CDA komt met motie vreemd: ‘Onderzoek naar financiële hulp’

SLIEDRECHT – CDA Sliedrecht kwam dinsdagavond 20 september 2022 met een motie vreemd. De politieke partij wil inwoners die in een financiële crisis terechtkomen door onder meer een hoge energierekening helpen. “Het CDA Sliedrecht zou niets liever zien dat we ook deze groep de winter door kunnen helpen. Of dat kan en hoe dat moet? Deze motie vraagt om dat nog eens goed te onderzoeken”, stelde raadslid Priscilla Kraaijeveld-le Pair (CDA), “Dat is toch zeker het minste wat we kunnen doen?” Later trok ze de motie weer in en kwam met een korte gewijzigde motie.

Het land staat volgens Priscilla Kraaijeveld (CDA) momenteel op zijn kop, crisis na crisis volgen elkaar op. “Na de coronacrisis hebben we de afgelopen weken, maanden te maken met een inflatiecrisis en energiecrisis. Het zijn allemaal crisissen die ons allemaal treft. Ook onze Koning Willem-Alexander noemde dinsdagmiddag in de troonrede pijnlijk dat mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen”, aldus Kraaijeveld, die lid is van een regeringspartij. (Foto gemeente Sliedrecht)

Begin september stelde Kraaijeveld al mondelinge vragen over de energiestijgingen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de energie betaalbaar blijft voor iedereen. In de beantwoording van deze vragen is toen duidelijk aangegeven dat er hulp en ondersteuning kan worden geboden vanuit Het Bonkelaarhuis.

Middeninkomen
Dinsdagavond is ook een motie is ingediend voor energiekosten compensatie van de lagere inkomens. Kraaijeveld: “Iedereen wil die doelgroep met en zonder kinderen helpen, maar wij van het CDA Sliedrecht willen meer mensen helpen, namelijk ook de groep die nu overal buiten valt en het hoofd net wel of net niet boven water kunnen houden; de groep met een middeninkomen. Gezinnen, huishoudens met een gemiddeld inkomen komen bijna niet meer rond.”

Sportclubs
Signalen rondom het schoolplein, sportverenigingen en aan de kassa bij de dagelijkse boodschappen zijn volgens Kraaijeveld in haar betoog zorgwekkend. “Deze groep heeft ook te maken met hoge kosten en ontvangt geen compensatie in de vorm van toeslagen of subsidies. Zij zullen dus moeten bezuinigen. De impact van de enorme energiekosten stijgingen zet hun huishoudportemonnee in het negatieve. Tijdens de coronacrisis kwamen kinderen weinig in beweging door de corona lockdown en nu komen deze kinderen straks niet meer in beweging, omdat de bezuiniging ook gevonden moet worden in contributies van sport en activiteiten”, rekende Kraaijeveld de raadsleden voor. 

Snel
Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Financiën wil zo snel mogelijk duidelijkheid wat de gemeente kan doen voor de inwoners. “Onze inwoners dienen op een goede manier”, aldus Paas. Hij denkt dat er de komende maanden meer bekend wordt. Paas: “Ik kan niet overzien wat er nu gepresenteerd is op Prinsjesdag wat voor gevolgen het heeft voor de Sliedrechtse bevolking.” De negentien stemmen over de aangepaste motie eindigde in 16 stemmen voor en 3 stemmen tegen. Daarmee werd de eerste motie voor Kraaijeveld in haar carrière in gemeenteraad aangenomen. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld