Japans restaurant Oishi Fusion

Buurt behoorlijk geschrokken na brand woning met zonnepanelen

door Peter Donk
SLIEDRECHT – De woningbrand aan de Montiverdistraat was donderdagmiddag 21 mei 2020 hevig en fel. Het dak van een twee jaar oude middenwoning werd door de brand opengereten. Vermoedelijk is de brand ontstaan door de indak-zonnepanelen. Ruim veertig woningen hebben daar deze zonnepanelen en de buurt is er een dag na de brand niet gerust op.

De brand woedde bij de zonnepanelen. Bij de woning is veel waterschade. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“We willen graag dat het bedrijf met wie we een onderhoudscontract hebben zo spoedig mogelijk de boel komt controleren. Natuurlijk willen we weten waardoor de brand is ontstaan”, zegt één van de buren van de gedupeerde familie. 

Tekst gaat verder onder tweet.

De zonnepanelen waren in het dak van de woning gebouwd, zogeheten indak-zonnepanelen. Ze liggen op de panlatten. De hitte is kennelijk donderdagmiddag zo groot geworden, dat er brand is ontstaan.

Systemen
Vooral de indak-systemen staan bekend als gevaarlijk, omdat ze tot brand kunnen leiden. Naast indak-systemen bestaan er opdak-systemen, systemen op platte daken en grond- of watergebonden systemen. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de installatie-onderhoud van de zonnepanelen aan de Monteverdistraat was vrijdag niet bereikbaar, omdat het kantoor vanwege het Hemelvaartsweekend was gesloten. 

3 gedachten over “Buurt behoorlijk geschrokken na brand woning met zonnepanelen”

  1. Stuur mij een email en / of telefoonnummer, dan zal ik daar wat uitgebreider op reageren en dat jullie de relevante vragen aan installateur kunnen stellen. De materie is vrij complex.

  2. @Cees Visser:

    Wat is er denk je in de brand gevlogen met 80 Gr. Celsius?
    Welke stof kan die 80 Gr. Niet hebben?

  3. Dit kan door warmteontwikkeling altijd fout gaan. Er is waarschijnlijk onvoldoende natuurlijke ventilatie en temperaturen kunnen tot 80 Gr. Celsius oplopen aan de onderzijde van de panelen. Het is goed om nog eens wat metingen te doen als er een optimale instraling is met felle zon en een hoge buitentemperatuur.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld