CDA wil duidelijkheid college over transferknelpunt

SLIEDRECHT – Spoorbeheerder ProRail noemt station Sliedrecht een transferknelpunt. Dat zijn “met name kleine stations (met relatief weinig reizigers), waar reizigers door de beperkte breedte van het perron en/of ongunstig geplaatste obstakels risico lopen”. Het CDA Sliedrecht heeft woensdag 3 mei 2017 prompt vragen gesteld aan het college van B & W. 

In maart 2017 werd de perronhoogte aangepast ten behoeve van mensen met een beperking. Onduidelijk is volgens het CDA wat de reizigers gaan merken van het transferknelpunt op station Sliedrecht. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Aanleiding is de brief die maandag 1 mei 2017 door het kabinet naar de Tweede Kamer is gestuurd met daarbij het achtergrondrapport NMCA Spoor 2030-2040. In dit document staan de verwachte knelpunten in de transfercapaciteit in 2030.

Meer duidelijkheid gevraagd
De vragen zijn ingediend door CDA-raadslid Vincent Prins. Hij wil binnen veertien dagen weten van het college sinds wanneer zij ervan op de hoogte zijn dat station Sliedrecht een transferknelpunt is. Prins is verbaasd: “Waarom staat nergens in het Verkeers- en Mobiliteitsplan 2017-2040 dat station Sliedrecht een transferknelpunt wordt genoemd? Wat moet er precies gebeuren op station Sliedrecht om het transferknelpunt op te lossen? Wat zijn de gevolgen voor reizigers, indien geen maatregelen worden genomen om het transferknelpunt op station Sliedrecht op te lossen?.” Prins heeft de vragen woensdagmorgen op het bordje van het college gelegd. Ook wil hij van hen weten of het college verwacht dat station Sliedrecht met relatief nieuwe rails, een vernieuwd stationsgebied en een recent aangepast perron toch een hoge prioriteit krijgt in de aanpak van alle transferknelpunten. Prins: “Zo nee, wat vindt het college daarvan en wat gaat het college daaraan doen? Hoe gaat u voorkómen dat reizigers voor of in 2030 een transferknelpunt ervaren op station Sliedrecht?”

MerwedeLingeLijn
In het Verkeers- en Mobiliteitsplan 2017-2040 staat dat de spoorlijnen Rotterdam-Breda/Roosendaal en de MerwedeLingelijn zorgen voor “een uitstekende aanhaking” op het spoorwegennet. Ook staat er: “De gunstige uitgangspositie dient behouden en waar nodig versterkt te worden.” Het CDA Sliedrecht is blij met de kansen die de MerwedeLingelijn biedt aan reizigers vanuit en naar Sliedrecht. 

Weer aanpassingen?
Het spoor, het stationsgebied en het perron zouden na weer jaren mee kunnen. Nu lijkt het erop dat vóór 2030 toch weer aanpassingen nodig zijn. In 2016 begon de herinrichting van het stationsgebied bij station Sliedrecht. Het spoor zelf werd enkele jaren geleden al vernieuwd. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld