ROTTERDAM / SLIEDRECHT – De politie Rotterdam begint de campagne ‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’. Met de campagne wil de politie ouderen leren hoe ze kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc.
André van Duin is ambassadeur van de campagne. Maandag 13 februari 2017 gaf hij om 17.10 uur in het programma ‘Tijd voor Max’ van Omroep Max het startsein voor de campagne. Hij zat aan tafel met een politievoorlichter en een slachtoffer van een babbeltruc.
Deze campagne is niet alleen gericht op senioren, maar ook op de mensen in hun naaste omgeving. Het is ook aan buren, kinderen, of verzorgers om ouderen te wijzen op hun kwetsbare positie. Lokale wijkagenten in de regio doen mee aan de actie, ook in Sliedrecht. “We gaan mee met de landelijke actie. Woensdag 15 februari 2017 worden de winkels van posters voorzien”, laat wijkagent Hans van Schaik weten. Het onderwerp had al aandacht van de Sliedrechtse wijkagenten. Tijdens de campagne verschijnen posters en folders op zowel internet als televisie. Ook in kranten en tijdschriften wil de politie aandacht besteden aan het onderwerp.
Schaamte
“Bij een babbeltruc weten criminelen met een overtuigende smoes een woning binnen te komen. Om er vervolgens met geld, een pinpas of andere waardevolle spullen vandoor te gaan. Het vertrouwen van de slachtoffers wordt geschaad en dat heeft veel impact. Als er geweld wordt gebruikt en de babbeltruc bijvoorbeeld uitmondt in een woningoverval, zijn de psychologische effecten nog groter. Het veiligheidsgevoel van ouderen wordt heel direct en vaak voor langere tijd aangetast. In veel gevallen komt er ook nog schaamte bij. Soms zelfs zo erg, dat mensen geen aangifte durven te doen”, laat de politie weten.
Babbeltruc
De politie geeft twee voorbeelden van babbeltrucs in de regio. “Een huisbezoek van twee agenten, kwam een 87-jarige vrouw uit Hendrik-Ido-Ambacht duur te staan. Na hun ‘controle’ in haar woning aan de Reedijk, was ze een flink geldbedrag kwijt. Het slachtoffer had niet door dat het helemaal geen agenten waren. Ze had dan ook niet naar hun legitimatie gevraagd. Het is politie, dus het zal wel kloppen, dacht de vrouw. Een bejaard echtpaar uit Dordrecht was ook zo goedgelovig, toen ’s ochtends een man voor de deur stond. Hij hing een onsamenhangend verhaal over geld wisselen op. Gewisseld werd er niet, gestolen wel. De envelop met een flink geldbedrag was weg, toen de onverwachte gast was vertrokken. De vrouw uit Hendrik-Ido-Ambacht, het bejaarde echtpaar uit Dordrecht en nog eens vele ouderen in de eenheid Rotterdam werden in 2016 slachtoffer van een babbeltruc”, aldus de politie.
Goed dat ze hier voor waarschuwen