CDA Sliedrecht wil haast maken met aanleg fietstunnel bij station

SLIEDRECHT – In december 2022 stelde de gemeenteraad het Ambitiedocument Sliedrecht Bouwt vast, waarin wordt geschreven over een tunnel voor fietsers en voetgangers bij het station Sliedrecht. In januari 2023 sloot de gemeente Sliedrecht met zes marktpartijen een intentieovereenkomst. Er worden negen maanden uitgetrokken voor een haalbaarheidsstudie naar de ontwikkeling van Sliedrecht-Noord. Vrijdag 10 maart 2023 komt CDA Sliedrecht over het plan fietstunnel met vragen naar het College van B & W.

Voor de aanleg van de fietstunnel moet een deel van de Betuweroute tijdelijk buiten dienst worden gesteld. Vanaf november 2024 tot en met mei 2026 rijden er minder goederentreinen over deze spoorlijn. In die periode zijn werkzaamheden gepland voor een betere aansluiting van de Betuweroute op het Duitse spoor. Volgens ProRail is dit al sinds 2021 bekend. (© Archieffoto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

In de communicatie las en hoorde raadslid Vincent Prins (CDA)  nog niets over een fietstunnel. “Er is de laatste tijd veel aandacht voor een nieuwe noord-zuidverbinding (Lijsterviaduct noemt het CDA dit – red.) ter hoogte van het bronbad. Dat is ook het geval in het ‘Nieuwsbulletin Sliedrecht Bouwt’ van begin februari 2023. Laten we de fietstunnel niet vergeten! Hoe langer we wachten, hoe duurder zo’n tunnel waarschijnlijk wordt”, stelt Prins.

Werkzaamheden
In het plan van aanpak van spoorbeheerder ProRail staat dat de werkzaamheden aan de Betuwelijn in de periode 2024-2026 meer mogelijkheden geven voor onderhoud en projecten. Prins: “Nu rijden dagelijks ruim honderd treinen over de Betuweroute. Na mei 2026 kunnen er elke dag 160 goederentreinen de Nederlands-Duitse grens passeren. En als de lobby van o.a. de provincie Zuid-Holland en de gemeente Dordrecht voor het ontlasten van de Brabantroute slaagt, stijgt het aantal treinen op de Betuweroute bij Sliedrecht mogelijk nog verder. Zeker na de aanleg van de Zuidwestboog in de Betuweroute bij Meteren. Ik kan me goed voorstellen dat het in de toekomst lastiger wordt om baanvakken buiten dienst te stellen. Bovendien hebben we te maken met de Merwedelingelijn waar dagelijks veel reizigers gebruik van maken. Ook daar moet de tunnel onderdoor. Mijn voorkeur gaat uit naar een buitendienststelling van de Betuweroute én de  Merwedelingelijn op een moment dat reizigers er zo weinig mogelijk last van hebben.”

Vragen
Prins wil van het college binnen vier weken horen of het college het met hem eens is dat het fietsgebruik wordt gestimuleerd als de fietstunnel gereed is voordat de eerste huizen in Sliedrecht-Noord worden opgeleverd. “Verwacht u dat het inplannen van een tijdelijke buitendienststelling van de Betuweroute na mei 2026 lastiger en duurder wordt?”, vraagt Prins, “Hoe wilt en gaat u toch proberen om de fietstunnel in de periode 2024-2026 aan te leggen?” Ook wil hij weten hoe het college tijdens de aanleg van de fietstunnel de overlast voor reizigers op de
Merwedelingelijn beperkt houdt en wanneer de fietstunnel naar verwachting klaar is voor gebruik. Prins: “Denkt u vanaf nu net zo vaak aan de fietstunnel als aan het toekomstige Lijsterviaduct?”

4 gedachten over “CDA Sliedrecht wil haast maken met aanleg fietstunnel bij station”

  1. Voeg de fietstunnel bij het ‘eco’duct óf in plaats van een ecoduct een ecotunnel voor zowel auto’s én fietsers én voetgangers, dan hoeft het zwembad ook niet te verdwijnen.

  2. Weer een idee uit de achterkamer van het CDA? Wat snuiven of drinken ze daar, vraag ik mij af gezien de bijzondere voorstellen waar ze regelmatig mee komen. Eerst een viaduct en nu op slechts een paar honderd meter afstand ook nog een fietstunnel.

    Het CDA – Ton Spek – komt met een plan voor een viaduct waarvoor mogelijk 21 miljoen subsidie wordt gegeven. Met de nadruk op mogelijk. Voor hetzelfde geld pakt het plan voor Sliedrecht Noord anders uit of wordt de subsidie pot voor een deel aangepast.
    Vallen de kosten aanzienlijk hoger uit, bijvoorbeeld 25 of 30 miljoen of nog veel meer, dan mogen de inwoners van Sliedrecht daarvoor opdraaien.
    En nu op een paar honderd meter afstand nog een fietstunnel? Waarom geen fietspad op het viaduct. Een fietspad op het viaduct is een prima alternatief.
    De kosten van een fietstunnel bedragen naar schatting minimaal 4 miljoen*, onvoorziene kosten nog niet meegenomen. Kosten voor de inwoners van Sliedrecht. *Uitgaande van 3 miljoen in 2020 bij vergelijkbare projecten.
    Zijn al die fietsers wanneer zij over 10 jaar uit Sliedrecht Noord naar het station willen te beroerd om in plaats van 600 meter 800 meter te fietsen? Wil het CDA de inwoners hiervoor laten opdraaien? Het heeft er alle schijn van. Straks de OZB naar 10%?

  3. Dat is nu jammer kunnen beter eerst een fiets tunnel on der de a15 door maken naar het industrieterrein terhoogte van Loots 5 scheelde een hoop tijd als je halverwege werkt i.p.v.eerst onder het viaduct op de stationsweg door te moeten fietsen

Plaats een reactie

*=Verplicht veld