CDA stelt college vragen over waterbewustzijn

SLIEDRECHT – “Tussen nu en 2035 stijgt het medicijngebruik in Nederland naar verwachting met ruim dertig procent. Zonder extra maatregelen komen er nog meer medicijnen in het water. Het kabinet wil ‘nú handelen om grotere problemen in de toekomst te voorkomen’, schrijft raadslid Vincent Prins (CDA) maandag 18 mei 2020. Hij heeft daar maandag vragen over gesteld aan het College van B & W. Prins: “Ik vraag me af hoe het in Sliedrecht gaat met het waterbewustzijn. Gaat het goed, of kan er meer gebeuren?”

 

Landelijk is er een Ketenaanpak Medicijnen uit Water. In het bijbehorende Uitvoeringsprogramma voor de periode 2018 – 2022 staat dat het waterbewustzijn wordt aangewakkerd. Oude en ongebruikte medicijnen moeten terug naar de apotheek, of ze moeten naar een inleverpunt voor chemisch afval. Flesjes met geneesmiddelen mogen niet worden omgespoeld, anders verdwijnen medicijnresten in het rioolwater. Via rioolwaterzuiveringsinstallaties komen medicijnresten in het milieu terecht.

Riool
In de tweede helft van 2020 staat in Sliedrecht een rioolwateronderzoek gepland. Dan wordt onderzoek gedaan naar drugs en “medische opiaten”. Onderzoek naar andere medicijnen in het rioolwater wordt volgens de huidige planning niet uitgevoerd.  “In de oordeelsvormende vergadering van 11 december 2018 zei ik dat het nieuwe rioolwateronderzoek een mooi moment kan zijn voor communicatie over rommel in het riool. De verantwoordelijke wethouder antwoordde toen: ‘Ik moet er even over nadenken van hoe we dat het beste aan kunnen pakken.’ Goede communicatie kan leiden tot meer waterbewustzijn en minder medicijnresten in het milieu”, vindt Prins.

Vragen
Hij wil nu binnen veertien dagen een antwoord op toegestuurde vragen. Prins vraagt of het college vindt dat er in Sliedrecht voldoende waterbewustzijn is. “Zo ja, hoezo? Zo nee, hoe en wanneer gaat u zorgen voor meer waterbewustzijn? Hoe verloopt volgens u de inzameling van oude en ongebruikte medicijnen in Sliedrecht?” Ook wil hij weten of het College van B & W bereid is om tijdens het komende rioolwateronderzoek ook een grondige analyse uit te voeren naar medicijnresten in het rioolwater. “Zo nee, waarom niet?” Prins vraagt verder aandacht voor de communucatie over rommel in het riool. “Zo ja, hoe en wanneer gaat u hierover communiceren? Zo nee, wanneer gaat u hierover nadenken?” Ook hoort Prins graag welke acties het college wanneer uitvoeren om medicijnresten in het water te verminderen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld