden
Prins werd geïnspireerd door een artikel op NOS.nl over veel zeevogels die door ballon en sierlintresten doodgaan, doordat ze het afval opeten. Het aantal gemeenten waar een verbod al geldt in een jaar tijd verdrievoudigd. Prins: “Precies vier jaar en twee dagen geleden verwees ik in een oordeelsvormende vergadering naar de trailer van een film over Midway Island. Het zijn echt vreselijke beelden. Op ruim tweeduizend kilometer van het vaste land gaan er vogels dood door zwerfafval. Zó ver heeft zwerfafval dus invloed. ” Volgens Stichting De Noordzee geldt zo zegt Prins in 17 procent van de Nederlandse gemeenten een verbod op het oplaten van ballonnen. In nog eens één op de vijf gemeenten wordt volgens hem het gebruik van ballonnen ontmoedigd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld