CDA verbaasd over wijze van begroten

SLIEDRECHT – De begroting is volgens het CDA Sliedrecht een weergave van het bestaand beleid met daarin voldoende financiële ruimte voor nieuw beleid. “Even in gewone woorden: het college begroot alleen voor wat ze moet doen, en hebt geld klaar liggen als er onverhoopt nieuwe plannen komen. Het CDA vindt dat opmerkelijk”, aldus fractievoorzitter Ton Spek (CDA) dinsdagmiddag 8 november 2016 tijdens de begrotingsbehandeling in het raadhuis van Sliedrecht.

Fractievoorzitter Ton Spek (CDA). (Foto René Schotanus / CDA)

“Dit is dan weliswaar de laatste begroting waar dit college een volledig jaar aan de knoppen zit, maar het college is toch niet uitgeregeerd? Het lijkt er op dat het adagium ‘Gewoon doen’ haar magie kwijt is”, sprak Spek. De partij had het College UitvoeringsPlan er nog eens op nagelezen. Spek: “Daar staat nog genoeg in waardoor u Sliedrecht mooier mee kunt maken!”

Kom op!
Bij de bespreking van de kadernota was de CDA-fractie al wat kritisch over het star vasthouden aan de bezuinigingstaakstelling van jaren geleden. Spek: “We houden elk jaar miljoenen en miljoenen over, we begroten nu zelfs een overschot: ‘maar bezuinigen zullen we!’. De bezuinigingen gaan ons aan het hart, vooral ook omdat het nu nog gaat over de bezuinigingen van € 230.000 op de subsidies. Alle mooie woorden in de onlangs vastgestelde Sociale Visie ten spijt: we bezuinigen juist op de sociale basis. En dat vinden wij eigenlijk niet logisch. Er staat echter wel wat bij: we krijgen in 2016 nog iets voorgelegd wat eventueel misschien kan leiden tot wijziging van het subsidieplafond. Maar, kom op: het is nu november 2016! Is het niet een beetje omslachtig?”

Basisonderwijs
Datzelfde geldt volgens het CDA voor iets kwetsbaars als de ondersteuningsteams in het basisonderwijs. “Ook daar wordt nog steeds in gesneden. In kader van de Stoer(e) bezuinigingen gaat er weer zo’n kleine € 10.000 eraf. In het CUP, de Sociale Visie en de Begroting staan prima woorden over het onderwijs. Kan het college aangeven of ze zeker weet dat met deze bezuinigingen de doelstellingen tóch bereikt zullen worden?”, vroeg Spek zich af. 

Oude kloof
“In een interview van Sliedrecht24 met de Maurits de Haan – nu een keer als voorzitter van de Interkerkelijke Diaconale Commissie – lijkt er amper sprake van een problematische kloof. Te lezen valt dat mensen van buiten de kerk ook aankloppen bij de kerken voor ondersteuning. Hierin wijkt Sliedrecht overigens niet af van landelijke ontwikkelingen. Dat rechtvaardigt de vraag: ervaren onze inwoners ook een aloude kloof?”, sprak Sprek, die zich afvroeg wat de acties zijn die hiervoor worden uitgezet. Het CDA wacht op een raadsvoorstel of minimaal een College InformatieBrief.

Veranderingen
De begroting is volgens het CDA alleen maar bestaand beleid cijfermatig onderbouwt. Spek: “In de begroting 2017 zit toch een nieuw element, die ‘zomaar’ als een ‘duveltje uit een doosje’ opduikt. Nota bene als een ‘eerste’ speerpunt! En dat is de omgevingswet. De wet die vanaf 2018 maar liefst 26 wetten én 120 bureaucratische regelingen vervangt. Het moet er voor zorgen dat mensen binnen 8 weken een vergunning krijgen voor verandering aan hun woning, in plaats van 26 weken. Of dat het aanvragen van een terrasvergunning makkelijker wordt. Deze wet ‘heeft vergaande gevolgen voor de gemeente als het gaat om de gevraagde denk- en werkwijze’. Het gaat over de verplichting tot het opstellen van een omgevingsvisie en omgevingsplannen. En ook nog eens een verschuiving van toetsing vooraf naar toetsing achteraf. Dit zijn grote veranderingen.”

Met raad spreken
Het CDA heeft er zich in verdiept en kwam er achter dat het écht een majeure operatie is. “Maar we kwamen er óók achter dat er in 80% van de gemeenten hierover al met de raad gesproken is. Want het is de bedoeling dat de Raad vooraf randvoorwaarden schept. Voorzitter, nu doet het college het al weer! Weer zitten ze er in de Drechtsteden al over te praten zonder dat de Raad het weet. En kondigt aan ons – als Raad – pas ergens in 2017 te informeren(!). “Geacht college (zeg ik via de voorzitter): zou u niet eerst eens met de Raad spreken over het beheer, gebruik en ontwikkelen van de fysieke leefomgeving van ons dorp, voordat u er in Dordt over gaat vergaderen?”

Opvallend
De vluchtelingen en statushouders komen in heel de begroting niet voor. “Kosten die in 2017 niets? Wij waren eigenlijk ook wel benieuwd met de resultaatafspraken die afgesproken zijn met de nieuwe aanbieder. Dan kunnen we er achteraf geen gedoe over krijgen”, aldus Spek.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld