CDA stelt college vragen over veiligheid in zwembad

SLIEDRECHT – Hoe is het met de veiligheid in het bronbad De Lockhorst gesteld? Het CDA Sliedrecht wil het weten en heeft maandag 10 oktober 2016 een reeks vragen aan het college van B & W gesteld.

Het CDA Sliedrecht wil weten hoe het staat met de veiligheid bij het zwembad in Sliedrecht. (Foto Martin Dekker / Sliedrecht24)

Aanleiding voor de vragen is de uitzending zondag van het programma Reporter Radio (KRO-NCRV). Daarin stelden deskundigen dat eind vorig jaar nog 67 procent van de zwembaden nog steeds gevaarlijk roestvrij staal (ophangingen met bouten heeft, waardoor ongelukken kunnen gebeuren. Circa 92 procent van de zwembaden hield toen geen tweejaarlijkse inspectie.

Vragen
Het CDA wil van het college binnen 2 weken antwoord op een aantal vragen. De christelijke partij wil weten of het college op de hoogte is van de wens van minister Blok om voor 1 januari 2017 al het gevaarlijke roestvrij staal uit zwembaden te verwijderen? Is in Sliedrechtse zwembaden gevaarlijk roestvrij staal aanwezig? Zo ja, wordt dat verwijderd voor 1 januari 2017? Hoe vaak worden Sliedrechtse zwembaden geïnspecteerd op veiligheid? Vindt het college dit voldoende? Wordt na iedere inspectie van een Sliedrechts zwembad het inspectierapport naar de gemeente Sliedrecht gestuurd? Zo niet, waarom niet en wat vindt het college daarvan? Ook wil het CDA weten wat de mening van het college is over de veiligheid in het Sliedrechtse zwembad? “Kan in Sliedrecht worden gezwommen zonder zorgen te hoeven hebben over de veiligheid van het zwembad?”, vraagt het CDA.

Geschiedenis
Het CDA Sliedrecht refereert aan zaken die met de vragen verband houden. In 2011 overleed een baby in een Tilburgs zwembad, nadat een geluidsbox naar beneden kwam. De chloorlucht en de warmte bleken het roestvrij staal te hebben aangetast. Minister Blok wil dat al het gevaarlijke roestvrij staal voor 1 januari 2017 is verwijderd uit Nederlandse zwembaden. Anders kan de veiligheid in zwembaden volgens Blok niet worden gegarandeerd. In 2009 schreef de toenmalige VROM-inspectie: “Het binnenmilieu in overdekte zwembaden (een combinatie van hoge luchtvochtigheid, chloordampen en hoge temperatuur) is agressief voor bepaalde metaallegeringen.” Voor zowel roestvrij staal als voor andere materialen (zoals verzinkt staal) adviseerde de VROM-inspectie een inspectietermijn van 1 tot 2 jaar. In 2002 zijn volgens het CDA Sliedrecht gemeenten per brief geïnformeerd door het toenmalige Ministerie van VROM over de risico’s van ophangsystemen van roestvrij staal. Exploitanten van zwembaden kregen het advies om een risicoanalyse te laten uitvoeren. Stalen onderdelen die gevoelig zijn voor corrosie, zouden moeten worden vervangen.

1 gedachte over “CDA stelt college vragen over veiligheid in zwembad”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld