SLIEDRECHT – Het CDA Sliedrecht heeft zaterdag 11 februari 2017 bekendgemaakt dat de politieke partij dinsdag 14 februari 2017 tijdens de besluitvormende raadsvergadering vragen stelt aan het college van B & W over het plaatsen van een proefpaal van IHC IQIP voor het testen van hydraulische heihamers. De vragen gaan met name over de vergunning en de communicatie.
In 2016 werd bekend dat IHC IQIP zich in Sliedrecht zou gaan vestigen. Het bedrijf verspreidde onder meer enkele nieuwsbrieven. (Archieffoto Sliedrecht24)
Het Omwonenden maken zich volgens raadslid Vincent Prins (CDA) zorgen over de mogelijke gevolgen van de ingebruikname van de proefpaal, waarmee hydraulische heihamers worden getest. “IHC IQIP heeft vorig jaar een aantal nieuwsbrieven naar omwonenden gestuurd vanwege de zorgen die er zijn. De CDA-fractie wil dat het college met bewoners communiceert over wat er in de vergunning komt te staan en wanneer deze wordt verleend”, legt Prins uit, die het wel mooi vindt dat Sliedrecht zo’n innovatief maritiem bedrijf binnen de gemeente heeft.
Vragen
Namens de CDA-fractie wil hij van het college weten of de vergunning voor de proefpaal is verleend? Prins: “Zo ja, wanneer wordt die bekendgemaakt en hoe worden omwonenden hierover geïnformeerd?”. Ook stelt Prins een vraag hoe het college de afgelopen maanden met bewoners heeft gecommuniceerd over de ingediende vergunningaanvraag van IHC IQIP. Prins vraagt zich af of bij het college bekend is dat omwonenden zorgen hebben over de gevolgen van de ingebruikname van de proefpaal. Hij wil weten hoe is het college hiermee is omgegaan bij het opstellen van de vergunning. Tot slot wil prins horen hoe het college van B & W ervoor gaat zorgen hoe de zorgen van omwonenden worden weggenomen.
Beetje bij beetje
Aanleiding voor de vragen is een brief die het CDA Sliedrecht eind januari ontving van een aantal omwonenden aan de Molendijk, Kroonstraat, L. v.d. Wielstraat en deels Baanhoek. Zij zijn zeer bezorgd over het feit dat IHC IQIP zich inmiddels gevestigd heeft op de bestaande locatie van IHC aan de Molendijk. “IHC heeft telkens in kleine stukjes de vergunningen aangepast. Waaronder het aanpassen van de vloer in de loods, het aanpassen van de gevels van de kantoren en het uitbreiden en aanbouwen van een stuk loods aan de kant van de Sliedrechtse haven. Op zich zijn dit niet hele schokkende veranderingen, maar wel allemaal onderdeel van de transformatie van scheepswerf naar de afdeling IQIP”, schrijft een bewoner. De brief is ook in het bezit van Sliedrecht24. Het feit dat het personeel van IHC IQIP Kinderdijk en Delfgauw inmiddels sinds eind november 2016 zijn gevestigd in Sliedrecht, laat volgens de omwonenden “maar weer eens zien dat IHC er al honderd procent zeker van is dat de uiteindelijke vergunning voor de proefheistelling er gewoon gaat komen. Want waarom zou je anders zoveel geld, tijd en moeite erin steken?”
Gevolgen
IHC IQIP maakt onder andere hydrohammerkoppen. “Dat zijn heikoppen van zo’n 50ton (!!!) die gebruikt worden om funderingen voor windmolens etc. te slaan in de oceaanbodem. Deze heikoppen moeten getest worden voordat ze definitief in gebruik worden genomen. Die testen worden gedaan op een proefpaal. Deze paal wordt in een buis geslagen/getrild, deze buis gaat 40m de grond in. Die buis moet de trillingen verminderen. Maar uit gesprekken met diverse mensen (veelal klanten van mn werk) die bij IHC Kinderdijk werken/werkten zijn de trillingen echt enorm. Dusdanig dat op kantoor de kopjes koffie bijna letterlijk staan te trillen op het bureau. Onafhankelijk van elkaar vertellen deze mensen mij allemaal hetzelfde: je moet niet willen dat deze proefheistelling bij jou in de achtertuin komt te staan! Uiteraard begrijp ik dat ik bepaalde dingen met een korreltje zout moet nemen, want het zou niet best zijn als de kopjes werkelijk over het bureau dansen, maar feit is wel dat het zeker wel trillingen zijn die duidelijk voelbaar zijn”, schrijven de omwonenden in de brief. Zij denken dat de gemeente en IHC IQIP vooraf afspraken hebben gemaakt. Dat heeft argwaan gewekt en wantrouwen.