Burenraad Chemours meldt zich bij actie van ‘Gezondheid voor alles!’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Sliedrechtse stichting ‘Gezondheid voor alles!’ i.o protesteerde zaterdag 5 juni 2021 opnieuw bij chemiebedrijf DuPont en Chemours. Dat zegt zaterdag 6 juni 2021 oprichter van de stichting Kees van der Hel. Daar meldde zich ook een lid van de Burenraad Chemours. 

Onder het geïnteresseerde oog van Jans Sieben, lid van de Burenraad van Chemours (en Dupont), werden zaterdagochtend voor de poort van Chemours in Dordrecht opnieuw emmers met door PFAS vervuilde grond en een fles vervuild leidingwater ‘gestort’. (Foto via Kees van der Hel)

Zaterdagochtend werd voor de 63e keer geprotesteerd bij de toegangspoort van Chemours aan de Baanhoekweg. “De komst van een lid van de Burenraad, in de persoon van Jans Sieben, is opvallend te noemen”, reageert Van der Hel. In het gesprek dat Kees van der Hel en Ton Schippers met Sieben voerden, bleek dat er duidelijke verschillen van inzicht zijn. Op een uitnodiging van Sieben om plaats te nemen in de Burenraad gaat Van der Hel niet in.  De stichting geeft het signaal aan Chemours af dat de giftige lozingen van PFAS-stoffen moeten stoppen. Van der Hel: “Nul uit de pijp blijft ons devies”. 

Verantwoording
In het gesprek kwam Chemours in de Verenigde Staten ter sprake. Zij creëren vergelijkbare vervuiling als Chemours in Dordrecht. Een Amerikaanse rechter heeft een afspraak van Chemours USA met een actiegroep bekrachtigd, waarin is vastgelegd dat omwonenden, die een te hoog percentage PFAS-stoffen in hun drinkwater hebben, kosteloos optimale waterzuiverings-apparatuur, die water zuivert door omgekeerde osmose/membraantechnologie, plus 20 jaar gratis onderhoud, van Chemours kunnen ontvangen. Kees van der Hel: “Uit deze regeling blijkt dat Chemours Amerika zich bewust is van de veroorzaakte vervuiling én er de verantwoording voor neemt. Een schuldbekentenis én een houding-actie die in Nederland ook verwacht mag worden van Chemours in Dordrecht. Voor alle duidelijkheid, het is EN-EN. Dus stoppen met lozen én voorkomen dat reeds geloosde PFAS-stoffen in ons lichaam terechtkomt.”

Presentatie
Sieben bleek niet bekend met omgekeerde osmose/membraantechnologie, waarmee het mogelijk is om thuis PFAS-stoffen uit leidingwater te verwijderen. Hij opperde de gedachte om een presentatie over deze vorm van waterzuivering voor de Burenraad te laten verzorgen. “Hier werd met instemming op gereageerd, dus wordt vervolgd”, aldus Van der Hel.

12 gedachten over “Burenraad Chemours meldt zich bij actie van ‘Gezondheid voor alles!’”

 1. U begrijpt, hoop ik, het idee van een raad? Het standpunt van zo’n raad is afhankelijk van de mensen die erin zitten en dus kunt u dan uw standpunten daar kenbaar maken. Die raad zit om de tafel met mensen van chemours. U gaat nu telkens op de fiets met uw emmertje in de hoop dat u iemand te spreken krijgt en nu krijgt u een kans, en dan laat u die liggen. Ik vraag u om uw “goede gronden”, maar die kunt u blijkbaar niet geven. In plaats daarvan komt u met een kinderachtig “doe het dan zelf”. Dat is jammer. Meneer Dorst hieronder verwoordt het wat harder dan ik, maar zolang u niet met die gronden op de proppen komt sluit me er wel bij aan: “ls u echt uw mening wilt geven en kritiek wil leveren,is de burenraad hiervoor in het leven geroepen en DAAR kan je je frustraties kwijt.
  Maar nee, in uw publiciteitsgeilheid gaat u liever met een emmertje zand staan strooien.”

 2. Trouwens meneer van Buren… Wat let u zichzelf aan te melden bij die burenraad? Dan bent U het gezicht namens Sliedrecht en zult u mogelijk een waardiger vertegenwoordiger zijn dan ondergetekende…. Eens kijken of uw standpunten anders zijn dan die van ons namelijk ” NUL UIT DE PIJP”! Er is geen andere oplossing mogelijk…

 3. Meneer van Hel , wat een slap argument voert u weer aan.
  U gaat niet in op de uitnodiging van de burenraad om mee te praten , want u laat zich niet inpakken en neemt geen douceurtjes aan.
  Als u zich in laat inpakken is dit je eigen schuld,en over welke douceurtjes heb je het ,dit is een kwalijke beschuldiging,kan je dit hard maken kom dan met bewijs, maar dit is je zoveelste roeptoeter.
  Als u echt uw mening wilt geven en kritiek wil leveren,is de burenraad hiervoor in het leven geroepen en DAAR kan je je frustraties kwijt.
  Maar nee, in uw publiciteitsgeilheid gaat u liever met een emmertje zand staan strooien.
  Tevens wil ik nog opmerken dat u een tijdje gestopt was met emmertjes zand strooien vanwege corona, maar inmiddels weer begonnen bent.
  Maar misschien is het nog steeds niet duidelijk bij u,maar corona bestaat nog steeds.
  Tevens wil ik je nog meegeven na recent onderzoek, Nederland heeft het schoonste drinkwater van de wereld.

 4. Nee, dus kon u er nu misschien voor zorgen dat die burenraad zijn werk beter deed, want blijkbaar kan die burenraad iemand als u buitengewoon goed gebruiken. Ik kan me zodoende inderdaad niks voorstellen bij die “goede gronden”. Dus ik zou zeggen: Vertel?

 5. Meneer van Buren.. Wij hebben goede gronden om NIET in de burenraad deel te nemen. U kunt zich daarbij niets voorstellen zo blijkt… Wij hebben in een persoonlijk onderhoud met de directie van Chemours/Dupont ooit gezegd dat wij ons NIET laten inpakken met mooie woorden, loze beloften e/o doceurtjes…

 6. Het is natuurlijk schandalig wat er daar aan de overkant van de rivier gebeurt. Maar Van de Hel is ook meer op sensatie uit, dan op een oplosing, lijkt het. Allemaal roepen en de brug over fietsen met je emmertje grond, maar als ie uitgenodigd wordt om mee te praten, is meneer niet thuis.

  En dat is dan voor chemours het gezicht dat ons Sliedrechters moet vertegenwoordigen. Jammer.

 7. Ben al heel lang weg uit het Baggerdorp, maar ik die zaak nooit vertrouwt, wat zit er in die bergen waaruit De Merwedelanden zijn ontstaan.

 8. Als iemand nog twijfelt aan de uitstoot van gif, zoals PFOA, PFAS, GenX ed. van Chemours, google dan even op Parkersburg Dupont. Dan bagatelliseert u deze uitstoot nooit meer.

 9. Geachte heer Ouden,

  De gemeenten hebben inmiddels Chemours gedagvaard. Dat doen ze echt niet voor niks. Lees svp ook het RIVM rapport. En bekijk de film Dark Waters. Er wordt gedacht aan een wereldwijd verbod op PFAS. Dit is echt wat anders dan een raffinaderij in de Botlek hoor !
  De acties van de heren zorgen er in elk geval voor dat de aandacht niet verslapt.

 10. Ha, gaat Sieben over wie er in de Burenraad komt? In het laatste gesprek wat de Werkgroep Derde Merwedehaven had met de direkteur van Chemours, hebben wij aangeboden in de Burenraad te willen plaatsnemen. Hij zou het overwegen. We hebben er nooit meer wat van gehoord.

 11. Dit heeft echt geen zin zo, de fabriek gaat met deze aktie echt niet opslot of stopt met lozen.
  En stel dat ze stoppen met lozen, gaan jullie daarna protesteren in de botlek en pernis want daar staan ook wat fabrieken en die uitstoot komt ook deze kant op?

Plaats een reactie

*=Verplicht veld