Buxusrups geeft overlast en schade

SLIEDRECHT – De gemeente Sliedrecht heeft onder andere uit de Werenbuurt een melding gekregen van overlast door de buxusrups. Dat bericht de gemeente donderdag 13 augustus 2015 aan Sliedrecht24. Onze redactie kreeg ook meldingen uit Sliedrecht-Oost. 

De rupsen leven in spinsels, vaak in groepjes bijeen en bereiken een formaat van iets meer dan drie centimeter. 

Sinds een aantal jaren is de nieuwe uitheemse rupsensoort aan een opmars begonnen. De beestjes vreten in korte tijd de buxus kaal. De vlinder van deze mot is een grote zwart/witte vlinder, met een spanwijdte van een drie tot vier centimeter en leeft ook op buxus. De rupsen hebben een zwarte kop en felgeel lichaam, met daar enkele witte banden, zwarte wratten en een stekelachtige beharing. Als ze ouder worden wordt de kop helemaal zwart.

Verwijderen
De gemeente Sliedrecht adviseert om zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand te verwijderen en spinsels weg te knippen. “Een zwaar aangetaste struik kan men het beste volledig verwijderen of zo laag mogelijk afknippen. Voer de afgeknipte takken en verwijderde struiken daarna in een afgesloten container af.” Omdat zich meerdere generaties per jaar kunnen ontwikkelen, nemen zonder bestrijdingsmaatregelen de aantallen rupsen in de loop van de zomer sterk toe. Controleer de buxus daarom al in het voorjaar op rupsen en begin zo nodig direct met bestrijding. Blijf daarna regelmatig controleren omdat nieuwe besmetting vanuit de omgeving het hele groeiseizoen kan plaatsvinden. Ook in daarop volgende jaren kan weer opnieuw besmetting vanuit de omgeving plaatsvinden.

Gewasbeschermingsmiddel
Daarnaast kan men een behandeling met gewasbeschermingsmiddelen toepassen. Er zijn diverse middelen toegelaten voor particulieren die werken tegen rupsen. Volg bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen altijd de aanwijzingen op het etiket. Hou er rekening mee dat toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen kunnen wijzigen of vervallen. Controleer regelmatig of er nog (nieuwe) rupsen worden aangetroffen. Tegen het eind van de zomer kunnen alle stadia tegelijkertijd in de buxus gevonden worden. De gemeente doet zelf niets aan de bestrijding.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld