CDA Sliedrecht stelt vragen over verplaatsen bushaltes

SLIEDRECHT – In de oordeelsvormende vergadering van dinsdag 14 mei 2024 spraken drie insprekers hun zorgen uit over de verplaatsing van bushaltes. Het gaat om de halte Talmastraat aan de noordzijde en aan de zuidzijde van de Thorbeckelaan. In een brief van de provincie aan bewoners en ondernemers staat dat de gemeente en de provincie nieuwe bushaltes op de Thorbeckelaan ‘zo dicht mogelijk bij de rotonde’ willen realiseren. De provincie Zuid-Holland wil niet alleen bushaltes verplaatsen, maar ook de bushaltes aan het Burg. Winklerplein verwijderen. In de Haltevisie van de provincie Zuid-Holland staat dat in vervoersconcessies wordt geëist dat 80 procent van de inwoners binnen een kern binnen. Voor raadslid Vincent Prins (CDA) woensdag 15 mei 2024 aanleiding om prompt vragen te stellen aan het College van B & W.

Deze parkeerplaatsen aan de Thorbeckelaan moeten als het aan de Provincie Zuid-Holland ligt, verdwijnen. Op de rijbaan gaat dat de bus stoppen. Er komt geen halte inham. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De provincie Zuid-Holland wil niet alleen bushaltes verplaatsen, maar ook de bushaltes aan het Burg. Winklerplein verwijderen. In de Haltevisie van de provincie Zuid-Holland staat dat in vervoersconcessies wordt geëist dat 80 procent van de inwoners binnen een kern binnen
een straal van 500 meter over een bushalte beschikt. Prins: “In 2022 heeft de gemeente Sliedrecht ruim een half miljoen euro uitgegeven aan de bushaltes bij het Burg. Winklerplein. Indien zo kort na die investering de bushaltes worden verwijderd, vind ik dat zonde van het Sliedrechtse belastinggeld. Bij het Burg. Winklerplein is nu genoeg plek om fietsen te stallen. Aan de Thorbeckelaan komen alleen fietsparkeerplaatsen bij de beoogde nieuwe zuidelijke bushalte. Daar kun je nu al voor de winkels je fiets parkeren, maar straks staat het daar de hele dag vol met fietsen. Indien er onvoldoende fietsparkeerplaatsen zijn, wordt het straatbeeld rommelig. De parkeerplekken voor de winkels verdwijnen. Ondernemers zijn bang voor de gevolgen. Volgens de provincie gaan er in totaal twaalf parkeerplaatsen weg en komen er zestien bij.”

Vragen
Het CDA wil weten of de stelling van de provincie klopt dat de gemeente Sliedrecht de bushaltes op de Thorbeckelaan zo dicht mogelijk bij de rotonde wil realiseren. “Bent u met mij van mening dat het Burg. Winklerplein nog steeds goed bereikbaar is wanneer de huidige bushaltes aan de Thorbeckelaan worden verbeterd in plaats van verplaatst?”, vraagt Prins. Hij vraagt namens zijn politieke partij of het college bereid is om bij de provincie aan te dringen op een verbetering van de bushaltes op de huidige locatie aan de Thorbeckelaan. Prins: “Beschikt in Sliedrecht 80 procent van de inwoners na het verdwijnen van de bushaltes bij het Burg. Winklerplein nog over een bushalte binnen 500 meter van hun huis? Zo nee, komt er dan een andere buslijn bij, bijvoorbeeld over de
Rembrandtlaan?” Ook hoort het CDA graag of de gemeente Sliedrecht een financiële compensatie krijgt van de provincie indien de bushaltes aan het Burg. Winklerplein worden verwijderd. “Hoe gaat u ervoor zorgen dat er aan de Thorbeckelaan voldoende fietsparkeerplaatsen blijven voor bezoekers van de winkels?”, vraagt Prins, die ook graag op papier krijgt waar de provincie de beloofde extra parkeerplaatsen precies wil realiseren. Het CDA vraagt het college om de vragen binnen vier weken schriftelijk te beantwoorden.

5 gedachten over “CDA Sliedrecht stelt vragen over verplaatsen bushaltes”

 1. Vincent Prins is één van de weinig politici die hart en oog hebben voor de Sliedrechtse bevolking; zo ook met die bushalte.
  Het is toch van de zotte om een bushalte een klein eindje te verplaatsen, waar helemaal niemand op zit te wachten en niemand wil dit. En dan zou de halte Winklerplein verdwijnen en juist die halte ligt juist lekker centraal.
  Gebruik a.u.b. het geld ergens anders voor, want dit is gewoon geldverspilling.
  De Sliedrechtse politici zijn toch ook mensen met een Sliedrechts hart en dan laat je dit toch zo maar niet gebeuren. Stuur niet de bewoners naar de provincie, maar ga als gemeente Sliedrecht naar de provincie. Ik denk niet dat ze daar in de gaten hebben wat voor onzin dit is.

 2. ik sprak wat mensen vertaal hun reacties.
  Hoe kom ik bij bushalte naar huidige bus halte bij winklerplein is al flinke tippel !
  Nu kan vergeten even boodschap doen met auto bij de bakker op thorbeckelaan op weg naar huis.
  Moet gemeente niet beter aan ondergrondse garage onder winkler plein beginnen ?

 3. Het plan voor een bushalte op deze plek is echt totaal niet te begrijpen. Eigenlijk te idioot voor woorden.
  Net om de hoek zit ook nog een kapper en Verschoor.

  Ik heb naar de insprekers over dit onderwerp geluisterd, naar hun zeer terechte zorgen.
  De wethouder CDA van verkeer was niet aanwezig. Maar het zou toch zo moeten zijn dat een wethouder hiervan toch wel iets moet weten?
  Dit onderwerp was onbekend voor de gemeenteraad…..
  Dus weer is het nut van het inspreekrecht van inwoners te zien.

  Het lijkt er sterk op dat de inwoners en de gemeente Sliedrecht in 2 verschillende werelden leven.
  Hoe zal dit ooit nog goed kunnen komen?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld