CDA: ‘Werken aan sociale basisvoorzieningen’

SLIEDRECHT – Sliedrecht mag dan een financieel gezonde gemeente zijn, maar op het gebied van het sociale domein kan er volgens het CDA wel wat verbeteren. Dat bleek dinsdagmiddag 30 juni 2015 bij de behandeling van de Kadernota 2016. 

CDA-fractievoorzitter Ton Spek (archieffoto CDA Sliedrecht)

Volgens het CDA werkt een sociale basis pas als de sociale basisvoorzieningen in orde zijn: werk, onderwijs, sport, zorg, ontmoeting en ontspanning moet voor iedereen letterlijk en figuurlijk toegankelijk zijn.

‘Smeerolie’
Pas als de sociale basis in orde is, kan volgens de christendemocraten verder worden gebouwd. Fractievoorzitter Ton Spek (CDA): “En dáár knelt de schoen stevig in deze kadernota. Opvallend is dat het grootste project, de grootste uitdaging van dit college geen versnelling krijgt: de decentralisaties in het Sociale Domein. Vorig jaar liep dit project vertraging op: in plaats van één Sociaal Team, kwamen er twee teams, een sociaal team WMO en een jeugdteam. En uit de eerste berichten blijkt dat die afzonderlijk van elkaar wel functioneren, maar ze zijn niet – hoe moet ik het noemen – de  ‘smeerolie’ om die sociale basis soepel te laten lopen. Neem nu de keukentafelgesprekken, het persoonlijke gesprek van een inwoner en hun mantelzorgers met de gemeente over de ondersteuning die men nodig heeft. Die worden niet gevoerd door leden van sliedrechtse Sociaal Team WMO, maar door een team uit Dordt. Dat gaat toch nergens over!”

 

‘Geen systeempje bouwen’
Kritiek had het CDA ook op het extra geld dat wordt gevraagd om bestuurlijk het één en ander te organiseren i.v.m. langdurig zieken. “Opnieuw, opnieuw en opnieuw wordt er weer extra geld gevraagd om noodverbanden aan te leggen ten aanzien van het hoge ziekteverzuim. Er wordt ongelofelijk veel geld uitgegeven aan het invliegen van interim-medewerkers. Laten we elkaar niet voor de gek houden. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Het college dient hier nu eindelijk eens serieus op te gaan acteren. En niet alleen door een systeempje te bouwen, een CUP-marinier aan te stellen, personeelsdossiers op orde te brengen en – ja hoor, daar hebben we ‘m weer voor de honderduizendste keer – het aankondigen van een kerntakendiscussie. Prachtige ambities en verwachtingen stellen niets voor als ze alleen hangen in de hoofden van de wethouders en mooi geformuleerd staan in een kadernota. Dan moet er zomaar weer anderhalf miljoen moet worden uitgegeven aan externen, omdat de eigen organisatie het niet waar kan maken.”

 

 

 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld