Burgemeester opent expositie ‘100 jaar raadhuis’ in Sliedrechts Museum

SLIEDRECHT – Het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd met een tentoonstelling ‘100 jaar raadhuis’ in het Sliedrechts Museum aan Kerkbuurt 99 – 101. Burgemeester Jan de Vries (CDA) verricht zaterdag 26 augustus 2023 om 13.00 uur de opening. Rond de expositie wordt een aantal activiteiten georganiseerd. 

Het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein, waar lange tijd ook een fontein stond. (Foto Historische Vereniging Sliedrecht)

Vrijdag 8 september 2023 zijn de oud-burgemeesters en oud-wethouders van de gemeente Sliedrecht uitgenodigd voor een informele bijeenkomst in het raadhuis en om de expositie in het Sliedrechts Museum te bekijken.

Bouw
Het gebouw werd in 1923 in gebruik genomen. Voormalig burgemeester Koos Drijber (1917 – 1931) was de aanjager van de nieuwbouw. Het oude raadhuis aan de Kerkbuurt, waar nu het Sliedrechts Museum is gevestigd, was te klein geworden. Onder grote belangstelling vond de officiële opening plaats en het raadhuis werd daarna meteen in gebruik genomen. Dinsdag 3 april 1923 vond het eerste huwelijk plaats in de trouwzaal. Ook de plaatselijke politie, de brandweer en de Belastingdienst kregen onderdak in het nieuwe gebouw. Inmiddels beschikt de gemeente Sliedrecht over een gemeentekantoor aan de industrieweg en een raadhuis aan het Dr. Langeveldplein. De trouwzaal in het raadhuis wordt nog altijd gebruikt. 

Verbouwing en herinrichting
Ruim een jaar voor het 100-jarig bestaan van het raadhuis, in februari 2022, ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel een fors bedrag uit te trekken om het pand op te knappen en er een ‘huis van de democratie’ van te maken. Een raadhuis van en voor Sliedrecht. Een middelpunt in de Sliedrechtse samenleving met een multifunctioneel karakter: een ontmoetings- en werklocatie voor Sliedrechters, de leden van de gemeenteraad, het college en medewerkers van de gemeente. Ook het gemeentekantoor aan de Industrieweg wordt betrokken bij de herinrichting van het raadhuis.

Tekst gaat verder onder foto.

Fraai is het altijd weer om de trouwzaal in het gemeentehuis met de drie gebrandschilderde ramen te bezoeken. (Foto Historische Vereniging Sliedrecht)

Open monumentendag
Zaterdag 9 september 2023 is het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein van 10.00 – 17.00 uur geopend voor publiek en kan iedereen een kijkje nemen, herinneringen ophalen en kennisnemen van de plannen voor de toekomst van dit monumentale pand. Die dag wordt ook iets verteld door de Historische Vereniging Sliedrecht over de monumentenroute en kunnen belangstellenden kennisnemen van de historie van de drie gebrandschilderde ramen in de trouwzaal. Van 16.00 – 17.00 uur treedt Big Band Blast! van Wilhelmus’ Muziekkorpsen op in de muziektent met muziek uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Op die dag wordt ook een boekje uitgereikt aan belangstellenden, dat speciaal is gemaakt in het kader van het 100-jarig bestaan. Het boek is geïllustreerd met vele oude foto’s. Het is ook te verkrijgen na bezoek aan het Sliedrechts Museum en bij de Historische Vereniging Sliedrecht.

Trouwfoto
De expositie in het Sliedrechts Museum, vanaf 26 augustus, geeft een beeld van 100 jaar raadhuis aan de hand van foto’s en andere attributen. Bezoekers wordt gevraagd bij een bezoek aan het museum een trouwfoto mee te nemen, die in de expositie worden opgenomen. Bij uitleen van de foto is het bezoek aan het museum gratis. Het Sliedrechts Museum is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag, van 14.00 – 17.00 uur.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld